Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Χειρότερα τα στοιχεία για την ύφεση



Βαθύτερη είναι τελικά η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά το Γ' τρίμηνο του 2015 σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, αφού τα επικαιροποιημένα στοιχεία δείχνουν ότι στο τρίτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,1%, έναντι αρχικής εκτίμησης για μείωση 0,4%, σε σχέση με το ίδιο περσινό διάστημα.

Οπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η μείωση κατά 1,1% του ΑΕΠ προήλθε από:

-Τη μείωση των επενδύσεων κατά 27%

-Αναιμική αύξηση της κατανάλωσης κατά 0.,1%. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 0,3% και η δημόσια κατά 0,4%.

-Την σημαντική μείωση των εξαγωγών κατά 11,4%

-Την δραστική μείωση των εισαγωγών κατά 19,9%

Η μεγάλη μείωση των εισαγωγών και των εξαγωγών έχει τις ρίζες της στην επιβολή των capital controls και στην τραπεζική αργία του Ιουλίου που περιόρισε τις οικονομικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων.

Λαμβάνοντας υπ' όψην τα νέα δεδομένα η ελληνική οικονομία στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου παρέμεινε σταθερή (θετική μεταβολή 0,06%). Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβληματισμό για το κατά πόσο μπορεί να επαληθευτεί η πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ για μηδενική ύφεση στο σύνολο του έτους. Και αυτό διότι στο τελευταίο τρίμηνο του έτους εκτιμάται ότι θα καταγραφεί νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ.

Η μη επιβεβαίωση των στόχων για την ύφεση φέτος ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Πάντως, να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη για μηδενική ύφεση το 2015 έχει συμφωνηθεί και με τους θεσμούς.




Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου