Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Aπαράδεκτη σιωπή της ΝΔ, στην επική γκάφα Ξυδάκη για τα γλυπτά του Παρθενώνα



Μυρωδιά δεν πήραν τα τρολ της Συγγρού

 
Δύο 24ωρα έχουν περάσει από την απίστευτη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη, ότι η Ελλάδα δεν θα διεκδικήσει δικαστικά τα γλυπτά του Παρθενώνα. Είναι πρωτοφανές ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού, να προβαίνει σε τέτοια δήλωση- αβάντα προς την Βρετανική πλευρά, την ίδια ώρα που το αίτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, αποτελεί παγκόσμιο αίτημα του πολιτισμένου κόσμου.

«Η οδός για τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών είναι η διπλωματική και η πολιτική» είπε ο Ν.Ξυδάκης. «Δεν μπορείς να πηγαίνεις σε δίκες για οποιοδήποτε θέμα, αφενός, και, αφετέρου, στα διεθνή δικαστήρια η έκβαση είναι αβέβαιη, δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι «το κλίμα αλλάζει σιγά-σιγά», αλλά και ότι απαιτείται «επίμονη δουλειά σε χαμηλό επίπεδο».

Το ερώτημα είναι αν τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι «οποιοδήποτε αίτημα» και αν ο υπουργός αντιλήφθηκε πως με αυτή την δήλωση του , δίνει τεράστιο επικοινωνιακό άλλοθι στους Βρετανούς και «σπάει» το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί. Η απαράδεκτη αυτή δήλωση , πέρασε δυστυχώς απαρατήρητη από την ΝΔ, καθώς τα ….τρολ της Συγγρού δεν αντιλήφθηκαν το μέγεθος της γκάφας του υπουργού, ώστε να βγάλουν μια ανακοίνωση, ενώ από την πλευρά της υπεύθυνης τομέα... πολιτισμού της ΝΔ Έλενα Ράπτη, ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

Για λογαριασμό της κεντροδεξιάς , έσωσε το γόητρο της παράταξης ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, με παρέμβαση του, όπου έγραψε:

“Όλοι οι Υπουργοί Πολιτισμού από τη Μερκούρη και μετά, προσπαθούσαν με συνέπεια –άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, προκειμένου κάποια στιγμή να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στη χώρα τους.

Στη προσπάθεια αυτή συντάχθηκαν κορυφαίες προσωπικότητες απ όλο τον κόσμο. Δημιουργήθηκαν επιτροπές διεκδίκησης.

Κατασκευάστηκε το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης που ακύρωσε το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν έχει τον κατάλληλο χώρο που θα προστάτευε τα γλυπτά στην περίπτωση επιστροφής τους.
Όλοι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας ,σε κάθε περίπτωση έθεταν το θέμα με τον πλέον επίσημο τρόπο.
Διεκδίκησαν και πήραν θραύσματα απ την Ακρόπολη από Πανεπιστήμια και Μουσεία που υπήρχαν σκορπισμένα.

Κανένας Υπουργός, ποτέ δεν είχε δημόσια παραδεχτεί ότι αν η Ελλάδα διεκδικούσε δικαστικά τα γλυπτά, δεν θα τα κατάφερνε.
Κ
αι δεν το έκανε ποτέ κανένας, διότι η στρατηγική που διαμορφωνόταν από την επιτροπή διεκδίκησης ήταν συγκεκριμένη και ομόφωνα δεκτή.

Κανένας Υπουργός ποτέ και για κανένα λόγο δεν έδωσε επιχειρήματα στο Βρετανικό Μουσείο .
Η πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει πολύ λίγες πιθανότητες να κερδίσει μια δικαστική διαμάχη τόσο στα Αγγλικά, όσο και στα διεθνή δικαστήρια, είναι ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΛΑΘΟΣ.

Η απάντηση ήταν άμεση : «Η ελληνική κυβέρνηση τελικά αναγνώρισε ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι νόμιμος ιδιοκτήτης των "Ελγίνειων" Μαρμάρων».

Και όλα αυτά την ώρα που επανειλημμένες δημοσκοπήσεις στη Μ. Βρετανία καταγράφουν την αυξανόμενη τάση των Άγγλων να συναινούν στην επιστροφή τους.

Μια προσπάθεια δεκαετιών ακυρώθηκε σε πολύ λίγο χρόνο.

Δικαίως η διεθνής επιτροπή διεκδίκησης εξέφρασε την απογοήτευση της.

Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουν στην Κυβέρνηση ότι όσα λένε παράγουν συνέπειες.
Κρίμα… πολύ κρίμα !”


Πηγή : parapoltitka.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου