Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Εδώ ο κόσμος χάνεται και η Ζωή χτενίζεται με την επιμονή της για Στουρνάρα



Επιμένει η Ζωή για βίαιη προσαγωγή Στουρνάρα στη Βουλή

«Δεν μπορείς να μετατρέπεις τη Βουλή σε οιονεί δικαστήριο» της είπε ο Γρηγοράκος

«Να τον φέρετε χειροπόδαρα και από πίσω ο φρούραρχος της Βουλής να τον μαστιγώνει» ειρωνεύτηκε την πρόεδρο της Βουλής ο προκάτοχός της, Ευάγγελος Μεϊμαράκης - Εκείνη χαρακτηρίζει «ύποπτη» την στάση του διοικητή της ΤτΕ και τον κατηγορεί ευθέως για παράβαση καθήκοντος - Παραίτηση Στουρνάρα ζήτησε ο Λεουτσάκος

Τελεσίγραφο προς το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, έστειλε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ξεκαθαρίζοντας ότι, εάν δεν προσέλθει στη Βουλή, θα διατάξει τη βίαιη προσαγωγή του.



Η πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε «ύποπτη» την στάση του κεντρικού τραπεζίτη και τον κατηγόρησε ευθέως για παράβαση καθήκοντος.

Η επιμονή της προέδρου προκάλεσε ένταση στην επιτροπή, με τον κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο να λέει πως «δεν μπορείς να μετατρέπεις τη Βουλή σε οιονεί δικαστήριο», ενώ ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, με εμφανή διάθεση ειρωνείας, είπε: «Εγώ συμφωνώ μαζί σας, κυρία πρόεδρε. Είναι δυνατόν  σε αυτή την κρίσιμη φάση που αγωνιούν οι Έλληνες και η Ευρώπη να ντροπιάζει εμάς, την επιτροπή και την πρόεδρο της Βουλής; Όχι μόνο βίαιη προσαγωγή, αλλά να τον φέρετε χειροπόδαρα και από πίσω ο φρούραρχος της Βουλής να τον μαστιγώνει».

Νωρίτερα, ο κ. Νίκος Νικολόπουλος επιχείρησε να ενισχύσει τις προτάσεις της προέδρου, λέγοντας ότι ο κ. Στουρνάρας πρέπει να μεταφερθεί βιαίως στη Βουλή το ερχόμενο Σαββατοκύριακο!

Αφορμή στάθηκε η νέα άρνηση του κεντρικού τραπεζίτη να παραστεί στη συνεδρίαση της  κοινοβουλευτικής επιτροπής ΔΕΚΟ έπειτα από κλήση της κυρίας Κωνσταντοπούλου, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το περιεχόμενο της ετήσιας έκθεσης νομισματικής πολιτικής. Είχε προηγηθεί η κλήση -και η αδυναμία του κ. Στουρνάρα να παραστεί- στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση Siemens και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που είχε υπογράψει ως υπουργός Οικονομικών.

Υπό αυτά τα δεδομένα, φαίνεται ότι η πρόεδρος δεν ικανοποιήθηκε από τις απαντητικές επιστολές που της έστειλε ο διοικητής της ΤτΕ, με τις οποίες εξηγεί ότι οι κρίσιμες και οριακές διαπραγματεύσεις επιβάλλουν να βρίσκεται σε συνεχείς συνεδριάσεις και τηλεδιασκέψεις με την ΕΚΤ.

«Μέχρι σήμερα 26 Ιουνίου δεν έχει αποσταλεί η επίσημη έκθεση κατά τον προσήκοντα τρόπο. Δεν έχει κατατεθεί η εκτυπωμένη έκθεση. Δεν έχει επικοινωνήσει ο διοικητής, προκειμένου να υποβάλλει, όπως επιβάλλεται, την έκθεση. Αντίθετα, με προκλητικό τρόπο, διαρκούσης της συνεδρίασης της επιτροπής Αλήθειας, εστάλη με κλητήρα η έκθεση με την οποία προανήγγειλε την καταστροφή, εάν δεν υπάρξει συμφωνία και απέστειλε την έκθεση με usb» είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Και πρόσθεσε: «Δεν απεστάλη το τυπωμένο αντίγραφο και ο κ. Στουρνάρας αρνείται να προσέλθει στην επιτροπή.  Ο κ. Στουρνάρας με συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είχε κληθεί με την ιδιότητά του υπογράψαντος τον άκυρο συμβιβασμό με την Siemens για να εξετάσει η επιτροπή σε σχέση με το συμβιβασμό που υπέγραψε. Καλείτο με την προηγούμενη ιδιότητά του, αυτή του υπουργού Οικονομικών. Προκειμένου να μην προσέλθει στην Επιτροπή, επικαλέστηκε τη σημερινή του ιδιότητα και το φόρτο εργασίας και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η σημερινή ιδιότητα. Δήλωσε ότι δεν μπορεί να προσέλθει στην επιτροπή εκείνη που θυμίζω πως έχει εξουσία να εξετάσει μάρτυρες και να διατάσσει βίαιη προσαγωγή. Στην πράξη καταστρατήγησε την απόφαση της επιτροπής. Δεν εμφανίστηκε στη διάθεση επιτροπής».

Σημείωσε πως «σε σχέση με τη δική μας επιτροπή τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Είναι αρμόδια να ακούσει τον κ. Στουρνάρα και να δώσει εξηγήσεις εν σχέση με την σημερινή του ιδιότητα και την εκτέλεση των καθηκόντων του σήμερα και εν σχέση με την επιστολή με την οποία έσπευσε να στείλει την έκθεση με τον τροπο που εστάλη, πριν ακόμα τυπωθεί και με κείμενο που παρεμβαίνει στην πολιτική κατά παρέκκλιση των υποχρεώσεών του. Από την στιγμή που έσπευσε να την αποστείλει στη Βουλή, το μόνο που έπρεπε να κάνει να είναι να βρίσκεται στη διάθεση της επιτροπής σήμερα. Αντ' αυτού αρνείται να προσέλθει επικαλούμενος αορίστως υποχρεώσεις που δεν εξειδικεύονται και δεν  μπορούν να καταλαμβάνουν όλες τις ημέρες έως την 6η Ιουλίου. Είναι στάση που στοιχειοθετεί παραβίαση καθηκόντων με την σημερινή ιδιότητα.  Όταν στέλνεται έγγραφο τόσο χοντρό με χονδροειδή τρόπο με επιστολή usb χωρίς εκτύπωση και πολιτική παρέμβαση και ο συντάκτης αρνείται να προσέλθει να ενημερώσει την επιτροπή, τότε τα συμπεράσματα είναι αναπόδραστα και αποτελούν ύποπτη στάση σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία».

Η ίδια υποστήριξε ότι οι υποχρεώσεις που επικαλείται ο κ. Στουρνάρας μπορούν να «καλυφθούν» από τους υποδιοικητές και σημείωσε: «Θεωρώ προκλητική την στάση του Στουρνάρα και προκλητικό το γεγονός ότι εως σήμερα δεν έχει προσέλθει στη Βουλή κατά τον προσήκοντα τρόπο. Προκλητικό ότι αρνείται μετερχόμενος προσχήματα και ιδιαιτέρως προβληματικό ότι εχει επιχειρήσει ευθεία παρέμβαση στο πολιτικό σκηνικό παρέμβαση υπονομευτική και όχι υποστηρικτική της κυβερνητικής πολιτικής όπως υπαγορεύει το καταστατικό της ΤτΕ».

«Εκρηκτική» συνεδρίαση

Έπειτα από τα παραπάνω, η συνεδρίαση της επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής συνεχίστηκε σε εκρηκτικό κλίμα, με την κυρία Κωνσταντοπουλου να βάλλει κατά πάντων.

Μετά τη βίαιη προσαγωγή που προανήγγειλε για το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, απείλησε ευθέως τον κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο για αποβολή από τη συνεδρίαση, ενώ την ίδια απειλή υπονόησε και για το βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκο Καραθανασόπουλο.

Επεισόδιο 1ο

Με τον τελευταίο μάλιστα είχε σκληρή αντιδικία με βαρύτατους υπαινιγμούς. Ο κ. Καραθανασόπουλος κατά την τοποθέτησή του μίλησε και για το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, για το οποίο είπε ότι στερείται σοβαρότητας.

«Είναι να απορεί κανείς με την στάση σας για το χρέος» είπε η κυρία Κωνσταντοπουλου, αφήνοντας αιχμές για το ΚΚΕ, για να πυροδοτηθεί ο εξής διάλογος:

Ν. Καραθανασόπουλος: Ο ρόλος που παίζει το ΚΚΕ είναι αδιαπραγμάτευτος. Εμείς μιλάμε για μονομερή διαγραφή χρέους και αν έχετε τα κότσια να πείτε στην κυβέρνηση να το κάνει.  Αφήστε την προβοκάτσια. Το καταλάβατε;

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Στερείστε της ικανότητας να σταχυολογήσετε τα δικαιώματα του λαού. Έπρεπε να το έχετε κάνει σημαία το πόρισμα αν είστε ειλικρινής. Διαφορετικά, στερείστε πολιτικής βούλησης... Δεν έχετε το λόγο, κ. Καραθανασόπουλε.

Ν. Καραθανασόπουλος: Δεν ντρέπεσαι καθόλου; Σοβαρά; Δεν έχω το λόγο; Θα με κάνεις... "ντα". Τι ρόλο παίζει το ΚΚΕ; Αν είναι δυνατόν!

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Σας υπερασπίζεται ο κ. Κακλαμάνης, ετοιμάζεται και ο κ. Μεϊμαράκης. Μου θυμίζει τότε που η ΝΔ χειροκροτούσε!

Ν. Καραθανασόπουλος : Εχεις γίνει εισαγγελέας των πάντων.

Ζ. Κωνσταντοπουλου: Σας ανακαλώ στην τάξη για τις εκφράσεις σας.

Επεισόδιο 2ο

Νωρίτερα, ένταση προκλήθηκε και με τον κ. Γρηγοράκο, με την πρόεδρο να τον απειλεί με... αποβολή από την τάξη!

Λ. Γρηγοράκος: Δεν μπορείς να μετατρέπεις τη Βουλή σε οιονεί δικαστήριο... δεν έχετε την ηθική.

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Σας ανακαλώ στην τάξη. Δείτε τον Κανονισμό, γιατί έχει κλιμάκωση... Η κλιμάκωση πειθαρχικών ποινών προβλέπει να σας αποβάλλω.

Ν. Νικολόπουλος: Ο κ. Γρηγοράκος προσβάλλει εσάς, προσβάλλει και εμάς. Από πού του δίνεται το δικαίωμα να λαμβάνει το λόγο χωρίς άδεια;

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ο κ. Καραθανασόπουλος θεωρεί ότι δεν προσβάλλεται από τον κ. Γρηγοράκο. Προτείνω να διερευνήσουμε αμέσως ποια είναι υποχρέωση και το κώλυμα, ποιες οι υποχρεώσεις του κ. Στουρνάρα για την επόμενη εβδομάδα και να κληθεί στην πρώτη διαθέσιμη ημερομηνία χωρίς άλλο περιθώριο.

Ν.  Νικολόπουλος: Δημοσιεύματα μιλούν για επιχείρηση Ιουλιανών, νέο δοτό πρωθυπουργό και μάλιστα τον Στουρνάρα. Εμείς τα έχουμε λάβει υπόψη μας όπως και το βίο και πολιτεία του Στουρνάρα. Να κληθεί το συντομότερο, ακόμα και το Σαββατοκύριακο, ακόμα και με βίαιη προσαγωγή.

Ζ. Κωνσταντοπουλου: Αυτή η επιτροπή δεν μπορεί να διατάξει βίαιη προσαγωγή. Ουδείς όμως εξαιρείται αυτής της διαδικασίας.

Λεουτσάκος: Ο κ. Στουρνάρας θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί

Μετά τις προειδοποιήσεις της προέδρου προς δύο βουλευτές, ήρθε και ο κ. Στάθης Λεουτσάκος να ζητήσει την παραίτηση του κ. Στουρνάρα!

«Ο κ. Στουρνάρας έχει ρόλο τοποτηρητή των συμφερόντων των δανειστών» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε «για ηθικούς λόγους θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί».

«Δεν υπάρχει κανείς υπεράνω κριτικής. Ο κ. Στουρνάρας δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Είναι στην πολιτική ζωή 25 χρόνια και έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο για την καταστροφή της χώρας από τη δεκαετία του '90, που οδήγησε τη χώρα πλασματικά εκεί που την οδήγησε.  Θα έπρεπε να διευκολύνει και να παραιτηθεί».

Επεισόδιο 3ο

Συνεχόμενα είναι τα επεισόδια στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, με την πρόεδρο να διασταυρώνει τα ξίφη της με τους Μεϊμαράκη και Καραθανασόπουλο.

Αφορμή αποτέλεσε σχόλιο της κυρίας Κωνσταντοπούλου, που είπε πως ο κ. Μεϊμαράκης «μετά την χωρίς άδεια παρέμβασή του αποχώρησε, όπως συνηθίζει». Ωστόσο, το σχόλιο προκάλεσε την έκρηξη του πρώην προέδρου της Βουλής που βρισκόταν στο γραφείο του στο ισόγειο της Βουλής και ανέβηκε σχεδόν τρέχοντας στον πρώτο όροφο.

Ευ. Μεϊμαράκης: Τι πράγματα είναι αυτά κυρία πρόεδρε; Γιατί το κάνετε αυτό;

Ζ. Κωνσταντοπουλου: Δεν έχετε το δικαίωμα να διακόπτετε με αυτή τη μαγκιά.

Ευ. Μεϊμαράκης: Σας ζήτησα να εγγραφώ ως ομιλητής; Δεν το έκανα. Σας είπα να κάνω μια ερώτηση και πως δεν θα μιλήσω μετά. Γιατί το κάνετε;  Τι θέλετε; Να με ταπεινώσετε;

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Είστε συμπεριφερόμενος με αντικοινοβουλευτικό τρόπο.

Ευ. Μεϊμαράκης: Είναι δυνατόν να καρφώνετε έτσι συνάδελφο που δεν ζήτησε το λόγο; Γιατί εσείς είπατε από μικροφώνου ότι ο Μειμαράκης κατά προσφιλή τακτική έφυγε. Γιατί προσπαθείτε να με προσβάλλετε; Λέτε ψέματα. Γιατί το κάνετε;

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Δεν έχετε το λόγο. Τον πήρατε με τσαμπουκά το γνωστό που συμπεριφέρεστε. Δεν έχετε το λόγο... Δεν επιτρέπεται με αυτό το ύφος. Δεν έχετε το λόγο σας, τον αφαιρώ... Σας ανακαλώ στην τάξη.

Ευ. Μειμαράκης: Προκαλείτε με ψέματα. Δεν σας αξίζει.

Ζ. Κωνσταντοπουλου: Σας ανακαλώ στην τάξη. Σας αφαιρώ το λόγο.

Ευ. Μεϊμαράκης: Δεν έχετε το δικαίωμα. Ζητήστε συγγνώμη. Δεν σας έχει δώσει το δικαίωμα κανείς. Σας είπα ότι δεν θα μιλήσω, υπάρχουν πρακτικά. Εσείς βάλατε ονόματα από κάτω και μας λέτε ότι είχα γραφτεί. Να είχατε την ευγένεια να περιμένετε μην ξαναμπώ στην αίθουσα. Τι παριστάνετε; Καίγεται η χώρα και ο λαός αγωνιούμε και εσείς τι ζητάτε τι παριστάνετε; Να αποπροσανατολίσετε την ατζέντα; Να τα βάλετε με τον κ. Τσίπρα. Τι ζητάτε; Μπορείτε να μας πείτε;

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Αυτά που είπατε τα κρίνει και ένα παιδί.

Επεισόδιο 4

Ακολούθησε νέο επεισόδιο με τον κ. Καραθανασόπουλο, ως συνέχεια της βεντέτας που είχε ανοίξει νωρίτερα.

Ν. Καραθανασόπουλος:  Είστε κοινή συκοφάντρια

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Εσείς είστε απρεπής και δεν τιμάτε τις παραδόσεις του κόμματός σας

Ν. Καραθανασόπουλος: Σε όσους λένε ψέματα και είναι συκοφάντες τους συμπεριφερόμαστε ανάλογα. Είπατε ψέματα για την στάση του αντιπροέδρου μας στη Διάσκεψη των Προέδρων αναφορικά με το πόρισμα της Επιτροπής για το χρέος.

Δεν μπορώ να έχω καμια εμπιστοσύνη σε μία που λεει ψέματα και να εμφανίζεται και τιμητής για τις παραδόσεις του ΚΚΕ. Είστε κοινή συκοφάντρια.

Ζ. Κωνσταντοπουλου: Ελπίζω να καταγράφηκε ο τρόπος που χαριεντιζόσουν με Μεϊμαράκη.

Ν. Καραθανασόπουλος: Την βγάλατε την κουκούλα; Επειδή συνομίλησα με άλλους; Την βγάλατε την κουκούλα;

Ευ. Διαμαντόπουλος: Ας προσέξουμε πως μιλάμε. Ε, σε αυτό ρε Νίκο...

Ν. Καραθανασόπουλος: Μας προσβάλλει, το καταλαβαίνεις αυτό που σου λέω;



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου