Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Αμνήστευση - νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων στο φορολογικό νομοσχέδιο



Με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στους δανειστές και την κυβέρνηση, η τελευταία προωθεί ένα ευρύ φορολογικό πακέτο θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι έχει τη βούληση να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, μεταξύ των μέτρων που συζητήθηκαν χθες στο κυβερνητικό συμβούλιο, αλλά και νωρίτερα σε σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, είναι και η αμνήστευση - νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων που βρίσκονται στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ομως, τέτοιου είδους χαριστικές ρυθμίσεις έχουν στο παρελθόν επικριθεί εντόνως από τους δανειστές και μάλιστα η άρνησή τους είχε συμπεριληφθεί και στις εκθέσεις προόδου.

Στις προθέσεις πάντως της κυβέρνησης είναι σε αυτή τουλάχιστον τη φάση να καταθέσει στη Βουλή ένα «ανώδυνο» σχέδιο νόμου που θα επικεντρώνεται στη βελτίωση των εισπρακτικών μηχανισμών και την αύξηση της εισπραξιμότητας, ευελπιστώντας ότι με τα μέτρα αυτά θα «ξεκλειδώσει» τις χρηματοδοτικές «γραμμές» των δανειστών. Ταυτόχρονα, θα συμπεριληφθούν και διατάξεις που θα προβλέπουν τη μεγαλύτερη ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Πάντως στο χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο συζητήθηκε και το θέμα της εφαρμογής ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, όπου απλώς εισακούσθηκαν οι απόψεις των μελών του συμβουλίου. Και αυτό, διότι κυβέρνηση και δανειστές φαίνεται να έχουν καταλήξει στο πώς θα εξορθολογισθούν οι συντελεστές ΦΠΑ.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με πληροφορίες, το φορολογικό πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει:

1. Αμνήστευση εισοδημάτων. Ουσιαστικά πρόκειται για τη νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού. Το σχέδιο προβλέπει τη θέσπιση ενός συντελεστή ο οποίος θα κυμαίνεται μεταξύ 15%-20% για τη φορολόγηση των εισοδημάτων αυτών, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι θα αρθούν οι ποινικές διώξεις για όσους προχωρήσουν στη νομιμοποίησή τους. Η δυνατότητα αυτή θα δοθεί τόσο για όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα οποία διατηρούν στην Ελλάδα όσο και για αυτούς που έχουν βγάλει αδήλωτα χρήματα στο εξωτερικό. Οσοι δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα της κυβέρνησης και εντοπισθούν με αδήλωτα εισοδήματα θα φορολογηθούν με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος ενώ θα καταβάλουν και ιδιαίτερα τσουχτερά πρόστιμα. Για αυτούς που θα εντοπισθούν προφανώς θα συνεχίσουν να είναι σε ισχύ οι ποινικές διώξεις.

2. «Λοταρία» με αποδείξεις. Εφαρμογή ενός συστήματος «λοταρίας» για την επιβράβευση με δώρα των φορολογουμένων που μαζεύουν αποδείξεις για τις αγορές τους.

3. Συναλλαγές με κάρτες. Πιλοτική εφαρμογή καρτών (χρεωστικών και πιστωτικών) στις συναλλαγές άνω των 70 ευρώ που πραγματοποιούνται στις νησιωτικές περιοχές. Στόχος είναι το μέτρο να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια.

4. Ηλεκτρονική παρακολούθηση κυκλωμάτων φοροδιαφυγής. Η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ θα επιδιωχθεί να αντιμετωπισθεί με τη χρησιμοποίηση ενός ειδικού «λογισμικού ανάλυσης των κοινωνικών δικτύων» (social network analysis software), μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές που θεωρούνται ύποπτες για εξαπάτηση του Δημοσίου για την αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ. Το σύστημα αυτό θα παρακολουθεί, μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας και Ιντερνετ, την οικονομική δραστηριότητα των ύποπτων επιχειρήσεων και θα ενημερώνει αυτόματα τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για κάθε συναλλαγή τη στιγμή της πραγματοποίησής της.

5. Ανεξάρτητη η ΓΓΔΕ. Στη δημιουργία ενός συμβουλίου διοίκησης με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, προκειμένου να προστατευθεί η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από πολιτικές παρεμβάσεις, προχωρεί η κυβέρνηση, ύστερα από πιέσεις των θεσμών. Το συμβούλιο αυτό θα έχει ως αρμοδιότητα τη λήψη αποφάσεων που σήμερα λαμβάνονται από κεντρικούς φορείς της κυβέρνησης, ενώ, επίσης, θα εγκρίνει διοικητικές πολιτικές που αφορούν κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό (επιλογές, προαγωγές κ.λπ.), θα παρακολουθεί την υλοποίηση στρατηγικών και επιχειρησιακών σχεδίων, θα παρακολουθεί την απόδοση της διοίκησης, θα εγκρίνει οργανωτικές αλλαγές, ενώ θα εγκρίνει και τη χρήση του προϋπολογισμού. Επιπροσθέτως, θα επιλέγει τον επικεφαλής και τα ανώτατα στελέχη της διοίκησης εσόδων, ενώ στη σύνθεσή του θα περιλαμβάνονται και ξένοι εμπειρογνώμονες και ίσως ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Οπως προαναφέρθηκε, στο κυβερνητικό συμβούλιο συζητήθηκαν και τα σκληρά μέτρα που θα επιβαρύνουν τους περισσότερους φορολογούμενους, αν και αυτά δεν θα συμπεριληφθούν στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα εξής:

• Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη δημιουργία δύο συντελεστών ΦΠΑ. Ο υψηλός συντελεστής θα μειωθεί από το 23% στο 20% ή στο 18%, ενώ ο χαμηλός συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 10% ή 8%. Το τελικό ύψος των συντελεστών θα διαμορφωθεί αφού πρώτα αποφασισθούν ποια και πόσα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα) θα ενταχθούν στον χαμηλό συντελεστή. Επίσης, δεν έχει αποκλεισθεί το να εφαρμοσθεί ο χαμηλός συντελεστής και στον τουρισμό.

• Εισφορά αλληλεγγύης. Επαναφορά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης με αύξηση των συντελεστών για τα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ ή ακόμη και με κατάργηση της έκπτωσης 30% που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2015 για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

• Διατήρηση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.


με πληροφορίες από την Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου