Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Αποφυλακίζεται ο Γιώργος Ρουπακιάς



Εκτός φυλακής λόγω παρέλευσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης και ο Γιώργος Ρουπακιάς που κατηγορείται ως δολοφόνος του Παύλου Φύσσα. Οι δικαστικές αρχές για μία ακόμη φορά δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν συνθήκες έγκαιρης ολοκλήρωσης της πολύκροτης δίκης με αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί και ο εμβληματικός κατηγορούμενος για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

Από την άλλη πλευρά ούτε η πολιτεία, το αρμόδιο υπουργείο, εξασφάλισε παρά τις υποσχέσεις, δικαστική αίθουσα κατάλληλη, ώστε η δίκη της ΧΑ να γίνεται σε καθημερινή βάση και όχι εκ περιτροπής, όπως συμβαίνει ως σήμερα.

Η αποφυλάκιση του Γιώργου Ρουπακιά, που πρακτικά θα γίνει στις 18 Μαρτίου, οπότε και λήξει το ανώτατο όριο – κατά το σύνταγμα- για την προσωρινή του κράτηση, επισημοποιήθηκε σήμερα με απόφαση ( βούλευμα) του Συμβουλίου των Εφετών.

Το Συμβούλιο με το υπ΄αριθμόν 260 βούλευμά του αποφυλακίζει τον Ρουπακιά και του επιβάλλει – για να εξασφαλίσει την παρουσία του ενώπιον των δικαστικών αρχών- κατ΄οίκον περιορισμό και μετάβαση μόνον στο δικαστήριο με αστυνομική συνοδεία. Και βέβαια απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Τον κίνδυνο να αποφυλακιστεί και ο Γιώργος Ρουπακιάς , όπως άλλωστε και όλοι οι άλλοι έγκλειστοι για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, είχαν επισημάνει αρμοδίως από την εποχή της ανάκρισης για την πολύκροτη υπόθεση με έγγραφό τους οι ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου επισημαίνοντας – από τότε –την ανάγκη να σπεύσει η Βουλή που είχε στα χέρια της τα θέματα των πολιτικών προσώπων της ΧΑ.

Η πρόεδρος της πολύκροτης δίκης, που διεξάγεται με ρυθμούς χελώνας στην ειδική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού παράλληλα με άλλες δίκες για τρομοκρατία, είχε επίσης δεκάδες φορές κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα παρέλθουν τα 18μηνα και η δίκη ακόμα δεν θα  έχει τελειώσει.

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτου που δίδει καθημερινά στο δικαστήριο μάχη με το χρόνο, δεν αποδείχθηκε προφητική, καθώς η εκτίμηση πως και ο Ρουπακιάς θα έβγαινε ,όπως όλοι οι άλλοι ήταν κοινός τόπος για τους παράγοντες της δίκης.

Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που τα 18 μηνα της προσωρινής κράτησης λήγουν και κατηγορούμενοι για βαρύτατα αδικήματα αποφυλακίζονται και ορισμένοι μάλιστα εξαφανίζονται. Οι περιπτώσεις του Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου Πόλας Ρούπα είναι ενδεικτικές. Ο Μαζιώτης αποφυλακίστηκε λόγω 18μηνου καθώς η δίκη του για τρομοκρατία δεν είχε τελειώσει, εξαφανίστηκε και εντοπίστηκε μετά από χρόνια τυχαία, ενώ η σύντροφός του ακόμα και σήμερα διαφεύγει τη σύλληψη.

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου