Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

ΔΣΑ: Έως 2 χρόνια ζωής εξασφαλίζει το σχέδιο Κατρούγκαλου



Η μελέτη δείχνει ότι το σχέδιο Κατρούγκαλου δεν εξασφαλίζει βιώσιμη λύση, εξυπηρετεί μόνο το ταμειακό έλλειμμα για τα επόμενα 2-5 έτη και δημιουργεί αναλογιστικές ανισορροπίες σε βάθος χρόνου

Έως 2 χρόνια ζωής  «κερδίζει» το Ταμείο Ασφάλισης Νομικών με το προτεινόμενο από την κυβέρνηση σχέδιο νόμου  σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη που εκπονήθηκε από ιδιωτικό φορέα για λογαριασμό του κλάδου των δικηγόρων.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Β. Αλεξανδρή δείχνει ότι το σχέδιο Κατρούγκαλου δεν εξασφαλίζει βιώσιμη λύση, εξυπηρετεί μόνο το ταμειακό έλλειμμα για τα επόμενα 2-5 έτη και δημιουργεί αναλογιστικές ανισορροπίες σε βάθος χρόνου και διαταράσσει την ομαλή σχέση εισφορών – παροχών  με αποτέλεσμα τη μείωση της  εισπραξιμότητας, η οποία βρίσκεται ήδη σε χαμηλά επίπεδα λόγω κρίσης.

Ειδικότερα, η εισπραξιμότητα του ταμείου των Νομικών μειώθηκε από 89% το 2011 σε 59% το 2015, καθώς από τα 131,6 εκατομμύρια που έπρεπε να εισπραχθούν πέρυσι μπήκαν τελικά στα ταμεία του ΤΑΝ μόνο 78,2 εκατομμύρια. Ενδεικτικό είναι πως από το 2013 οι διαγραφές (εκτός συνταξιοδότησης) πολλαπλασιάστηκαν, αγγίζοντας τις 1.204 το 2013 από 554 το 2012. Ο ΔΣΑ εκτιμά πως αν σταματήσει η ροή των διαγραφών στα επίπεδα του 2012 θα εισρεύσουν πρόσθετες εισφορές 1,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης το σημερινό καθεστώς του ΤΑΝ χωρίς παρεμβάσεις έχει βιωσιμότητα 3-5 έτη, ενώ με την μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου 5-7 έτη. Η μελέτη προτείνει ως το πιο θετικό σενάριο, την εξίσωση των εισφορών ανάμεσα σε παλαιούς (πρωτοασφαλισμένοι πριν την 1/1/1993) και νέους ασφαλισμένους (σήμερα οι παλαιοί πληρώνουν μικρότερες εισφορές από τους νέους) υποστηρίζοντας πως με την παρέμβαση αυτή το Ταμείο τους αποκτά βιωσιμότητα για 21-23 χρόνια ακόμη, με την προϋπόθεση πως το κράτος θα αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την πληρωμή της Εθνικής Σύνταξης. Σημειώνεται πως τα αποθεματικά του ΤΑΝ αγγίζουν τα 342,3 εκατομμύρια ευρώ ενώ το επικουρικό των δικηγόρων διαθέτει περιουσία 50,4 εκατομμυρίων. Ο ΔΣΑ καλεί το υπουργείο Εργασίας να μελετήσει την πρόταση. που «μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός σοβαρού και ουσιαστικού διαλόγου».


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου