Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Πήρε φόρα στην κατηφόρα: Η Ζωή έστειλε πίσω την έκθεση της ΤτΕ ως απαράδεκτη



Πρωτοφανής επίθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και κατά όλων των Ευρωπαίων ηγετών σημειώθηκε σήμερα, σε ένα πρωτόγνωρο πολιτικό σκηνικό.

Η πρόεδρος της Βουλής απασφάλισε ξανά και προχώρησε σε μία απίστευτη και άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του Γιάννη Στουρνάρα, στέλνοντας πίσω στην ΤτΕ το στικάκι με την έκθεση για την οικονομία, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «απαράδεκτη». Αλλά η επίθεση δεν σταμάτησε εκεί, αφού η κυρία Κωνσταντοπούλου απαίτησε από τον Γιάννη Στουρνάρα να της φέρει την έκθεση της ΤτΕ τυπωμένη και όχι σε στικάκι.

«Αυτή η Βουλή δεν εχει στικάκια. Αλλοι είχαν στικάκια στα γραφεία και τις τσέπες τους», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως ο διοικητής της ΤτΕ κατέθεσε στη Βουλή την ετήσια έκθεσή του για τη Νομισματική Πολιτική (2014-2015), προκαλώντας την οργή της προέδρου της Βουλής. Βέβαια πρέπει να σημειωθεί πως η έκθεση της ΤτΕ κρούει το καμπανάκι του κινδύνου και κάνει λόγο ακόμα και για Grexit στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα βρει με τους Θεσμούς και δεν υπάρξει συμφωνία.

Κατηγόρησε τον κεντρικό τραπεζίτη για «ωμή παρέμβαση»

Από το προεδρείο της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον κεντρικό τραπεζίτη για «ωμή παρέμβαση» στο έργο της Επιτροπής, καθώς, όπως υποστήριξε, «ο κ. Στουρνάρας έσπευσε στα κλεφτά με αντιθεσμική κίνηση να στείλει την έκθεση σήμερα στις 10:40 και την ώρα που η Επιτροπή Αλήθειας παρουσίαζε τα πρώτα της συμπεράσματα».

Πρόσθεσε πως «ο κ. Στουρνάρας έχει συμπράξει στην οικονομική πολιτική, έχει συμπράξει στη μνημονιακή πολιτική και έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις του, όταν επιχείρησε ωμή παρέμβαση κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και παρεμβαίνει σήμερα, επιχειρώντας αντιδημοκρατικά να δημιουργήσει τετελεσμένα και να αποτρέψει την ουσιαστική διεκδίκηση της διαγραφής του χρέους».

Η απάντηση της ΤτΕ στην Κωνσταντοπούλου

Ουδέν σχόλιον από την Τράπεζα της Ελλάδος για την επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Γιάννη Στουρνάρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας ανέφεραν στην ΕΡΤ ότι ο κ Στουρνάρας δεν σκοπεύει να κάνει κάποιο σχόλιο. Εξάλλου ο διοικητής της ΤτΕ βρίσκεται στη Φρανκφούρτη για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Μάλιστα υποστηρίζουν πως σεβόμενος το θεσμό ο κ.Στουρνάρας έστειλε όπως όφειλε την έκθεση πρώτα στην πρόεδρο της βουλής και μετά από δύο ώρες δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της ΤτΕ.

Η έκθεση της ΤτΕ προειδοποιεί για πτώχευση και έξοδο από το ευρώ

Η ΤτΕ προειδοποιεί πως μια αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι «η αρχή μιας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και –πιθανότατα– από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Μια ελεγχόμενη κρίση χρέους, όπως αυτή που διαχειριζόμαστε σήμερα με τη βοήθεια των εταίρων, θα μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη κρίση, με μεγάλους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η έξοδος από το ευρώ θα προσθέσει στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον μια νέα οξύτατη συναλλαγματική κρίση που θα εκτινάξει τον πληθωρισμό», τονίζει η ΤτΕ, προσθέτοντας πως όλα αυτά σημαίνουν βαθιά ύφεση, δραματική μείωση των εισοδημάτων, πολλαπλασιασμό της ανεργίας και κατάρρευση όσων έχει πετύχει η ελληνική οικονομία στα χρόνια της ένταξης στην Ε.Ε. και κυρίως στην περίοδο του ευρώ.

«Η Ελλάδα από ισότιμο μέλος στον πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών θα μετατραπεί σε μια φτωχή χώρα της Νότιας Ευρώπης», προειδοποιεί η ΤτΕ, η οποία υποστηρίζει ακράδαντα ότι «η συμφωνία με τους εταίρους είναι ιστορική επιταγή που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε».

Η επίθεση στον Γιούνκερ

Την ώρα που η διαπραγμάτευση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στη Βουλή των αποτελεσμάτων της Επιτροπής για το Χρέος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι την ομιλία της προέδρου της Βουλής παρακολουθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, στην οποία άλλωστε ανήκει και η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της επιτροπής και του συντονισμού του έργου της για την έρευνα της νομιμότητας του δημόσιου χρέους, στην εισαγωγική της τοποθέτηση επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του κ. Γιούνκερ με αφορμή τις τελευταίες του δηλώσεις για τις διαπραγματεύσεις.

«Ο κ. Γιούνκερ αξιώνει την υποταγή του λαού», είπε η πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε σε ακόμη υψηλότερους τόνους: «Παρασιωπά ότι επί πρωθυπουργίας του συγκροτήθηκε ένα σκανδαλώδες πλαίσιο φοροδιαφυγής που προσφάτως αποκαλύφθηκε με τα Luxleaks και επέτρεψε σε εκατοντάδες επιχειρήσεις –πολλές δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα– να φοροδιαφεύγουν. Αποτέλεσμα η απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων για το ελληνικό δημόσιο».

«Με ποιο ηθικό επιχείρημα και νομιμοποίηση επιχειρείται να κανοναρχηθεί ένας λαός που δεν έφταιξε, να υποταχθεί στο όνομα του χρέους που διόγκωσαν οι ίδιοι εκείνοι που αναλαμβάνουν να υποδείξουν τους τρόπους αποπληρωμής τους;» αναρωτήθηκε η πρόεδρος της Βουλής.    

Το «παρών» στην παρουσίαση των προκαταρκτικών πορισμάτων της Επιτροπής Αλήθειας Χρέους δίνει, όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Τσίπρας, με την κυρία Κωνσταντοπούλου να τον προσφωνεί και να τον ευχαριστεί για την τιμητική του παρουσία. Επισήμανε, μάλιστα, ότι η παρουσία του στη συγκεκριμένη συνεδρίαση σηματοδοτεί πολλά.



Πηγή:  iefimerida.gr 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου