Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Είστε γιατρός και δεν κόβετε απόδειξη; Μην φοβάστε, θα γλιτώσετε το πρόστιμο από τον εφοριακό



Απίστευτο και όμως ελληνικό. Είστε γιατρός και δεν κόβετε στον ασθενή απόδειξη; Μην φοβάστε, θα γλιτώσετε το πρόστιμο από τον εφοριακό!

Του Νίκου Ρογκάκου

Μήπως έχετε ταβέρνα και δεν έχετε κόψει απόδειξη; Ούτε εσείς να φοβάστε γιατί και να μπει ο εφοριακός και να μην έχετε κόψει απόδειξη, αντί προστίμου 250€, θα σας επιβάλει τον μισό ΦΠΑ που έπρεπε να αποδώσετε από την απόδειξη, δηλαδή περίπου ένα 20αρι !

Αυτό προβλέπει το νέο Νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, στις φορολογικές αλλαγές. Εάν δεν το πρόσεξαν, τότε είναι ερασιτέχνες, εάν πάλι το έβαλαν εσκεμμένα, κάτι έχουν στο μυαλό τους, αλλά δεν μας το λένε, ακόμη.

 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑΤΡΟΥ

Σήμερα, αν ένας ελεγκτής του υπουργείου Οικονομικών κάνει προληπτικό έλεγχο για την έκδοση αποδείξεων σε έναν γιατρό και διαπιστώσει ότι δεν έχει εκδώσει πέντε αποδείξεις, το πρώτο που μπορεί να κάνει είναι να βεβαιώσει πρόστιμο πέντε επί 250 ευρώ, ή 1.250 ευρώ.

Από την ερχόμενη Δευτέρα, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και εφόσον δεν υπάρξει τροποποίηση των επίμαχων διατάξεων, ο ελεγκτής δεν μπορεί να επιβάλει ούτε ένα ευρώ πρόστιμο στον συγκεκριμένο επαγγελματία. Το ίδιο και σε κάθε γιατρό, οι υπηρεσίες του οποίου απαλλάσσονται από ΦΠΑ, αλλά προφανώς αυτό δεν αναιρεί την υποχρέωσή του να εκδίδει αποδείξεις.

Αυτό συμβαίνει και για κάθε ελεύθερο επαγγελματία ο οποίος είχε τζίρο έως 10.000 ευρώ και με μια απλή διαδικασία πλέον μπορεί να έχει εξαίρεση από το καθεστώς ΦΠΑ (σύντομα αναμένεται αύξηση του ορίου στα 20.000 ευρώ, για λόγους περιορισμού του διοικητικού κόστους).

 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ-ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ

 Γίνεται έλεγχος και διαπιστώνεται ότι δεν έχει εκδοθεί καμία απόδειξη, την ώρα που βρίσκονται στο μαγαζί 200 πελάτες.

 Αν υποθέσουμε, ότι οι 200 πελάτες έχουν κατανάλωση 6.000 ευρώ συν ΦΠΑ 1.380 ευρώ, το πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί με βάση τις νέες διατάξεις είναι 690 ευρώ ! Με τις ισχύουσες διατάξεις, το πρόστιμο θα ήταν 30.000 ευρώ (250 επί 200 αποδείξεις ανεβαίνει στα 50.000 ευρώ, αλλά πέφτει στο πλαφόν).



Πηγή : antenna.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου