Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Επίθεση για προσφυγικό, πίεση για άμεση αξιολόγηση



Κρίσιμα τετ α τετ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Μετά τα «εύσημα» Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός επιδιώκει «δεσμεύσεις» για την επιστροφή του κουαρτέτου. Απρόβλεπτη εξέλιξη η ακύρωση της τριμερούς Τσίπρα-Μέρκελ-Νταβούτογλου και της «11μερούς των προθύμων».

Επίθεση για προσφυγικό, πίεση για άμεση αξιολόγηση

Σε (σχετικά) καλύτερες συνθήκες από τις αναμενόμενες, ο Αλέξης Τσίπρας «μπαίνει» σήμερα στη μάχη της Συνόδου Κορυφής, όπου θα κυριαρχήσουν το Brexit και το προσφυγικό.

Τα εύσημα Γιούνκερ («κάνετε καλή δουλειά, συνεχίστε») και η σθεναρή αντίδραση Μέρκελ σε φράκτες-απειλές για τη Σένγκεν, δημιουργούν ευνοϊκό πλαίσιο που, όπως εκτιμάται, θα αποτρέψει αποτελεσματικές επιθέσεις της «ομάδας του Βίζενγκραντ» εναντίον της χώρας.

Η ακύρωση, πάντως, της τριμερούς Τσίπρα-Μέρκελ-Νταβούτογλου για το προσφυγικό, εξαιτίας του τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αγκυρα, δεν θα επιτρέψει στην ελληνική πλευρά να ζητήσει «πιέσεις» προς τη γείτονα, ώστε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για την αναχαίτιση των ροών από τα τουρκικά παράλια.

Για τον ίδιο λόγο άλλωστε προς ακύρωση οδηγήθηκε και η πολυμερής συνάντηση των 11 Ευρωπαίων ηγετών που συντάσσονται με την Άνγκελα Μέρκελ (σ.σ. πρόκειται για την «ομάδα των προθύμων»), στην οποία επίσης θα μετείχε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό»

Η εξέλιξη αυτή φρενάρει μεν την ουσιαστική συζήτηση κορυφής για το προσφυγικό, ωστόσο δίνει «χώρο» στον πρωθυπουργό να εστιάσει στο μείζον θέμα της αξιολόγησης.

Οπως αναμενόταν, το έθεσε χθες στη διάρκειας μίας ώρας συνάντηση που είχε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για να αποσπάσει τη «θετική πλην γενική» αναφορά του ότι «η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν».

Δεν πρέπει να αποκλείονται συναντήσεις με την κ. Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ με αυτό ακριβώς το θέμα, καθώς ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να πάρουν θέση οι Ευρωπαίοι εταίροι στις αξιώσεις που εγείρει "αίφνης" το ΔΝΤ διά του Πολ Τόμσεν.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι από τις πρώτες, ανεπίσημες επαφές με τον ευρωπαϊκό πυλώνα των θεσμών, προκύπτει «διάσταση με το ΔΝΤ» και βούληση να μην «τραβήξει» η αξιολόγηση πέραν του Μαρτίου.

Επ' αυτού, πάντως, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί επέλεξε χθες την τακτική του σκωτσέζικου ντους, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (και αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου) Δημήτρη Παπαδημούλη: τόνισε μεν πως «συνεχίζονται οι τεχνικές επαφές και η εκτίμηση στο Eurogroup είναι ότι η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο», δεν θέλησε ωστόσο να διευκρινίσει εάν το κλείσιμο της αξιολόγησης θα γίνει πριν από το Καθολικό ή το Ορθόδοξο Πάσχα -δηλαδή πριν από το τέλος Μαρτίου ή πριν από... την 1η Μαΐου.

«Κάνετε καλή δουλειά, συνεχίστε»

Για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός πήρε χθες τα εύσημα από τον κ. Γιούνκερ («κάνετε καλή δουλειά με την προσφυγική κρίση, συνεχίστε»), προς επιβεβαίωση των πληροφοριών ότι οι Βρυξέλλες αποτίμησαν θετικά τα αποτελέσματα που παρουσίασε η κυβέρνηση στη δημιουργία των hot spots και των πρώτων κέντρων προσωρινής φιλοξενίας -και δη, στις δεδομένες οικονομικές και τοπικές συνθήκες.

Αν και θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ομάδα των ηγετών που προωθούν το κλείσιμο των συνόρων και την «έξοδο» της χώρας από τη Σένγκεν, με πρώτους τους «τέσσερις του Βίζενγκραντ», η αντίθετη (μ' αυτούς) θέση της Ανγκελα Μέρκελ και η σύμπλευση του κ. Γιούνκερ μαζί της εκτιμάται ότι θα αποτρέψουν δυσμενείς εξελίξεις σήμερα και αύριο.

Γιούνκερ: Οχι μονομερείς ενέργειες

Νωρίτερα χθες, ο πρόεδρος της Κομισιόν έστειλε «μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα», δηλώνοντας (στην Bild) αντίθετος με το κλείσιμο συνόρων διότι αυτό δεν συνιστά λύση για την προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ συμφωνήθηκε ότι η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί συνολική και συντονισμένη συνεργασία των χωρών-μελών της Ε.Ε., καθώς επίσης ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες.

Οι δύο πλευρές επισήμαναν τον κομβικό ρόλο που έχει η στενή συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, ώστε η διαχείριση των προσφυγικών ροών να είναι αποτελεσματική αλλά και ανθρωπιστική.


Μαρίνα Μάνη 
euro2day.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου