Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Αυξάνεται ο φόβος των πολιτών για το ενδεχόμενο του Grexit



Ελαφρά αλλά αισθητή άνοδο σημειώνει το ποσοστό όσων αισθάνονται φόβο από τη διεθνή συζήτηση περί Grexit και καταγράφεται στην ποσοτική έρευνα που πραγματοποίησε η Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Στην έρευνα, η οποία διεξήχθη κατά την περίοδο 3 έως 6 Ιουνίου, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 51,5%, μία μονάδα παραπάνω σε σύγκριση με την τελευταία έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, πριν από τρεις εβδομάδες. Σταθερό παραμένει το ποσοστό (28%) όσων θεωρούν ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα αλλάξει κάτι στη ζωή τους. Το 16% (από 13%) αισθάνεται ελπίδα από μια τέτοια εξέλιξη, ενώ όσοι εκτιμούν ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα έχουν μειωθεί από το 8,5% στο 4,5% (πρόκειται για αυθόρμητη απάντηση).

Ελαφρά κάμψη εμφανίζουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, αν και το κόμμα διατηρεί το ευρύ προβάδισμά του από τη δεύτερη Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 34,5% (από 36,5%) και η Ν.Δ. φθάνει το 16,5% (από 15,5%). Την τρίτη θέση μοιράζονται το «Ποτάμι» και η Χρυσή Αυγή με 5,5% έκαστο κόμμα (από 6%), ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ με 5% (από 4%). Στην έκτη θέση καταγράφεται το ΠΑΣΟΚ με 3,5% (από 3%) και τελευταίοι οι ΑΝΕΛ που παραμένουν σταθεροί στο 3%. «Αλλο κόμμα» επέλεξε το 7% των ερωτηθέντων (από 7,5%), ενώ υψηλότατο ποσοστό της τάξης του 19,5% των ψηφοφόρων δηλώνουν αναποφάσιστοι (από 18,5%).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν τα ευρήματα που αφορούν την ανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς. Σε ερώτημα για την «καλύτερη εξέλιξη για την Κεντροδεξιά», υψηλότατο ποσοστό 55,5% ζητεί δημιουργία νέου κόμματος στη θέση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ μόλις 20,5% ζητεί συσπείρωση γύρω από τη Νέα Δημοκρατία. Εχει σημασία ότι υπέρ της δημιουργίας νέου κόμματος τάσσεται το 38% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., ενώ το 48% εξ αυτών θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει συσπείρωση γύρω από το υπάρχον κόμμα.

Διάλυση σχηματισμών

Υπέρ νέου κόμματος στην Κεντροαριστερά τάσσεται το 39% των ερωτηθέντων, ενώ υψηλό ποσοστό της τάξης του 30% ζητεί διάλυση των σχηματισμών του χώρου και ενσωμάτωσή τους στον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Ν.Δ.


Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου