Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Ρέντσι: Δεν είστε άξιοι να αποκαλείστε Ευρωπαίοι…



Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ συμφωνούν να υποδεχθούν 40.000 αιτούντες άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση των μεταναστών στη Μεσόγειο, αλλά θα αναβάλουν την απόφαση για το πώς θα κατανεμηθούν αυτοί, σύμφωνα με προσχέδιο του ανακοινωθέντος, το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερ.

Μετά τους θανάτους σχεδόν 2.000 μεταναστών, που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη με πλεούμενα, η ΕΕ υποσχέθηκε να υιοθετήσει σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί, ωστόσο δεν υπήρξε συμφωνία για την επιβολή ποσοστώσεων όσον αφορά την υποδοχή των προσφύγων, οι οποίοι προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο ή την ανέχεια στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών θα συμφωνήσουν στην «επανεγκατάσταση μέσα σε δύο χρόνια από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη 40.000 προσώπων που έχουν σαφώς ανάγκη διεθνή προστασία, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη», σύμφωνα με το προσχέδιο.

Οι χώρες της ΕΕ θα λάβουν μέρος στο σχέδιο αυτό σε εθελοντική βάση.

Τα κριτήρια για την ανακατανομή των μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ θα πρέπει να οριστικοποιηθούν μέχρι τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με το προσχέδιο, και θα λαμβάνουν υπ' όψιν την οικονομία και τον πληθυσμό κάθε μέλους.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στους ομολόγους του στις Βρυξέλλες για την ανικανότητά τους να συμφωνήσουν στο προτεινόμενο σχέδιο, κατηγορώντας τους ότι δεν είναι άξιοι να αποκαλούνται Ευρωπαίοι.


"Αν δεν συμφωνείτε με τον αριθμό 40.000, δεν είστε άξιοι να αποκαλείστε Ευρωπαίοι," είπε ο Ρέντσι στους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής.

"Αν αυτή είναι η γνώμη σας για το τί σημαίνει Ευρώπη, μπορείτε να την κρατήσετε. Ή υπάρχει αλληλεγγύη ή μη σπαταλάτε το χρόνο μας" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τασκ, δήλωσε ότι "αλληλεγγύη χωρίς θυσία, είναι καθαρή υποκρισία".



Πηγή : sigmalive.com


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου