Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΝΔ: Διχασμένο το κόμμα στο ζήτημα της συναίνεσης



Διχασμός επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ για το εάν θα πρέπει να στηρίξει ή όχι νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει έστω και ψήγματα συναίνεσης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγορούν όλοι για «πολιτικά παίγνια» με τους θεσμούς σε μια περίοδο που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει... κενό εξουσίας.

Η κίνηση του πρωθυπουργού να ζητήσει τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών επηρεάζει και την προεκλογική εσωκομματική διαδικασία στη ΝΔ και τη στάση των υποψηφίων αρχηγών, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Κυριάκου Μητσοτάκη, Άδωνι Γεωργιάδη και Απόστολου Τζιτζικώστα και ταυτόχρονα ανέδειξε τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις και απόψεις για το θέμα της συναίνεσης και «φώτισε» τις ουσιαστικές πολιτικές προσεγγίσεις για το ζήτημα της συνεννόησης με το ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα ο υπηρεσιακός πρόεδρος του κόμματος Γιάννης Πλακιωτάκης αναμένεται να προσέλθει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θεσμικά, αλλά χωρίς να δεσμευτεί για τίποτα. Θα ακούσει, θα επισημάνει τις θέσεις της ΝΔ και θα επιφυλαχθεί για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν συλλογικά με συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά το συμβούλιο των αρχηγών.

Ο κ. Πλακιωτάκης συνάντησε και έλαβε τη σύμφωνη γνώμη των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, να προσέλθει η ΝΔ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, να ακούσει, να τοποθετηθεί, αλλά να μην δεσμευτεί για τίποτα. Εξάλλου στο ζήτημα του ασφαλιστικού, η ΝΔ παρά τις αποκλίνουσες θέσεις που υπάρχουν στο θέμα της συναίνεσης, έχει κοινή θέση και δεν πρόκειται κανένας να ψηφίσει το οποιοδήποτε νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Η κίνηση του πρωθυπουργού να ζητήσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών εκλαμβάνεται από τη ΝΔ ως ένδειξη αδυναμίας του ίδιου να διαχειριστεί την κατάσταση.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι η πρωθυπουργική πρωτοβουλία προκάλεσε και εσωτερική αναταραχή στη ΝΔ. Ο Μάκης Βορίδης πρότεινε μάλιστα να παραιτηθεί ο κ. Τσίπρας υπέρ του Αντώνη Σαμαρά για να ηγηθεί κυβέρνησης, ενώ ο πρώην υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης έλεγε σε δημοσιογράφους ότι η ΝΔ δεν έχει κανένα λόγο να συμμετάσχει στη σύσκεψη των αρχηγών.

«Αν υπάρχει χρεία συναίνεσης να παραιτηθείτε, να στηρίξετε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και να συνεχίσουμε από εκεί που το έχουμε αφήσει» είπε ο κ. Βορίδης, σε αντίθεση με την Ντόρα Μπακογιάννη που θέτει ως βασική προϋπόθεση για την παροχή συναίνεσης από τη ΝΔ προς το ΣΥΡΙΖΑ το να ζητήσει το κυβερνών κόμμα «συγγνώμη» και όχι την αλλαγή πρωθυπουργού. Η κυρία Μπακογιάννη, αν και ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, αφήνει ανοικτό έστω και υπό προϋποθέσεις ένα συναινετικό πεδίο.

Ιδιαίτερα επικριτικοί ήταν οι κκ. Μητσοτάκης, Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας για την κίνηση του πρωθυπουργού, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης δεν τοποθετήθηκε, αν και την περασμένη Δευτέρα σε τηλεοπτική εκπομπή επικαλέστηκε το θεσμικό ρόλο ευθύνης της ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση και σημείωσε ότι οι ακραίες, λαϊκιστικές αντιδράσεις προκάλεσαν πολλά προβλήματα στην Ελλάδα.



Αρης Ραβανός

Newsroom ΔΟΛ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου