Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Παράταση στο θρίλερ: Νέες συνομιλίες Τσίπρα - Θεσμών την Πέμπτη



Χωρίς να βγει «λευκός καπνός» ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα ο δεύτερος γύρος συνομιλιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Μάριο Ντράγκι, στις Βρυξέλλες, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές Ελλάδας - θεσμών και να «κλειδώσει» η συμφωνία. Διπλωματικές πηγές τόνισαν ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και την Πέμπτη, στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδος), ενώ νωρίτερα στις 7 το πρωί θα συναντηθούν τα τεχνικά κλιμάκια. Εκ νέου θα συνεδριάσει επίσης στις 2 και το Eurogroup, που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της .
Αποχώρησαν χωρίς δηλώσεις
Από το κτίριο της Κομισιόν, όπου διεξήχθησαν οι συνομιλίες αποχώρησαν πρώτοι η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μάριο Ντράγκι και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, χωρίς να κάνουν δηλώσεις.
Οπως μετέδωσε το Mega, μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε αποκλειστικό σκοπό την εξεύρεση κοινού τόπου ώστε να υπάρξει συμφωνία και κοινό κείμενο το οποίο θα υποβληθεί το πρωί στο Eurogroup που θα συνεδριάσει εκ νέου στις 14:00 το μεσημέρι.
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει συμφωνία αλλά ούτε και πλήρες ναυάγιο.
Στη μεταμεσονύκτια συνάντηση συμμετείχε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, o Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ λίγο αργότερα προσήλθε στις συνομιλίες και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση οι δυό πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν, ωστόσο πρόσθεσαν ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν. Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει στην κατεύθυνση που κινείται η νέα πρόταση που κατέθεσαν σήμερα οι θεσμοί, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα.
Οι ίδιες πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι «η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα».
Ανέφεραν ακόμη ότι «οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες».
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση» και προσθέτουν ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα».
Η πρώτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ κράτησε πάνω από έξι ώρες. Ο πρωθυπουργός αποχώρησε αργά το απόγευμα από το κτίριο της Κομισιόν χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Νέα πρόταση θα εξετάσει το Eurogroup
Λίγο μετά τις 10 το βράδυ ολοκληρώθηκε επίσης χωρίς αποτέλεσμα και η συνεδρίαση του Eurogroup. Νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών ορίστηκε για την Πέμπτη στις 14.00 ώρα Ελλάδας.
«Ενημερώσαμε απλά τους υπουργούς για το πού βρισκόμαστε», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε εάν χρειαστεί μέσα στη νύχτα. Το Eurogroup θα συγκληθεί και πάλι αύριο στις 13:00 ώρα Βελγίου», ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ.
Η συμφωνία παραμένει εφικτή και είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία, δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, ο επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιερ Μοσκοβισί. Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, με στέρεες μεταρρυθμίσεις και ένα εξασφαλισμένο μέλλον, τόνισε και πρόσθεσε ότι πάνω σε αυτό θα εργαστούμε.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.
Οι υπουργοί της ευρωζώνης εμφανίστηκαν απαισιόδοξοι, προσερχόμενοι στη σύνοδο, ενώ δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι καλούνται να πάρουν μέρος στο Eurogroup, χωρίς να έχουν στα χέρια τους την έκθεση αξιολόγησης των θεσμών πάνω σε κάποιο σχέδιο συμφωνίας.


Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου