"Λαιμητόμο” για τον ελληνικό τουρισμό χαρακτηρίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου την πρόταση των θεσμών για επιβολή ΦΠΑ 23% σε ολόκληρο το τουριστικό πακέτο, δηλαδή και στην εστίαση και στα ξενοδοχεία, που αν τελικά ισχύσει, θα τινάξει στον αέρα- όπως προειδοποιούν- όχι μόνο τη φετινή σεζόν, αλλά και κάθε προοπτική τουριστικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, σχολιάζοντας στο Capital.gr το μέτρο- σοκ που περιέχεται στο κείμενο προτάσεων των εταίρων για αύξηση του συντελεστή και στη διαμονή στο 23% (από 6,5% που είναι σήμερα), κάνει λόγο για "φιτιλιά” στον ελληνικό τουρισμό, που θα καταβυθίσει τη χώρα σε ανταγωνιστικότητα, και για καταστροφή του τουριστικού προϊόντος ήδη από τον επόμενο μήνα.
Νωρίτερα, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ μιλούσε για το "τέλος του ελληνικού τουρισμού” από την αύξηση του ΦΠΑ και για "τραγωδία χωρίς αίσιο τέλος για τον τουρισμό και την ελληνική οικονομία”, απαντώντας στη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, που προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής έλεγε πως σε αντίθεση με τις τραγωδίες του Σοφοκλή αυτή η ελληνική ιστορία θα έχει αίσιο τέλος.
Μέχρι πρότινος, ξενοδόχοι και τουριστικές επιχειρήσεις θεωρούσαν διαχειρίσιμη μια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ διαμονής από το 6,5% στο 13%, με την προϋπόθεση εντούτοις να διατηρηθεί η εστίαση στο 13%.
Και το πλήγμα γίνεται ακόμη πιο βαρύ για έναν ακόμη λόγο. Όπως εξηγεί ο Νίκος Σιακαντάρης Managing Partner της εταιρείας Unity Four, πιθανή αναπροσαρμογή των συντελεστών από 1η Ιουλίου δεν επιτρέπει στους ξενοδόχους να τροποποιήσουν τις συμφωνίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει και σε αυτές περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ.
"Για παράδειγμα, σήμερα σε ένα δωμάτιο με τιμή 50 ευρώ, εάν αφαιρέσουμε τον ΦΠΑ 3,051 ευρώ, η καθαρή αξία είναι 46,94 ευρώ. Εάν όμως, ο ΦΠΑ αυξηθεί σε 23%, η καθαρή αξία για τον ξενοδόχο θα είναι 40,65 ευρώ. Επομένως, θα έχει ζημιά λόγω μείωσης της τιμής πώλησης κατά 6,29 ευρώ (46,94-40,65) ή 13,40%. Τη στιγμή που όλες οι συμφωνίες στον τουρισμό είναι κλειδωμένες με αυτόν τον τρόπο, η μείωση του τζίρου κατά 13,40% από την μία ημέρα στην άλλη είναι καταστροφική" εξηγεί.
Μειώνεται η ανταγωνιστικότητα
Και με δεδομένο ότι ο μέσος όρος των ανταγωνιστικών χωρών κυμαίνεται στο 8%-10%, οι επαγγελματίες του τουρισμού προειδοποιούν ότι η νέα πρόταση των θεσμών θα βάλει ταφόπλακα στα έσοδα.
Για τον παραπάνω λόγο τονίζουν πως οποιαδήποτε αλλαγή στους φορολογικούς συντελεστές θα πρέπει να κυμαίνεται στα επίπεδα των υπόλοιπων χωρών της Μεσογείου, δηλαδή από 8% - 10%. Πιο συγκεκριμένα, το ενιαίο πακέτο (διαμονή- εστιατόρια) στην Κύπρο είναι 9%, στη Γαλλία 10%, στην Ιταλία 10%, στη Μάλτα 9,8%, στην Πορτογαλία 10,3%, στην Ισπανία 10% και στην Τουρκία 8%.
Την ίδια στιγμή, τα Κανάρια Νησιά και η Κορσική απολαμβάνουν ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς με 0% και 2% αντίστοιχα. Στην Ελλάδα, μέχρι τώρα, με ΦΠΑ στη διανυκτέρευση στο 6,5% και 10% στην εστίαση, το ποσοστό στο τουριστικό πακέτο διαμορφώνεται στο 8,1%.
Πατήστε επάνω για να δείτε τον πίνακα
Πλήγμα και για το συνεδριακό τουρισμό
Όλα αυτά χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι ιδίως στο κομμάτι του συνεδριακού τουρισμού ο ΦΠΑ των ξενοδοχείων δεν εκπίπτει βάσει της ελληνικής νομοθεσίας με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά το κόστος.
"Έχει τεράστια σημασία ότι ο ΦΠΑ των ξενοδοχείων δεν εκπίπτει με βάση την εσωτερική νομοθεσία της Ελλάδας και αντίστοιχα δεν επιστρέφεται στις αλλοδαπές επιχειρήσεις. Έστω, λοιπόν, ότι ένας ξένος αποφασίσει να διοργανώσει συνέδριο στην Ελλάδα με κόστος 10.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται σε 12.300 ευρώ (10.000 ευρώ συν ΦΠΑ 23% = 12.300). Αντίθετα, εάν επιλέξει να πραγματοποιήσει τη διοργάνωση, για παράδειγμα, στην Κύπρο όπου ο ΦΠΑ είναι 9% θα έχει και επιστροφή ύψους 900 ευρώ. Πρακτικά, θα είμαστε 23% ακριβότεροι στο συνεδριακό τουρισμό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη" σημειώνει ο Νίκος Σιακαντάρης Managing Partner της εταιρείας Unity Four.
Πατήστε επάνω για να δείτε τον πίνακα
Ας σημειωθεί ότι ήδη ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν αρχίσει σε ρεπορτάζ τους να επισημαίνουν τις δυσμενείς συνέπειες που θα έχει για τους τουρίστες η αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό. Ενδεικτικά οι "The Times” ανέφεραν ότι οι διακοπές στην Ελλάδα θα στοιχίζουν πιο ακριβά φέτος, αν η ελληνική κυβέρνηση αποδεχθεί τις απαιτήσεις των πιστωτών που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αύξηση του ΦΠΑ σε καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, ενώ η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23% στα εστιατόρια θα σημάνει αυτόματα την άνοδο των τιμών στο φαγητό.
Στο ίδιο κλίμα και το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Telegraph που έλεγε πως αν αλλάξει ο φόρος στα ελληνικά νησιά, τότε οι Βρετανοί τουρίστες θα πληρώσουν το χαράτσι της αύξησης.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
Πηγή : capital.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου