Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Συναγερμός στο Ανόβερο - Δεν πήγε στο γήπεδο η Μέρκελ - ανέβαλαν τον αγώνα



Συναγερμός σήμανε στο Ανόβερο της Γερμανίας την Τρίτη το βράδυ ύστερα από πληροφορίες για συντονισμένες επιθέσεις «ισλαμιστικού χαρακτήρα» σε κεντρικά σημεία της πόλης ενώ μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στον εντοπισμό εκρηκτικού μηχανισμού στο στάδιο όπου θα διεξαγόταν ο φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου Γερμανίας-Ολλανδίας. Υποπτο αντικείμενο βρέθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν έρευνες και να διακοπεί μερικώς η λειτουργία του.

Νωρίτερα και για τον ίδιο λόγο, είχε αναβληθεί ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της Γερμανίας και της Ολλανδίας, τον οποίο επρόκειτο να παρακολουθήσουν η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Γερμανίας. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Τόμας Ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι δεν βρέθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί και ότι δεν σκοπεύει να δώσει λεπτομέρειες για την υπόθεση, διότι αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία στους πολίτες ή να δυσχεράνουν το έργο των αρχών στο μέλλον.

Σε «ύποπτο» αντικείμενο που εντοπίστηκε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Ανόβερου, αργά το βράδυ της Τρίτης, αναφέρθηκε το ιδιωτικό ειδησεογραφικό δίκτυο n-tv και το Spiegel-online, επικαλούμενα πληροφορίες από την αστυνομία της πόλης. Η λειτουργία του σταθμού διακόπηκε μερικώς.

Προηγήθηκε η ακύρωση, περίπου 90 λεπτά πριν την έναρξη, του φιλικού αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γερμανίας και της Ολλανδίας ενώ το στάδιο HDI-Arena στο Αννόβερο εκκενώθηκε έπειτα από πληροφορίες για την απειλή βομβιστικής επίθεσης. Εκκενώθηκε και η TUI-Arena στο Αννόβερο πριν από συναυλία. Συναγερμός σήμανε στην πόλη και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βγήκαν στους δρόμους ενώ ζητήθηκε από τους κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, η απόφαση για την ακύρωση του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των Εθνικών Ομάδων της Γερμανίας και της Ολλανδίας ελήφθη από κοινού με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, λίγο πριν προσγειωθούν στο Ανόβερο και ενώ συγκεντρώνονταν οι πληροφορίες για πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα.

Δημοσιογράφος του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου NTV ανέφερε στο CNN ότι οι αρχές στο Ανόβερο εντόπισαν εκρηκτικό μηχανισμό που επρόκειτο να πυροδοτηθεί μέσα στο στάδιο όπου θα διεξαγόταν ο φιλικός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου Γερμανίας και Ολλανδίας, καθώς και ένα δεύτερο ύποπτο αντικείμενο σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό.

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι ως τώρα δεν έχουν βρεθεί εκρηκτικά, δεν έχουν γίνει συλλήψεις και δεν επιβεβαιώνεται για την ώρα πως βρέθηκε ασθενοφόρο μέσα στο οποίο υπήρχαν εκρηκτικά κοντά στο στάδιο.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση να ακυρωθεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας ελήφθη στη βάση «αυξανόμενων πληροφοριών από το απόγευμα».

Οι πληροφορίες, παραδέχτηκε ο Ντε Μεζιέρ, προήλθαν από ξένη πηγή, αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει επακριβώς την πηγή των πληροφοριών αυτών και το μέγεθος της απειλής.

Απειλή «ισλαμιστικού χαρακτήρα»

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), το οποίο επικαλείται κύκλους ασφαλείας της Γερμανίας, η απειλή ήταν «ισλαμιστικού χαρακτήρα» και η σχετική ενημέρωση έφτασε στο Βερολίνο από τη Γαλλία.

«Ηταν μία εξαιρετικά δύσκολη απόφαση να ακυρώσουμε τον αγώνα, η οποία ελήφθη καθώς πολλές πληροφορίες έδειχναν προς μία συγκεκριμένη απειλή» δήλωσε ο Ντε Μεζιέρ.

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία επρόκειτο να παρακολουθήσει το ματς επέστρεψε στο Βερολίνο όταν ενημερώθηκε για την απειλή.

Ο Ντε Μεζιέρ δήλωσε ακόμη ότι δεν σκοπεύει να δώσει λεπτομέρειες για την υπόθεση, διότι αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία στους πολίτες ή να δυσχεράνουν το έργο των αρχών στο μέλλον.

Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας Μπόρις Πιστόριους διευκρίνισε ότι ως τώρα δεν έχουν βρεθεί εκρηκτικά και δεν έχουν γίνει συλλήψεις, ενώ πρόσθεσε ότι δεν επιβεβαιώνεται για την ώρα ότι βρέθηκε ασθενοφόρο με εκρηκτικά κοντά στο στάδιο.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Ανόβερο, ελήφθησαν «συγκεκριμένες» πληροφορίες για σχεδιαζόμενη βομβιστική επίθεση εντός του σταδίου περίπου 15 λεπτά πριν ανοίξουν οι πύλες. Αμέσως σήμανε συναγερμός και ελήφθησαν αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε πολλά σημεία της πόλης, με την αστυνομία να ζητά από τους πολίτες να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους και το μετρό να μην σταματά σε κάποιους σταθμούς. Αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σε όλη την πόλη, ενώ γίονταν έλεγχοι σε πεζούς και σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της Αστυνομίας του Ανόβερου Φόλκερ Κλούβε, ειδοποιήθηκαν όλοι οι διοργανωτές συναυλιών στην πόλη και τους συνεστήθη να ακυρώσουν τις εκδηλώσεις.

Η εφημερίδα Syker Kreiszeitung της περιοχής του Ανόβερου μετέδωσε στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι κοντά στο στάδιο της πόλης όπου το βράδυ της Τρίτης επρόκειτο να γίνει ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της Γερμανίας και της Ολλανδίας εντοπίστηκε ένα «ύποπτο» πρόσωπο, γνωστό στις αρχές.

Ενδείξεις για βόμβα μέσα στο στάδιο

Νωρίτερα, για «συγκεκριμένη προειδοποίηση για εκρηκτικά» μέσα στο στάδιο του Ανόβερου όπου επρόκειτο να διεξαχθεί ο φιλικός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου Γερμανίας και Ολλανδίας έκανε λόγο ο επικεφαλής της Αστυνομίας της πόλης Φόλκερ Κλούβε.

«Είχαμε συγκεκριμένες ενδείξεις ότι κάποιος μέσα στο στάδιο είχε σκοπό να ενεργοποιήσει εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε ο κ. Κλούβε και μίλησε για «συγκεκριμένη κατάσταση κινδύνου για όλο το Ανόβερο.

Ο Ντε Μεζιέρ είχε ήδη φθάσει στην πόλη προκειμένου να παρακολουθήσει τον αγώνα μαζί με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Η Μέρκελ, όπως διευκρινίστηκε από την κυβέρνηση, δεν είχε ακόμη φθάσει στο στάδιο. Σύμφωνα δε με πληροφορίες που μετέδωσαν γερμανικά ΜΜΕ, πιθανότατα δεν είχε αναχωρήσει ακόμη από το Βερολίνο όταν αποφασίστηκε η ακύρωση του αγώνα. Από την ηλεκτρονική τοπική Hannoversche Allgemeine Zeitung μεταδόθηκε ότι στο στάδιο εντοπίστηκαν «ύποπτα» άτομα.

Επίσης εκκενώθηκε και η TUI-Arena στο Ανόβερο, όπου το βράδυ της Τρίτης θα έδινε συναυλία το συγκρότημα «Soehne Mannheims», μετά την απόφαση για ακύρωση του ποδοσφαιρικού αγώνα Γερμανίας-Γαλλίας, για «λόγους ασφαλείας». Δεν έγινε ωστόσο γνωστό αν υπάρχει συγκεκριμένη απειλή και για τον συναυλιακό χώρο.

«Η ασφάλεια έχει πάντα προτεραιότητα. Είναι ένας φόβος που έχει πάντα κανείς. Εμπιστεύομαι την αστυνομία ότι έλαβε εδώ την σωστή απόφαση. Όταν υπάρχει μια κατάσταση κινδύνου, πρέπει να γίνονται τέτοια βήματα», δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης Στέφαν Σόστοκ, αναφερόμενος στα δύο περιστατικά.



Πηγή : tanea.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου