Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Πάει πίσω η διπλή αύξηση στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ



Πάει πίσω η διπλή αύξηση στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ Όλα δείχνουν ότι μεταφέρεται για αργότερα η αύξηση στον κατώτατο μισθό, διαφαίνεται στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στους εκπροσώπους των «θεσμών» στις Βρυξέλλες.

Αυτό σημαίνει ότι οι περίπου 100.000 επιδοτούμενοι άνεργοι -αν και διαρκώς ο αριθμός αυτός μειώνεται - θα περιμένουν ... (άγνωστο πόσο) για να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας αλλά και μια σειρά επιδομάτων που το ύψος τους είναι συνάρτηση του βασικού μισθού Μπορεί να φάνηκε έστω και μερικώς, «λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις, αλλά το τίμημα, ίσως τελικά να είναι η μεταφορά της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και κατά συνάρτηση πάει πίσω και η αύξηση στα επιδόματα ανεργίας και μητρότητας του ΟΑΕΔ. Ουσιαστικά, οι εκπρόσωποι των «θεσμών» πιέζουν έτσι ώστε να εξαιρεθεί το συγκεκριμένο άρθρο, από το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που είναι έτοιμο και έχει δοθεί εδώ και ένα δεκαήμερο στην ΟΚΕ για την σχετική γνωμοδότηση.

Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά φαίνεται να συζητάει μια ολιγόμηνη καθυστέρηση στην εφαρμογή της διάταξης που αυξάνει τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα (511 για νέους έως 25 ετών), στα 650 ευρώ αρχικά και στη συνέχεια στα 751 ευρώ, μόνο με την προϋπόθεση ότι όλο το υπόλοιπο νομοσχέδιο για τα εργασιακά θα μείνει ανέπαφο. Αν και πλέον μόλις το 14,4% των εγγεγραμμένων ανέργων λαμβάνει το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ η αύξηση θα ήταν σημαντική. Εάν σε αυτούς προστεθούν και όσοι άνεργοι θεωρούνται εποχικοί, προερχόμενοι από τα τουριστικά επαγγέλματα, τότε ο συνολικός αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων η αύξηση θα αφορούσε περίπου στα 175.000 άτομα

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, οι επιδοτούμενοι αποτελούν μόλις το 10,18%, αφού μειώθηκαν σημαντικά φτάνοντας τα 107.624 άτομα τον Μάρτιο, από 153.602, που ήταν τον Φεβρουάριο, χάνοντας το επίδομα μέσα σε ενα μήνα 45.978 άνεργοι. Η μείωση στα επιδόματα ανεργίας είχε γίνει με 6η Πραξη ΥΣ. και εφαρμόστηκε στις 19/3/2012 με ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και είχε μειωθεί κατά 22% ενώ αφορούσε και τα 14 επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος ανεργίας.

Επίσης αύξηση θα προέκυπτε και στα εποχικά επιδόματα του ΟΑΕΔ, όπως το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, το επίδομα για τους αποφυλακιζόμενους, το επίδομα επίσχεσης - διακοπής εργασιών και το επίδομα μητρότητας. Ετσι στην αναμονή μπαίνουν οι δικαιούχοι των παραπάνω επιδομάτων μέχρι η διαπραγμάτευση να κλείσει και να μάθουμε για πότε θα μεταφερθεί η αύξηση στον βασικό μισθό με συνάρτηση των αύξηση των επιδομάτων.



Πηγή : dikaiologitika.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου