Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Αιματηρές συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ μεταξύ αστυνομίας και ενόπλων


Συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, οι οποίες ξεκίνησαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου, μεταξύ αστυνομικών και ένοπλης ομάδας που εικάζεται ότι αποτελείται από Αλβανούς.

Στο νοσοκομείο των Σκοπίων έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερα πάνω από 20 τραυματίες αστυνομικοί από τις συγκρούσεις στο Κουμάνοβο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και νεκροί.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της ΠΓΔΜ Ίβο Κότεσκι, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας ξεκίνησαν στις 05:00 το πρωί μεγάλη επιχείρηση σε συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας», η οποία όπως ανέφερε ο Κότεσκι εισήλθε στην ΠΓΔΜ από «γειτονική χώρα» με σκοπό επιθέσεις σε κρατικούς θεσμούς.

Κατά την είσοδο των δυνάμεων της αστυνομίας στη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους, σημείωσε ο Κότεσκι και πρόσθεσε ότι η αστυνομία, την ώρα αυτή, κάνει ελέγχους σε σπίτια της συνοικίας.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δεν διευκρίνισε από ποια «γειτονική χώρα» εισήλθαν στην ΠΓΔΜ οι ένοπλοι, αν και εικάζεται ότι αυτοί είναι Αλβανοί που εισήλθαν από το Κόσοβο.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια εξέφρασε τη λύπη της «για τους νεκρούς αστυνομικούς και πολίτες» κατά την ένοπλη σύρραξη στο Κουμάνοβο. Η πρεσβεία των ΗΠΑ είναι η μοναδική που επισήμως κάνει λόγο για νεκρούς.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, έχουν σκοτωθεί τρεις αστυνομικοί και μία γυναίκα με το παιδί της, από διασταύρωση πυρών μεταξύ αστυνομικών και ενόπλων Αλβανών.

Η αστυνομία, η οποία διεξάγει την επιχείρηση με τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα, απαγόρευσε στους κατοίκους της συνοικίας της πόλης Κουμάνοβο όπου διεξάγονται οι συγκρούσεις να βγαίνουν από τα σπίτια τους και δεν επιτρέπει την πρόσβαση στην περιοχή σε ομάδες δημοσιογράφων.

Ο δήμαρχος του Κουμάνοβο Ζόραν Νταμιάνοφσκι δήλωσε ότι στην πόλη διεξάγεται «πραγματικός πόλεμος», ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρα από τα θύματα, έχουν προκληθεί πυρκαγιές σε σπίτια της συνοικίας.

Όλα τα πολιτικά κόμματα στην ΠΓΔΜ, τόσο τα σλαβικά όσο και τα αλβανικά απηύθυναν έκκληση στον πληθυσμό της χώρας για ηρεμία.

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα σημερινά επεισόδια και απηύθυνε έκκληση προς τον αλβανόφωνο πληθυσμό του Κουμάνοβο για ψυχραιμία. Το DUI σημείωσε ότι το σημερινό συμβάν, όπως και αυτό στο συνοριακό φυλάκιο Γκόσιντσε, πριν από είκοσι ημέρες δεν συνάδουν με τις επιδιώξεις των Αλβανών τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στο Κόσοβο, την Αλβανία και την κοιλάδα του Πρέσεβο στη Σερβία για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Ο αλβανόφωνος αλβανικός σταθμός των Σκοπίων «Alsat» θεωρεί ότι τα σημερινά επεισόδια στο Κουμάνοβο αποτελούν προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τη βαθιά πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, μετά και το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Ο αλβανόφωνος σταθμός των Σκοπίων υπογραμμίζει ότι τα επεισόδια στο Κουμάνοβο σημειώνονται ενόψει των αναγγελθεισών αποκαλύψεων από την αντιπολίτευση για τη δολοφονία πέντε νεαρών νεαρών ατόμων σλαβικής καταγωγής που διαπράχθηκε τον Απρίλιο του 2012 στη λίμνη Σμίλκοβτσι, έξω από τα Σκόπια. Για την υπόθεση αυτή έχουν καταδικαστεί σε ισόβια έξι Αλβανοί. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο «Alsat», ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ- Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM)- Ζόραν Ζάεβ ανήγγειλε ότι στο πλαίσιο των αποκαλύψεων της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές, θα δημοσιοποιήσει τις επόμενες ημέρες στοιχεία που ίσως ανατρέψουν τους ισχυρισμούς ότι οι δράστες της πενταπλής δολοφονίας είναι Αλβανοί.

Το Κουμάνοβο είναι μία πόλη με περισσότερους από 80.000 κατοίκους, η οποία απέχει 40 χλμ. από τα Σκόπια και βρίσκεται κοντά στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία.

Τα επεισόδια στο Κουμάνοβο είναι τα σοβαρότερα στην ΠΓΔΜ από την λήξη των ενόπλων συγκρούσεων μεταξύ Αλβανών ανταρτών του UCK και κυβερνητικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ το 2001, οι οποίες είχαν οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της διάλυσης.

Πριν από 20 ημέρες σημειώθηκε ακόμη ένα σοβαρό περιστατικό, σύμφωνα με την αστυνομία της ΠΓΔΜ, η οποία είχε ανακοινώσει ότι περίπου σαράντα ένοπλοι Αλβανοί είχαν εισβάλει σε αστυνομικό φυλάκιο του χωριού Γκόσιντσε, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο και αφόπλισαν τους αστυνομικούς.

Οι ένοπλοι, κατά την εισβολή τους στο αστυνομικό τμήμα, είχαν δέσει με χειροπέδες τρεις από τους τέσσερις αστυνομικούς του φυλακίου και είχαν χτυπήσει ακόμη έναν και στη συνέχεια εγκατέλειψαν το σημείο.



Πηγή : tovima.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου