Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

ΥΠΕΞ Αυστρίας: Τα Σκόπια πρέπει να είναι έτοιμα να σταματήσουν τους πρόσφυγες



Η ΠΓΔΜ πρέπει να είναι απόλυτα έτοιμη να σταματήσει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών από τα σύνορα της με την Ελλάδα, δεδομένου ότι μετά την Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με τις μεταναστευτικές ροές, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά τη συνάντηση που είχε, σήμερα, στα Σκόπια με τον ομόλογό του , Νίκολα Πόποσκι.

«Συμφωνήσαμε ότι η Αυστρία θα στηρίξει τη χώρα σας, όχι μόνο με στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό, αλλά και με εξοπλισμό προκειμένου να μπορέσει η Μακεδονία να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» σημείωσε ο κ. Κουρτς.

Ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας ανέφερε ότι η χώρα του δέχτηκε πέρυσι περίπου 90.000 πρόσφυγες και πως ο αριθμός αυτός θα μειωθεί στους 37.500 για φέτος.

«Πιθανότατα το όριο αυτό θα έχει καλυφθεί σε μερικούς μήνες και τότε η Αυστρία θα αναγκαστεί να σταματήσει την είσοδο προσφύγων στο έδαφός της» δήλωσε ο κ. Κουρτς, σημειώνοντας πως μία τέτοια απόφασή σίγουρα θα επηρεάσει τις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος του διαδρόμου που ακολουθούν οι πρόσφυγες και αυτές είναι η ΠΓΔΜ, η Σερβία, η Κροατία και η Σλοβενία.

Ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η ανάπτυξη ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, επικαλούμενος την «άσχημη εμπειρία με την Ελλάδα, η οποία αρνείται κάθε βοήθεια».

Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι το 2016 θα διέλθουν από τη χώρα τόσοι πρόσφυγες, όσους δεχτούν οι χώρες της Ε.Ε. και ανήγγειλε την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα με την Ελλάδα σχετικά με τις διελεύσεις.

Ο κ. Πόποσκι συμπλήρωσε ότι η ΠΓΔΜ θα συντονίσει τις προσπάθειές της με τις άλλες χώρες του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου σχετικά με την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και τα μέτρα που θα λάβει η χώρα του προς την κατεύθυνση αυτή θα αντανακλούν τις όποιες αποφάσεις της Γερμανίας, της Αυστρίας και άλλων χωρών της Ε.Ε. που αποτελούν τον τελικό προορισμό των προσφύγων.


Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου