Όλα τα μέτρα ύψους 7,9 δισ με τους δανειστές να ζητούν επιπλέον φόρους και περικοπές. Νέο πακέτο μέτρων θα φέρουν στο Eurogroup οι δανειστές με προαπαιτούμενα για παράταση και χρηματοδότηση. Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα στην Ελληνική Βουλή πριν πουν το “ναι” εταίροι και δανειστές για χρηματοδότηση. Άρχισαν οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ με απειλές για καταψήφιση. Από κομματική πειθαρχία ως ... ανασχηματισμό “βλέπουν” υπουργοί και βουλευτές
48 ώρες – φωτιά ακολουθούν μέχρι αύριο τη νύχτα οπότε και θα πρέπει να υπάρξει η τελική συμφωνία που θα υπογράψει η Ελλάδα με τους δανειστές.
Τις επόμενες ώρες και μέχρι το αυριανό Eurogroup στο οποίο παραπέμπουν όλοι τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών θα πρέπει να καταλήξουν στην οριστικοποίηση των μέτρων καθώς παρά τα μέτρα ύψους 7,9 δισ. που πρότεινε η ελληνική πλευρά, όπως όλοι συμφωνήσαν, αυτά δεν είναι παρά μια καλή βάση για τη συμφωνία. Με λίγα λόγια θα υπάρξουν κι άλλα μέτρα, παρά την αύξηση των φόρων σχεδόν κατά 6,5 δισ. ευρώ όπως προβλέπεται στην ελληνική πρόταση.
Επί της ουσίας οι δανειστές για να δώσουν παράταση του υπάρχοντος προγράμματος και να διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση της χώρας, μαζί με μια υπόσχεση για τη διευθέτηση του χρέους μέσα στις επόμενες ώρες θα... ράψουν ένα νέο κοστούμι μέτρων.
Σε αυτό το πακέτο θα πρέπει να συμφωνήσει η ελληνική πλευρά, αλλά αυτό δεν θα είναι το τέλος του θρίλερ.
Το πακέτο αυτό εφόσον όπως όλα δείχνουν συμφωνηθεί θα πρέπει να λάβει (και αυτό είναι προαπαιτούμενο από τη Γερμανική πλευρά και άλλες χώρες) την έγκριση της Ελληνικής Βουλής. Τα μέτρα να γίνουν νόμοι του Ελληνικού Κράτους καθώς οι Θεσμοί θέλουν να διασφαλίσουν την τήρησή τους.
Για να συμβεί αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει το πακέτο μέτρων στη Βουλή και μάλιστα άμεσα καθώς ο χρόνος τρέχει και η χώρα έχει ανάγκη τη χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών της προς τους δανειστές και κυρίως προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα. Ως τότε δεν απομένουν παρά επτά ημέρες ή μόλις πέντε από την ώρα που αναμένεται να υπάρξει συμφωνία στο αυριανό Eurogroup.
Έτσι όλα δείχνουν ότι το νέο πακέτο μέτρων θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Ήδη εδώ και καιρό με τα μέτρα να είναι ακόμη νεφελώδη οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από την πλευρά των ΑΝΕΛ είναι ισχυρές.
Δεν θέλω να προσδιορίσω το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η συμφωνία θα έρθει για ψήφιση, θα έρθει όμως σύντομα, είπε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σε ότι αφορά στο εάν θα περάσει... βελούδινα από τις κοινοβουλευτικές ομάδες είπε χαρακτηριστικά ότι η έννοια του βελούδινου δεν υπάρχει. Ο κ. Σακελλαρίδης είπε πως δεν γνωρίζει εάν η συμφωνία θα πάει στη Βουλή σε ένα άρθρο. Σε ό,τι αφορά στην ίδια τη συμφωνία τόνισε πως εκτιμά πως δόθηκε μάχη να είναι κοινωνικά δίκαιο το πακέτο και δήλωσε πως η συμφωνία είναι κοντά. Παράλληλα μιλώντας στο Mega ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα, ίσως βελτιώσεις και κάποιες αλλαγές, είπε, αλλά όχι επιπλέον μέτρα.
Ήδη από χθες τη νύχτα και μετά τη διαρροή των μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση υπήρξαν φωνές που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισης των μέτρων.
Ανοιχτά μίλησε για καταψήφιση ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ενώ ο Αλέξης Μητρόπουλος επανέλαβε ότι αυτό το πακέτο μέτρων δεν θα περάσει από τη Βουλή.
Από την άλλη πλευρά και με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο να λέει ότι μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά θα καταψηφιστούν ακόμη και εάν αυτό βάζει σε κίνδυνο τη συνοχή της κυβέρνησης το θρίλερ μεγαλώνει καθώς όλα πλέον μοιάζουν ανοιχτά.
Ήδη από χθες η λεγόμενοι προεδρικοί του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν μπροστά στέλνοντας μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.
Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Φίλη που είπε πως το κόμμα δεν πρέπει να παρουσιάσει εικόνα από σκορποχώρι, ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε ότι έχει κουραστεί να ακούει τους προπονητές της εξέδρας. Μάλιστα ο Γιάννης Πανούσης είπε χαρακτηριστικά ότι ίσως είναι αναγκαίος ο ανασχηματισμός στην κυβέρνηση εάν κάποιοι δεν αντέχουν τα μέτρα.
Αυτό είναι το κλίμα που διαμορφώνεται λίγες ουσιαστικά ώρες πριν οι Έλληνες βουλευτές κληθούν να στηρίξουν ή να καταψηφίσουν τη συμφωνία με εταίρους και δανειστές.
Ήδη το πακέτο που περιλαμβάνει μια πραγματική φοροκαταιγίδα, που στηρίζεται κατά 93% σε αυξήσεις φόρων και ελάχιστες δομικές παρεμβάσεις προκαλεί και κοινωνικές αντιδράσεις στους ήδη γονατισμένους από τους φόρους πολίτες.
Ποιο είναι το πακέτο των μέτρων και ποιους αφορά
Το σχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνει ακόμα την χρηματοδότηση της ανάπτυξης, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες, μέσω ενός επενδυτικού πακέτου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Η ελληνική πρόταση προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα 1% και 2% για το 2015 και το 2016 αντίστοιχα, έναντι 3% και 4,5% που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Μόνο για το 2016 η οικονομία θα απαλλαγεί από μέτρα ύψους 8,2 δισ. ευρώ! Σε βάθος πενταετίας ο συνολικός δημοσιονομικός χώρος που εξασφαλίζεται φτάνει τα 15,4 δισ. ευρώ, πάνω, δηλαδή, από το 8,5% του σημερινού ΑΕΠ!
Η κυβέρνηση τροποποίησε τις κλίμακες στην εισφορά αλληλεγγύης προκειμένου να μην πληρώνουν οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε εξαγγείλει μείωση κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο αν το 2014 είχε πρωτογενή πλεόνασμα 1,5%. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, όμως, το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν μόλις 0,4%, γεγονός που δεν θα οδηγούσε σε μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι:
* 12.000 – 20.000 ευρώ 0,7% [από 1%]
* 20.001 – 30.000 ευρώ 1,4% [από 2%]
* 30.001 – 50.000 ευρώ 2,0% [από 2%]
* 50.001 – 100.000 ευρώ 4,0% [από 3%]
*100.001 – 500.000 ευρώ 6,0% [από 4%]
* Πάνω από 500.000 ευρώ 8,0% [νέα κλίμακα]
Στο ΦΠΑ παραμένουν οι τρεις συντελεστές 23%,13% και 6% [από 6,5%]. Ενέργεια, νερό, εστίαση διατηρούνται στο μεσαίο συντελεστή ενώ μειώνεται, έστω κατά 0,5%, ο ΦΠΑ σε φάρμακα/βιβλία. Οι θεσμοί ζητούσαν δύο συντελεστές [11% και 23%] όπου τα φάρμακα εντάσσονταν στο 11% και ενέργεια, νερό, εστίαση στο 23%.
Οι θεσμοί ζητούσαν:
Την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολογίας εισοδήματος.
Την κατάργηση των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης.
Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών.
Τη διενέργεια μελέτης για την κοινωνική πολιτική με στόχο την περικοπή δαπανών κατά 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 900 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή των παραπάνω μέτρων. Αντίθετα, τα μέτρα που προτείνει μεταφέρουν τα βάρη στα υψηλότερα στρώματα, βρίσκει νέες πηγές εσόδων και μειώνει τις δαπάνες, όχι από τον πυρήνα του κοινωνικού κράτους, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά από εκεί όπου υπάρχουν περιθώρια.
Συγκεκριμένα:
- Αυξάνεται από το 2016, κι όχι από το 2015, ο συντελεστής φορολογίας των ΑΕ και ΕΠΕ [όχι των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων] από το 26% στο 29%.
- Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδος πάνω από 500.000 ευρώ.
- Αυξάνεται ο φόρος πολυτελείας [αυτοκίνητα άνω των 2500 κ.εκ., πισίνες, αεροπλάνα, ιδιωτικά σκάφη άνω των 10 μέτρων].
- Εφαρμόζεται ο φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων και θα διεξαχθούν διαγωνισμοί για τις τηλεοπτικές άδειες και τις άδειες κινητής τηλεφωνίας.
- Επιβάλλεται φορολογία στα ηλεκτρονικά παίγνια (VLTs).
- Μειώνονται οι αμυντικές δαπάνες κατά 200 εκατ. ευρώ.
Φορολογική διοίκηση:
Οι θεσμοί ζητούσαν :
Τη μείωση του ποσού των 1500 ευρώ και την κατάργηση του ανώτατου ορίου 25% στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στην εφορία
Την αύξηση του επιτοκίου που εφαρμόζεται στο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών
Η κυβέρνηση με βάση το πρόγραμμά της πέτυχε και θα περιληφθούν στην συμφωνία τα παρακάτω:
Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πετρελαίου, μεταξύ άλλων και μέσω του εντοπισμού των αδήλωτων δεξαμενών.
Εντατικοποίηση των ελέγχων στα τραπεζικά εμβάσματα [π.χ. λίστα Λαγκάρντ] και εφαρμογή μέτρων για την εθελοντική αποκάλυψη περιουσιακών στοιχείων.
Ενίσχυση της διοικητικής επίλυσης διαφορών για την επιτάχυνση των εκκρεμών υποθέσεων.
Προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.
Φοροαπαλλαγές σε μόνιμους κατοίκους νησιών με χαμηλά εισοδήματα.
Οι πρόωρες συντάξεις θα περιοριστούν από το 2016 σταδιακά [και όχι από 30.06.2015] μέχρι το 2025, διατηρώντας τις εξαιρέσεις για ειδικές κατηγορίες [βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες ΑΜΕΑ], χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα.
Το ΕΚΑΣ δεν θα καταργηθεί αλλά θα αντικατασταθεί από το 2020 από ένα νέο πλαίσιο προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων.
Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που θα μείωνε τις συντάξεις κατά 500 εκατ. ευρώ.
Θα αυξηθεί η σύνταξη ανασφάλιστων του ΟΓΑ.
Παραμένουν οι φόροι υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν το ασφαλιστικό σύστημα.
Δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στα 67 έτη, όπως ζητούνταν για όσους βγουν στη σύνταξη από την 30η Ιουνίου 2015.
Στην αγορά εργασίας η κυβέρνηση:
Δεν αποδέχθηκε τη διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του 2015, και θα επαναφέρει το προηγούμενο πλαίσιο.
Δεν αποδέχθηκε τις μαζικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο σύμφωνα με τις «καλές πρακτικές» των χωρών της ΕΕ.
Δεν αποδέχθηκε «να μην ανακληθούν οι νομικές παρεμβάσεις της προηγούμενης περιόδου στα εργασιακά». Αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμη να νομοθετήσει για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Αγορές προϊόντων: Η κυβέρνηση κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την πάταξη των μονοπωλίων και των ολιγοπωλίων, την πτώση των τιμών των προϊόντων και τη συνακόλουθη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη μείωση του διοικητικού κόστους, την προώθηση των εξαγωγών, και την απλοποίηση των διαδικασιών λειτουργίας των επιχειρήσεων σε συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς. Περιλαμβάνει επίσης στοχευμένες παρεμβάσεις σε κλειστές αγορές, απορρίπτοντας την προσέγγιση των θεσμών για την εφαρμογή των «υπολοίπων» του προηγούμενου προγράμματος σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς του γάλακτος, των αρτοποιείων, των φαρμακείων και την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Ενέργεια: Η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση των θεσμών για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, καθώς και τη λειτουργία της «μικρής ΔΕΗ».
Δημόσιος Τομέας: Δεν θα γίνει καμία περικοπή σε μισθούς του δημόσιου τομέα, με βάση τα όσα ίσχυαν στις 31/12/2014.
Διαφθορά: Μέχρι το τέλος Ιουλίου, η κυβέρνηση θα καταθέσει μια ολοκληρωμένη Στρατηγική Πρόταση ενάντια στη διαφθορά.
Στις ιδιωτικοποιήσεις η συμφωνία προβλέπει:
Ελάχιστο ποσό επένδυσης για κάθε ιδιωτικοποίηση.
Προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.
Δέσμευση από τη πλευρά των επενδυτών για την προώθηση της τοπικής οικονομίας.
Υποχρεωτική συμμετοχή του δημοσίου στο κεφάλαιο.
Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομίας.
Εξαιρείται η μεταφορά [πώληση] των μετοχών του ΟΤΕ από τη λίστα των προαπαιτούμενων των θεσμών.
Πηγή: newsit.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου