Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Πρόστιμο στο ΥΠΟΙΚ για την μη επιστροφή αναδρομικών στους ένστολους



Καμπάνα 200.000 ευρω έριξε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο υπουργείο Οικονομικών.

Αφορμή η πλημμελής συμμόρφωση της Πολιτείας στη δικαστική απόφαση που έχει δικαιώσει τους ένστολους ως προς την επιστροφή των αναδρομικών.

Αυτό αποφάσισε σήμερα με τέσσερις αποφάσεις της η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Σωτήρη Ρίζο.

 Με την κάθε μια από τις τέσσερις αυτές αποφάσεις του ΣτΕ υποχρεώνεται το υπουργείο Οικονομικών να καταβάλλει το ποσό των 50.000 ευρώ σε κάθε μια από τις τέσσερις Ομοσπονδίες των ενστόλων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ περίπου ένα χρόνο πριν (Ιανουάριος 2014) έκρινε ομόφωνα (απόφαση 2192-2196/2014, κ.λπ.), ότι οι αναδρομικές από 1 Αυγούστου 2012 περικοπές των αποδοχών των ενστόλων είναι αντισυνταγματικές και υποχρέωσε την κυβέρνηση να καταβάλει αναδρομικά τις διαφορές των αποδοχών τους και να επαναφέρει το μισθολόγιο στο παλαιό καθεστώς.

Οι συνδικαλιστικές Οργανώσεις των ενστόλων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της μη συμμόρφωσης της Κυβέρνησης και ειδικά του υπουργείου Οικονομικών στις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. .

Στην συνέχεια τέθηκε προθεσμία δύο μηνών στο υπουργείο Οικονομικών για να συμμορφωθεί προς τις αμετάκλητες απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τους ενστόλους.

Παρά ταύτα το υπουργείο Οικονομικών δεν συμμορφώθηκε απόλυτα προς τις επίμαχες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, αλλά με το νόμο 4307/2014 και σχετικές υπουργικές αποφάσεις πρόεβη σε μερική προσαρμογή ως προς τις αναδρομικές αυξήσεις σε βάθος χρόνου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

 Κατόπιν αυτών σήμερα η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας επισημαίνει στο σκεπτικό της απόφασής της ότι οι αποδοχές των ενστόλων είναι «μεν ανώτερες εκείνων που ελάμβανε το στρατιωτικό προσωπικό υπό την ισχύ του αντισυνταγματικού νόμου 4093/2012, κυμαίνονται όμως σε επίπεδα κατώτερα εκείνων που είχαν διαμορφωθεί πριν την 1η Αυγούστου 2012».

Κατά την άποψη της τριμελούς επιτροπής του ΣτΕ οι ρυθμίσεις αυτές «συνιστούν πλημμελή συμμόρφωση» προς τις περσινές αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.



Μίνα Μουστάκα
Newsroom ΔΟΛ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου