Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Ανησυχητική αύξηση των επιθέσεων ενάντια σε αλμπίνους στην Αφρική λόγω εκλογών



Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, επιθέσεις εναντίον αλμπίνων, τα μέλη των οποίων χρησιμοποιούνται σε τελετές μαύρης μαγείας και πωλούνται σε πολύ υψηλές τιμές, έχουν αναφερθεί από τον Αύγουστο σε έξι χώρες της νότιας και ανατολικής Αφρικής

Οι επιθέσεις εναντίον των αλμπίνων στην Αφρική αυξάνονται διαρκώς, λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχουν τα μέλη του σώματός τους —τα οποία χρησιμοποιούνται ως φυλαχτά— από επίδοξους πολιτικούς πριν από τις εκλογές σε πολλές χώρες της ηπείρου, ανέφερε σήμερα η Ικπονουόσα Έρο, η πρώτη ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών για θέματα αλφισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, επιθέσεις εναντίον αλμπίνων, τα μέλη των οποίων χρησιμοποιούνται σε τελετές μαύρης μαγείας και πωλούνται σε πολύ υψηλές τιμές, έχουν αναφερθεί από τον Αύγουστο σε έξι χώρες της νότιας και ανατολικής Αφρικής. Στη Νότια Αφρική το πτώμα μιας νεαρής γυναίκας βρέθηκε σε ένα ρηχό τάφο, γδαρμένο και χωρίς τα περισσότερα άκρα του. Ένας 56χρονος Κενυάτης που έπασχε από αλφισμό πέθανε όταν του επιτέθηκαν και τον ακρωτηρίασαν.

"Οι άνθρωποι με αλφισμό είναι από τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στην περιοχή", είπε η Έρο. "Σήμερα, στα δεινά τους έρχεται να προστεθεί και ο συνεχής φόβος των επιθέσεων, ακόμη και από συγγενείς τους, που εκτιμούν περισσότερο τα χρήματα απ' ό,τι τη ζωή τους", τόνισε.

Οι "μάγοι" πληρώνουν ακόμη και 75.000 δολάρια για ένα "πλήρες σετ" άκρων, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό. Συνήθως τα χρησιμοποιούν για να κάνουν ξόρκια που υποτίθεται ότι φέρνουν καλή τύχη, έρωτα και πλούτη.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν τον Μάρτιο ότι το 2015 θα είναι μια επικίνδυνη χρονιά για τους αλφικούς της Τανζανίας καθώς οι πολιτικοί απευθύνονται στους παραδοσιακούς μάγους για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να κερδίσουν στις εκλογές. Τους επόμενους μήνες πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές στην Τανζανία, τη Μοζαμβίκη και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Τουλάχιστον 75 αλμπίνοι, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, έχουν σκοτωθεί στην Τανζανία από το 2000. Πολλοί από αυτούς ακρωτηριάστηκαν ζωντανοί γιατί σύμφωνα με τις δοξασίες, τα άκρα τους γίνονται πιο "ισχυρά" αν ουρλιάζουν κατά τη διάρκεια του βασανισμού τους.

Ο αλφισμός ή λευκοπάθεια, που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη χρωστικής στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια, είναι μια γενετική πάθηση που επηρεάζει περίπου 1 στους 20.000 ανθρώπους παγκοσμίως. Είναι πιο συνηθισμένη στην υποσαχάρια Αφρική και υπολογίζεται ότι αυτήν την ασθένεια πάσχει 1 στους 1.400 Τανζανούς.



Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου