Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Τουρκία: Πτώση του κόμματος του Ερντογάν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις



Πέντε τουρκικά ινστιτούτα δημοσκοπήσεων προβλέπουν πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, γεγονός που ενδεχομένως θα αποτελέσει πλήγμα στην φιλοδοξία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσει τις προεδρικές εξουσίες.
Ο Ερντογάν, ιδρυτής και πρώην ηγέτης του κόμματος, χρειάζεται μία συντριπτική νίκη του AKP για να μπορέσει να προωθήσει μέσω της αναθεώρησης της τουρκικού συντάγματος την εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, το AKP αναμένεται να εξασφαλίσει πολύ λιγότερες από τις 400 έδρες που έχει θέσει ως στόχο ο Ερντογάν, με τους ψηφοφόρους να αποδοκιμάζουν την επιθυμία του προέδρου για μεγαλύτερες εξουσίες.

Το κυβερνών κόμμα χρειάζεται τουλάχιστον 330 έδρες στο επόμενο κοινοβούλιο για να αναθεωρήσει το Σύνταγμα και 367 έδρες για να το κάνει χωρίς να προσφύγει σε δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με πέντε διαφορετικά ινστιτούτα, το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος θα μειωθεί κατά 1 έως και 8 ποσοστιαίες μονάδες από το 49,8% που εξασφάλισε το 2011.

Ο Οζέρ Σαντζέρ, επικεφαλής του Metropoll Research Center, δήλωσε ότι το ποσοστό του AKP έχει πέσει από τον Σεπτέμβριο στο 41,7%, ευνοώντας κυρίως το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

Τέτοιου επιπέδου πτώση θα αφήσει το AKP , που σήμερα διαθέτει 312 έδρες, με λιγότερες από τις 276 έδρες που απαιτούνται για την απλή πλειοψηφία, σύμφωνα με το Metropoll, φέρνοντας στο προσκήνιο το ενδεχόμενο της κυβέρνησης συνασπισμού, που ως σήμερα έχει αποφύγει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

"Η επιμονή του Ερντογάν στο προεδρικό σύστημα δεν έχει αντιστοιχία σε ψήφους... Παραπέμπει σε ένα διαφορετικό, πιο ολιγαρχικό καθεστώς, παρά στη δημοκρατία", δήλωσε ο Οζέρ Σαντζέρ.

Σύμφωνα με τον Αντίλ Γκουρ της AG Research, το AKP θα εξασφαλίσει 276 έως 290 έδρες, καθώς η εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία με τους κούρδους αντάρτες και ενδείξεις έντασης στους κόλπους της ηγεσίας του AKP τροφοδοτούν κλίμα αβεβαιότητας.

Κρίσιμη θα είναι η εκλογική επίδοση του κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP). Και τα πέντε ινστιτούτα δημοσκοπήσεων προβλέπουν ότι θα συγκεντρώσει περί το 10% των ψήφων, που αποτελεί και το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Εάν δεν το επιτύχει, οι ψήφοι του θα διανεμηθούν στα άλλα κόμματα και θα ευνοηθεί το AKP.

"Είναι η πρώτη φορά που μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες είναι τόσο σημαντικές σε εκλογές. Εάν λάβουμε υπ΄όψιν τα περιθώρια σφάλματος, πρέπει να δούμε το HDP να φθάνει το 11.5 έως 12% για να πούμε ότι έχει ξεπεράσει το όριο του 10%", σημειώνει ο Αντίλ Γκουρ.

Οι δημοσκοπήσεις των εταιρειών GENAR και MAK τοποθετούν το ποσοστό του AKP μεταξύ του 47% και 48%, εκτιμώντας ότι πιθανόν να εξασφαλίσει λιγότερες έδρες από αυτές που κατέχει.



Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου