Το Μαξίμου είναι αντιμέτωπο με το κόμμα και τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ για να…περάσει την πρόταση με μέτρα 8δις. ευρώ. Τα 4 εμπόδια που πρέπει να υπερβεί ο Τσίπρας.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την χτεσινή Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ότι η Ελλάδα κατέθεσε ισοδύναμα μέτρα στην πρόταση των δανειστών και πως τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο των Ευρωπαίων.
Το μυαλό όμως του Πρωθυπουργού και των επιτελών του ήταν στην Αθήνα και στην ΚΟ που στηρίζει την κυβέρνηση αφού αμέσως μετά την γνωστοποίηση της ελληνικής πρότασης που περιλαμβάνει μέτρα ύψους 8 δις. ευρώ είχαν ξεκινήσει οι πρώτες αντιδράσεις από κυβερνητικούς βουλευτές με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο να δηλώνει στο Star ότι ακόμα και αυτά τα μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση και δεν είναι τα τελικά, δεν περνούν από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ενώ ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης περιοδεύοντας σε μεταμεσονύχτια πάνελ κάλεσε τον Πρωθυπουργό να πει όχι σε αυτόν τον συμβιβασμό.
Το Μέγαρο Μαξίμου σε μία προσπάθεια να μετριάσει τις πρώτες εντυπώσεις από την δημοσιοποίηση της ελληνικής πρότασης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε χτεσινό non paper περιγράφει τις επιτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης όπως αποτυπώνονται στην πρόταση που κατέθεσε χτες η ελληνική αντιπροσωπεία στους δανειστές σε αντιπαράθεση με τα όσα ζητούσαν οι θεσμοί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα επέμεινε ότι η ελληνική πρόταση με τα μέτρα ύψους 8 δις. ευρώ παρά το γεγονός ότι δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αποτελεί προϊόν συμβιβασμού, δεν επιβαρύνει τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα αλλά τους έχοντες, διατηρώντας στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, αν και έχει εκφραστεί η πρόθεση από τη ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να υπερψηφίσουν την συμφωνία προκειμένου να μείνει η χώρα στο ευρώ, το Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζεται με την στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝΕΛ αφού ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να περάσει η συμφωνία από την βουλή με την πλειοψηφία των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση και όχι με τα δεκανίκια των άλλων κομμάτων.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα η τελική συμφωνία, ακόμα και η ελληνική πρόταση θα δημιουργούσε προβλήματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο για να υπερψηφιστεί από την βουλή αφού οι πρώτες αντιδράσεις βουλευτών και κομματικών στελεχών κάνουν λόγο για νέο κύμα υφεσιακών μέτρων που αποτελούν συνέχεια των μνημονιακών πολιτικών και απέχουν πολύ από το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας στην Αθήνα θα βρεθεί αντιμέτωπος με πέντε εμπόδια στο κόμμα και την κυβέρνηση που αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για να περάσει την όποια συμφωνία με τους δανειστές από την βουλή:
Η Αριστερή Πλατφόρμα
Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας με πρωτεργάτες το μέλος της Π.Γ. Στάθη Λεουτσάκο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Πετράκο, έχουν βομβαρδίσει την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες με τροπολογίες στην βουλή για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πιέζοντας για την εφαρμογή της πολιτικής του κόμματος. Με την χτεσινή ανακοίνωση των μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση, στα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας αιφνιδιάστηκαν ενώ υπήρξε έντονος προβληματισμός για το πώς θα υπερασπιστούν τα μέτρα στην βουλή αφού έχουν υφεσιακό χαρακτήρα και πλήττουν συνταξιούχους και μισθωτούς είτε με τις εισφορές που κόβουν μισθούς και συντάξεις είτε με την αύξηση του ΦΠΑ σε είδη βασικής ανάγκης. Τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και εκτός κόμματος υπάρχει η εκτίμηση ότι η Αριστερή Πλατφόρμα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα είναι οι τελευταίοι που θα θέσουν υπό αμφισβήτηση την κυβέρνηση με την ψήφο τους, στον βαθμό που συμμετέχουν ενεργά στο κυβερνητικό σχήμα.
Ο Στάθης Λεουτσάκος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε ότι περιμένει να δει συνολικά τα μέτρα και τι αναφέρεται για χρέος και ανάπτυξη. «Τρέφω μεγάλες επιφυλάξεις για τα προτεινόμενα μέτρα και για το αν θα περάσουν στη Βουλή», τόνισε χαρακτηριστικά
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αντιδράσεις αναμένεται να μετριαστούν στον βαθμό που η ελληνική κυβέρνηση εξασφαλίσει την διευθέτηση του χρέους και ένα σημαντικό αναπτυξιακό πρόγραμμα από τους δανειστές. Όμως οι δηλώσεις Μέρκελ και Ολάντ μετά την χτεσινή Σύνοδο Κορυφής δεν άφηναν πολλά περιθώρια για το χρέος αφού το χαρακτήρισαν και οι δύο βιώσιμο και ζήτησαν πρώτα να ψηφιστούν τα όποια μέτρα συμφωνηθούν από την ελληνική βουλή και μετά από τα ξένα κοινοβούλια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπάρχουν βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας που θα υποστηρίξουν την νέα συμφωνία θέτοντας ως κόκκινη γραμμή να μείνει η κυβέρνηση της Αριστεράς στην εξουσία αλλά υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν και διαρροές. Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Λαπαβίτσας στην ΚΟ είχε προτείνει σχέδιο για επιστροφή της χώρας στην δραχμή.
Αρνητική στάση απέναντι στην συμφωνία και την ελληνική πρόταση αναμένεται κρατήσουν οι βουλευτές που προέρχονται από τις πρώην συνιστώσες της ΔΕΑ και της ΚΟΕ όπου επικεφαλής είναι τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Αν. Νταβανέλος και Ρούντι Ρινάλντι αντίστοιχα. Πάντως τα τύμπανα του πολέμου στο εσωκομματικό στρατόπεδο έχουν ξεκινήσει με τα στελέχη της Πλατφόρμας να ζητούν την σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας που αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα ή αύριο μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Την ίδια στιγμή που ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατέβαλε προσπάθειες στο εξωτερικό να αποτελέσει τμήμα της συμφωνίας η διευθέτηση του χρέους, η Πρόεδρος της Βουλής έχει σηκώσει την σημεία της Επιτροπής Αλήθειας η οποία χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος παράνομο και επονείδιστο.
Σε διαφορετική γραμμή πλεύσης από την ελληνική κυβέρνηση η κ. Κωνσταντοπούλου διαγράφει την δική της πολιτική διαδρομή και για πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ, η ψήφιση της συμφωνίας στην βουλή θα κρίνει τις σχέσεις της Προέδρου με το Μέγαρο Μαξίμου.
Στο πλευρό της Ζωής Κωνσταντοπούλου έχουν ταχθεί βουλευτές όπως η Ραχήλ Μακρή, ο Γ. Μιχελογιαννάκης και Θ. Διαμαντόπουλος οι οποίοι έχουν το χαρακτηριστικό πως δεν προέρχονται από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι πρώτοι βουλευτές στις περιφέρειες τους. Μάλιστα ο Θ. Διαμαντόπουλος σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ελληνική πρόταση τόνιζε « Η Αριστερά δεν μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή».
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης
Ο ροκ σταρ της ελληνικής κυβέρνησης τις κρίσιμες ώρες των διαπραγματεύσεων έλαμψε δια της απουσίας του από τον δημόσιο διάλογο. Η τελευταία δήλωσή του αφορούσε την πρόθεση των δανειστών να ταπεινώσουν την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.
Ο απρόβλεπτος Γιάνης συνοδευόταν από τον Ευκλειδη Τσακαλώτο σε όλα τα Eurogroup προκειμένου να αποφευχθούν νέες συγκρούσεις με τους σκληρούς των δανειστών. Όμως παραμένει ερωτηματικό ποια θα είναι η στάση του στο τέλος των διαπραγματεύσεων και στην προοπτική να υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο της ελληνικής πρότασης. Η πρόταση του για το χρέος φαίνεται ότι έχει απορριφθεί από τους δανειστές και στο τέλος του δρόμου των διαπραγματεύσεων, αρκετοί στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο Γ. Βαρουφάκης – που είναι δημοφιλής τόσο στην κοινωνία όσο και στο κόμμα -δεν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί με μία συμφωνία την οποία δεν έχει διαμορφώσει και είναι σε αντίθετη ρότα από τις προτάσεις και εισηγήσεις του.
Ο Π. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ
Η δήλωση βόμβα του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι δεν είναι διατεθειμένος να ψηφίσει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ακόμα και εάν πέσει η κυβέρνηση, προκάλεσε ανησυχία στο Μαξίμου. Αν και ο Π. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ δεν φέρονται διατεθειμένοι να θέσουν υπό αμφισβήτηση την κυβέρνηση, τόσο οι δηλώσεις των ΑΝΕΛ για τον ΦΠΑ στα νησιά που χαρακτήρισαν «κόκκινη γραμμή» όσο και τον όρο που θέτουν για την συμφωνία ότι πρέπει να υπάρξει σαφής δέσμευση για το χρέος προκειμένου να ψηφίσουν, δημιουργούν προβληματισμό στο Μ. Μαξίμου για το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλ. Μητρόπουλος
Ο γνωστός συνταγματολόγος ακολουθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα μία αυτόνομη πορεία όπου σε κάθε δημόσια παρέμβασή του καταθέτει ενστάσεις για την ελληνική τακτική στην διαπραγμάτευση και εσχάτως την αντίρρησή του στα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση. Έχει εκτιμήσει ότι η ελληνική πρόταση δεν περνάει από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει και ο ίδιος. Ο Αλέξης Μητρόπουλος χαίρει της εκτίμησης σημαντική μερίδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ενώ κομματικά στελέχη προβλέπουν ότι βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το Μαξίμου.
Πηγή : thetoc.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου