Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Το Ελεγχτικό Συνέδριο αντιδρά στην κατάργηση ελέγχου κρατικών δαπανών



Την ανάκληση της διάταξης του πολυνομοσχεδίου, με την οποία καταργείται ο προληπτικός έλεγχος στις δαπάνες του κράτους και των λοιπών φορέων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ζητούν οι δικαστές του ανωτάτου δημοσιονομικού δικαστηρίου.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητεί από την κυβέρνηση την απόσυρση της διάταξης και τον επαναπροσδιορισμό της προσέγγισής της στο ζήτημα της αναγκαιότητας του προληπτικού ελέγχου και μάλιστα «στο παρόν δυσμενές οικονομικό γίγνεσθαι».

Η επίμαχη διάταξη προβλέπει κατάργηση από 1.1.2017 του προληπτικού ελέγχου που ασκεί το Ελεγκτικό Συνέδριο στις δαπάνες του κράτους και από 1.1.2019 στις δαπάνες των λοιπών φορέων, δηλαδή στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ.

Οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισκέφθηκαν την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, τους κ. Ν. Παρασκευόπουλο και Δημ. Παπαγγελόπουλο, και δήλωσαν την απόφασή τους να τηρήσουν «σκληρή» στάση καθώς, όπως επεσήμαναν, η κατάργηση της επίμαχης διάταξης θέτει σε κίνδυνο την πάταξη της διαφθοράς, ενώ ευνοεί τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Στο ψήφισμα που εξέδωσαν, καταγγέλλουν ότι η κατάργηση της διάταξης αντιβαίνει στο Σύνταγμα που κατοχυρώνει τον προληπτικό έλεγχο στις δαπάνες των συγκεκριμένων φορέων, ενώ κάνουν λόγο για «μέτρο αμφίβολης σκοπιμότητας ως προς την οικονομική αποτελεσματικότητά του που θέτει σε διακινδύνευση την πάταξη της διαφθοράς και της αποτροπής της διασπάθισης δημοσίου χρήματος».


Πηγή 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου