Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Εικόνα κατάρρευσης με «μαύρη τρύπα» 1,75 δις στα φορολογικά εσοδα



Της Μαρίας Βουργάνα

Εικόνα κατάρρευσης εμφανίζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, με τη «μαύρη τρύπα» στα φορολογικά έσοδα να φθάνει στο 1,75 δισ. ευρώ. Στην καθίζηση των φορολογικών εσόδων συνέβαλαν η σημαντική καθυστέρηση στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που είχε ως αποτέλεσμα να μην έχουν εισπραχθεί φόροι ύψους 695 εκατ. ευρώ από τις επιχειρήσεις, το «πάγωμα» των προληπτικών ελέγχων στην αγορά αλλά και η σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που έχει προκαλέσει η αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Ταυτόχρονα, το Δημόσιο έχει κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους για την καταβολή μισθών και συντάξεων και την αποπληρωμή παλαιών δανείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση πραγματοποίησε 2,6 δισ. ευρώ λιγότερες δαπάνες από ό,τι είχε προϋπολογιστεί στο πρώτο πεντάμηνο.
Η αναβολή πληρωμών δημοσίων δαπανών υπερκάλυψε τις απώλειες εσόδων και είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους.
Το ίδιο διάστημα τα ασφαλιστικά ταμεία χρειάστηκαν επιπλέον επιχορήγηση 128 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου του προϋπολογισμού, ενώ ο ΟΑΕΕ απορρόφησε μέσα στο πρώτο πεντάμηνο το 50,9% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου δόθηκαν επιχορηγήσεις 4,668 δισ. ευρώ έναντι 4,540 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο. Τα Ταμεία που επιχορηγήθηκαν με επιπλέον ποσά ήταν ο ΟΓΑ (1,480 δισ. ευρώ έναντι 1,155 δισ. ευρώ), το ΙΚΑ (1,183 δισ. ευρώ από 1,07 δισ. ευρώ) και ο ΟΑΕΕ (425 εκατ. ευρώ). Αυξημένη, σε σχέση με την πρόβλεψη για το 2015, είναι και η δαπάνη για την καταβολή του ΕΚΑΣ, καθώς έχει απορροφηθεί το 55,7% της επιχορήγησης. Τα φορολογικά έσοδα που εισπράχθηκαν στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους ήταν 1,746 δισ. ευρώ λιγότερα από αυτά που είχαν προβλεφθεί. Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2015 εισπράχθηκαν άμεσοι και έμμεσοι φόροι συνολικού ύψους 14,787 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό θα έπρεπε να είχαν εισπραχθεί 16,533 δισ. ευρώ. Η πολύ μεγάλη αυτή υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, ήδη από το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, οφείλεται:

• Στη μη είσπραξη 695 εκατ. ευρώ από τους φόρους εισοδήματος νομικών προσώπων εξαιτίας της καθυστέρησης με την οποία άρχισε να λειτουργεί η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποδοχή των φορολογικών δηλώσεων των εταιρειών (η εφαρμογή ήταν διαθέσιμη από τις αρχές Ιουνίου αντί από τα τέλη Απριλίου που θα έπρεπε κανονικά να είχε αρχίσει να λειτουργεί).
• Στην υστέρηση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ κατά 369 εκατ. ευρώ.
• Στην υστέρηση των εισπράξεων από τους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 256 εκατ. ευρώ εξαιτίας της πολύ μεγάλης καθυστέρησης στην έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε1.
• Στη μη είσπραξη άμεσων φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών συνολικού ύψους 373 εκατ. ευρώ λόγω της στάσης αναμονής που τήρησαν εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου μέχρις ότου οριστικοποιηθεί η τελική μορφή της ρύθμισης των 100 δόσεων.
Πιο συγκεκριμένα στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου:
• Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 18,626 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 546 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
• Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 17,048 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 964 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
• Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1,110 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 71 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
• Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 1,577 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 417 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
• Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 20,025 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2,628 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.
• Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 19,053 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1,939 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1,672 δισ. ευρώ.
• Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 971 εκατ. ευρώ.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

H καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ, αλλά και όλων των υπόλοιπων Ταμείων, θα πραγματοποιηθεί κανονικά και στην ώρα της διαβεβαιώνουν οι αναπληρωτές υπουργοί Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης και Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, σε κοινή τους δήλωση.



Πηγή : imerisia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου