Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Νέα ένταση στη Βουλή με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να καθυστερεί τη συνεδρίαση λόγω απουσίας βουλευτών



Με καθυστέρηση μιας ώρας ξεκίνησε την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών κράτησης Γ' Τύπου.

Είχε προηγηθεί η αντίδραση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, με αφορμή τη μειωμένη προσέλευση των βουλευτών στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία, όταν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός, προκαλώντας με την απόφασή της αυτή αντιπαράθεση με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Η εικόνα με τρεις βουλευτές, που να εγκρίνουν νομοσχέδια σιωπηροί είναι εικόνα ντροπής. Είναι μια τραυματική εικόνα που δεν θα επαναληφθεί σε αυτήν τη Βουλή» δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε νωρίτερα.

Η συζήτηση είχε προγραμματιστεί να αρχίσει στις 10 το πρωί. Ωστόσο, έως τις 11:00, είχαν προσέλθει μόλις 57 βουλευτές. Η Πρόεδρος της Βουλής ανέβηκε στο προεδρείο, τόνισε ότι δεν μπορεί να μην υπάρχει απαρτία βουλευτών και μάλιστα σε ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο, και επικαλούμενη τον Κανονισμό της Βουλής διέκοψε για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός του 1/4 του σώματος, δηλαδή 75 βουλευτές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε την πρόεδρο της Βουλής ότι παραβιάζει για άλλη μια φορά βάναυσα τον Κανονισμό της Βουλής καθώς, όπως είπε, «πουθενά δεν ορίζει ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία αν δεν υπάρχει το 1/4 του όλου των βουλευτών».

«Μην φορτώνετε τη δικιά σας συστηματική καθυστέρηση στις πλάτες των βουλευτών. Μπούλινγκ δεν δεχόμαστε. Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Καταλάβετε ότι είστε Πρόεδρος όλης της Βουλής» τόνισε ο Kυρ. Μητσοτάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος. «Δεν είστε πρόεδρος μονομελούς οργάνου και αυταρχικού καθεστώτος. Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων» σημείωσε.

Από την πλευρά της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Ποταμιού Αντιγόνη Λυμπεράκη, ανέφερε ότι είναι θέμα πολιτικού ήθους και ουσίας να ξεκινάει στην προγραμματισμένη ώρα της η συνεδρίαση.

«Η Βουλή δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς την παρουσία βουλευτών που δεν μπορεί να είναι κάτω από το 1/4 του όλου των βουλευτών» επέμεινε η Πρόεδρος της Βουλής, διαβάζοντας τα σχετικά άρθρα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, απέδωσε τις αντεγκλήσεις σε «τηλεοπτικούς λόγους», ωστόσο χαρακτήρισε απαράδεκτη την καθυστέρηση της διαδικασίας, καθώς, όπως είπε, δεν προβλέπεται στον Κανονισμό της Βουλής, η απαραίτητη παρουσία 75 βουλευτών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, επανέλαβε ότι είναι απαράδεκτο να μην παραβρίσκονται για να καταθέσουν τις απόψεις τους οι βουλευτές του κόμματός του, που βρίσκονται στη φυλακή και ζήτησε την παρέμβαση της Βουλής για να λυθεί το θέμα αυτό.

Στη Βουλή, βρίσκονται και παρακολουθούν τη συζήτηση, από τα θεωρεία, συγγενείς θυμάτων της τρομοκρατίας, οι οποίοι αντιδρούν στην ευεργετική διάταξη που δίνει τη δυνατότητα αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού. Σύμφωνα με την επίμαχη ρύθμιση, κρατούμενοι με αναπηρία άνω του 80%, μπορούν να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους με κατ οίκον περιορισμό, εφόσον έχουν ήδη μείνει στη φυλακή 10 έτη.

Ανάμεσα στους συγγενείς των θυμάτων από την τρομοκρατία είναι οι Μιχάλης και Νίκος Πειρατικός, Ειρήνη Μομφεράτου, Αλεξία Μπακογιάννη και η μάνα του Θάνου Αξαρλιάν.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί αύριο με μία εμβόλιμη συνεδρίαση που θα γίνει σήμερα το απόγευμα.

Ποίημα Αδωνι Γεωργιάδη στη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Η απόφαση της Προέδρου της Βουλής προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, με τον Αδωνι Γεωργιάδη να απαγγέλλει ποίημα στην κ. Κωνσταντοπούλου.

«Σε καρτερούσα και είπα νάτη, μα ήταν η αυγούλα στις κορυφές και η αμυγδαλιά στο μονοπάτι, ίδιες και οι τρεις σαν αδερφές»

Στα θεωρεία της Βουλής βρίσκονται από νωρίς το πρωί συγγενείς θυμάτων της τρομοκρατίας που διαμαρτύρονται για τη ρύθμιση που προβλέπει αποφυλάκιση κρατουμένων και έκτιση του υπολοίπου της ποινή τους κατ' οίκον για όσους έχουν εκτίσει το 1/4 της ποινής τους και έχουν αναπηρία άνω του 80%.



Οι συγγενείς θυμάτων τρομοκρατίας χαρακτηρίζουν τη διάταξη φωτογραφική για τον καταδικασμένο για την 17Ν Σάββα Ξηρό, ο οποίος είναι ανάπηρος σε ποσοστό 98%.

Οι ίδιοι πραγματοποίησαν νωρίτερα το πρωί συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του κοινοβουλίου.


Πηγή : tanea.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου