Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Η διαπραγμάτευση μας κόστισε τώρα 7,9 δις από 2,6 δις τον Ιανουάριο!!!


Καθοριστικής σημασίας για την αξιολόγηση από τους Θεσμούς της ελληνικής πρότασης που περιλαμβάνει μέτρα συνολικής απόδοσης €7,899 δισ. (€2,69 δισ. φέτος και €5,207 δισ. του χρόνου) θα έχουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη. Οι ελπίδες για θετική κατάληξη και επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών εντός της εβδομάδας αναπτερώθηκαν μετά την ολοκλήρωση χθες νωρίς το απόγευμα του Eurogroup και τις θετικές τοποθετήσεις των πλείστων μελών του, καθώς επίσης και της Συνόδου Κορυφής που ακολούθησε το βράδυ.

Οι προσπάθειες ξεκίνησαν από νωρίς χθες το πρωί με πολλαπλές συναντήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων, στην παρουσία και της Επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρτ.  «Καλωσορίζουμε αυτό το βήμα, είναι θετική εξέλιξη και ευκαιρία να έχουμε συμφωνία αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφερόμενος στις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, μετά τη λήξη του σύντομου Eurogroup που προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεδομένου του λίγου χρόνου που είχαν οι Θεσμοί για να εξετάσουν τις προτάσεις, δεν πρόλαβαν να δώσουν στο Eurogroup μια περιεκτική, εις βάθος αξιολόγηση των προτάσεων αλλά μια αρχική γεύση.

Στις ελληνικές προτάσεις αναφέρθηκε και ο Επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, λέγοντας πως αποτελούν μεν ισχυρή βάση για συζητήσεις, ωστόσο χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά.

Άκρως ικανοποιημένη και αισιόδοξη εμφανίζεται και η ελληνική πλευρά από τις χθεσινές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, καθώς σύμφωνα με κυβερνητική πηγή: «Και οι τρεις Θεσμοί είδαν θετικά τις προτάσεις μας. Δεν υπάρχει πια καμία εμπλοκή, ούτε αγκάθι. Ο λόγος που δεν θα βγει απόψε λευκός καπνός, είναι διαδικαστικός».
Στο μεταξύ, αισιόδοξοι παρουσιάστηκαν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας πως κάποια πράγματα απομένει να διευκρινισθούν σε σχέση με τις προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά και μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για μια συμφωνία σύντομα.

«Μετά τη συνάντηση του Eurogroup δεν υπάρχει βάση για κάποια απόφαση, άρα αυτή θα είναι μια συμβουλευτική σύνοδος», δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο χρόνος λιγοστεύει όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλους μας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Το πιο σημαντικό είναι οι ηγέτες να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη της πολιτικής διαδικασίας για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο που είναι ένα ανεξέλεγκτο, χαοτικό Grexident», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «οι τελευταίες ελληνικές προτάσεις είναι οι πρώτες 'πραγματικές' προτάσεις σε πολλές εβδομάδες –αν και χρειάζεται περαιτέρω δουλειά και αξιολόγηση των θεσμών».

Προειδοποίησε ότι μένει μια εβδομάδα περίπου πριν τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος και κάλεσε όλα τα μέρη να «σεβαστούμε τους φορολογούμενους όλων των κρατών».
«Όλα τα μέρη των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να σεβαστούν ο ένας τον άλλο. Το παιχνίδι των αλληλοκατηγοριών δεν οδηγεί πουθενά. Θέλω όλα τα χαρτιά στο τραπέζι, θέλω να σταματήσει ο πολιτικός τζόγος» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση RAI πριν από την έναρξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, τόνισε ότι θεωρεί πως «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της Ελλάδας, η οποία πρέπει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της» και πρόσθεσε ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσει τις ηθικές δεσμεύσεις της προς την Αθήνα.

Αισιόδοξος δήλωσε και ο Βέλγος Πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ. Όπως ανέφερε, είναι οι υπουργοί Οικονομικών και οι θεσμοί, οι αρμόδιοι να εξετάσουν λεπτομερώς τις ελληνικές προτάσεις έτσι ώστε να πιστοποιήσουν ότι η λύση που θα βρεθεί θα είναι αξιόπιστη, βιώσιμη και ρεαλιστική.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

► Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας αποστέλλεται στους Θεσμούς η ελληνική πρόταση, αργότερα διαπιστώνεται ότι στάλθηκε λάθος κείμενο και αποστέλλεται άλλο.
► Το πρωί ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου μιλά τηλεφωνικά με τον κ. Τσίπρα και τον καλεί να καταθέσει αξιόπιση πρόταση.
► Το μεσημέρι ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντάται με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία κρατά μία ώρα.
► Ακολουθεί ευρεία σύσκεψη μεταξύ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ), Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ) και Γερούν Ντάισελμπλουμ (Eurogroup).
► Ακολούθως, γύρω στις δυόμιση η ώρα, πραγματοποιείται η συνεδρίαση του Eurogroup, που διαρκεί μόλις 70 λεπτά.
► Μετά τις έξι η ώρα το απόγευμα πραγματοποιείται σύσκεψη προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, στην οποία μετέχουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του ΕWG Τόμας Βίζερ.
► Πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, ο κ. Τσίπρας συναντάται με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και στη συνέχεια με τον Διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
► Αργότερα το βράδυ πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής.



Πηγή 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου