Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Σε λειτουργία τα μεταλλεία στη Χαλκιδική




Οριστικά σε λειτουργία με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας θα παραμείνουν τα μεταλλεία Χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί εντός του μηνός, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, σε δύο διασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών υπό την προεδρία του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου και με εισηγητή τον Ηλία Μάζο, ακύρωσε κατά πλειοψηφία την απόφαση του πρώην υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνου Σκουρλέτη, με την οποία ανεστάλη η λειτουργία των μεταλλείων.

Με ανακοίνωσή του το γραφείο προέδρου του ΣτΕ, πάντως, σημειώνει ότι δεν έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις. «Η διάσκεψη των υποθέσεων αυτών δεν έχει ολοκληρωθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι «κάθε άλλη είδηση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Τις πληροφορίες σχετικά με την απόφαση αρνήθηκε να σχολιάσει χθες τόσο η πλευρά του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος όσο και της «Ελληνικός Χρυσός», με το επιχείρημα ότι δεν έχει γίνει γνωστή η απόφαση. «Ευχόμαστε ότι θα δούμε την απόφαση πριν από το τέλος της χρονιάς, ώστε με περισσότερη σαφήνεια να προσδιορίσουμε το χρονοδιάγραμμα των εργασιών μας. Είμαστε της άποψης, νομίζω για προφανείς λόγους, ότι η απόφαση θα είναι υπέρ μας. Αλλά αυτό μέλλει να φανεί» είχε δηλώσει την περασμένη Παρασκευή, κατά την τηλεδιάσκεψη αναλυτών, ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, καθώς και σωματεία εργαζομένων και οι προσφυγές τους έγιναν δεκτές από την Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ολίγων εβδομάδων το τμήμα αναστολών του ΣτΕ είχε εκδώσει αντίστοιχη προσωρινή διαταγή με την οποία επιτρεπόταν η λειτουργία των μεταλλείων μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις δύο διασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια του ΣτΕ κατά πλειοψηφία δέχθηκε επί της ουσίας την απόφαση που είχε εκδώσει το Ε΄ Τμήμα, κρίνοντας ότι από μόνο του το γεγονός ότι οι εργαστηριακές δοκιμές δεν έγιναν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, δεν αποτελεί λόγο ανάκλησης της άδειας.

Στην επίμαχη απόφαση του Ε΄ Τμήματος αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι η αιτιολογία ότι «δεν έχει εκτελεστεί πρόγραμμα δοκιμών σε κατάλληλη ημιβιομηχανική κλίμακα επί τόπου του έργου είναι αφενός μεν αόριστη, καθ’ όσον δεν εξειδικεύει ποια συγκεκριμένη πλημμέλεια αποδίδει στο πρόγραμμα δοκιμών που έχει εκτελέσει η αιτούσα (κλίμακα δοκιμών, τόπος, χρησιμοποιηθέντα πετρώματα), αφετέρου δε και πλημμελής διότι δεν αιτιολογεί τον λόγο για τον οποίο απορρίπτει ως μη αξιόπιστα τα παραχθέντα πορίσματα των δοκιμών, από τα οποία προκύπτει η εφαρμοσιμότητα της μεταλλουργικής μεθόδου και στο συγκεκριμένο μείγμα τροφοδοσίας (χαλκοπυρίτη-αρσενοπυρίτη-σιδηροπυρίτη) και η καλή προσαρμογή του σε βιομηχανικό επίπεδο. Η εταιρεία υλοποίησε τις δοκιμές αυτές στις εγκαταστάσεις της εξειδικευμένης εταιρείας Outotec στη Φινλανδία.

Η «απόφαση» Σκουρλέτη τον περασμένο Αύγουστο οδήγησε στο «πάγωμα» των μεταλλείων για περίπου πέντε εβδομάδες, επιβαρύνοντας την εταιρεία με ένα κόστος της τάξης των 5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σημαντικό ποσό κατευθύνθηκε στην πληρωμή του 50% των μισθών των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας.



Πηγή 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου