Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Το «προτεταμένο μεσαίο δάκτυλο» του Βαρουφάκη «δείχνει» τους Γερμανούς




Χειλάς Νίκος

Προϊόν «μονταζιέρας» είπε ο έλληνας υπουργός στη γερμανική τηλεόραση

Κακή αρχή, καλό τέλος . Σε αυτή τη φράση θα μπορούσε να συνοψισθεί η εμφάνιση του Γιάννη Βαρουφάκη στο χθεσινοβραδινό talk show στο πρώτο κανάλι της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD.

Κακή, επειδή αρχικά ο έλληνας υπουργός οικονομικών απέφευγε να απαντήσει ευθέως στις ερωτήσεις που του έθετε ο παρουσιαστής της εκπομπής Γκούντερ Γιάουχ, όπως για παράδειγμα, αν η ελληνική κυβέρνηση έχει αρκετά λεφτά στα ταμεία της για να τη «βγάλει» το Μάρτιο. Αντί γι αυτό απαντούσε με κλισέ του τύπου: Τα δυο «περήφανα έθνη», οι Έλληνες και οι Γερμανοί, θα πρέπει να μην αφήνουν να σπέρνεται διχόνοια μεταξύ τους και  να μιλούν με μια φωνή στην Ευρώπη, όπως το κάνουν οι Αμερικανοί. Ο στόχος είναι μια «κοινή πατρίδα» στην οποία δεν χωρούν στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Καλό, επειδή με τη διάρκεια της εκπομπής έμπαινε όλο και περισσότερο σε θέματα ουσίας και έπειθε προφανώς με τις απαντήσεις του το ακροατήριο. Αυτό φάνηκε και από το γεγονός, ότι ενώ αρχικά οι προσκεκλημένοι τηλεθεατές χειροκροτούσαν μανιωδώς μόνο τους επικριτές του στο πάνελ (τον υπουργό οικονομικών της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας  CSU Μάρκους Σέντερ και τον σχολιαστή της «Bild Zeitung» Ερνστ Ίλιτς), στο τέλος χειροκρότησαν και τον ίδιο.

Συνολικά επρόκειτο για μια «ασύμμετρη» («Handelsblatt») συζήτηση στην οποία ο κ.Βαρουφάκης έπαιξε «μονότερμα» τους συνομιλητές του. Στο μεγαλύτερο μέρος της συνομιλίας, οι τελευταίοι είχαν περιοριστεί στο ρόλο του κομπάρσου που εδώ και εκεί έπαιρναν το λόγο για να εκστομίσουν κάποιο σύντομο «δηλητηριώδες» σχόλιο, αλλά κυρίως για να θέσουν ερωτήματα, που ήταν βούτυρο στο ψωμί του έλληνα συνομιλητή. «Ούτε βαλτοί από το Βαρουφάκη να ήταν» έλεγε χαρακτηριστικά το γερμανός δημοσιογράφος.

Εξαίρεση αποτέλεσε η δημοσιογράφος της αριστερής εναλλακτικής εφημερίδας «Tageszeitung» Ουλρίκε Χέρμαν, η οποία φρόντισε στην αρχή ιδίως της εκπομπής, όταν ο κ.Βαρουφάκης «περί άλλων τύρβαζε», να βγάλει γι αυτόν τα κάστανα από τη φωτιά, ανασκευάζοντας τους ισχυρισμούς των επικριτών. Παράδειγμα, εκείνον του κ.Ίλιτς, ότι τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν από τους εταίρους στην Ελλάδα, «εξαφανίστηκαν σε μαύρες τρύπες», πήγαν δηλαδή σε τσέπες ημετέρων και ελλήνων ολιγαρχών. «Κάθε άλλο» ήταν η απάντησή της. «Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων πήγε σε γερμανικές τράπεζες». Οι γερμανοί φορολογούμενοι πλήρωναν για να «ξελασπώσουν» τις γερμανικές τράπεζες που είχαν δώσει τεράστια δάνεια στο ελληνικό κράτος και κινδύνευαν, υπό τις συνθήκες της κρίσης, να τα χάσουν. Και αυτό, την ίδια ώρα, που μεγάλο μέρος των Ελλήνων είχε οδηγηθεί στην εξαθλίωση μέσω της πολιτικής της λιτότητας.

Ο κ.Βαρουφάκης, που ήταν συνδεδεμένος με «παράθυρο» από την Αθήνα, «έλαμψε» τόσο για την «απίστευτη ελαφρότητα» μερικών δηλώσεων του, όπως: «Η Ελλάδα έχει  ένα μικρό ασήμαντο πρόβλημα ρευστότητας», ή ότι «δεν υπάρχουν οι Γερμανοί και οι Έλληνες, αλλά μόνο άτομα» (κάτι που παραπέμπει σε παρόμοια δήλωση της Μάργκαρετ Θάτσερ, ότι δεν υπάρχουν κοινωνικές τάξεις, αλλά μόνο άτομα), ή και για το αφόρητο «γλείψιμο» στον Βόλφγκανκγ Σόιμπλε και την Άνγκελα Μέρκελ, όσο και με τις έξυπνες υπεκφυγές του σε θέματα ουσίας. «Συνεχίζετε να ζητάτε το „κούρεμα“ του χρέους;» ρώτησε ο παρουσιαστής. Το καλύτερο, ήταν η απάντησή του, θα ήταν να δοθεί βοήθεια με ρήτρα ανάπτυξης στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσει να εξοφλήσει όσο το δυνατόν περισσότερο από αυτό. «Εμείς πάντως κάνουμε ότι μπορούμε για να πάρουν οι δανειστές τα λεφτά τους πίσω» τόνισε.

Πιο συγκεκριμένη ήταν και εδώ η κ.Χέρμαν. Ξεχάστε τα 320 δισεκατομμύρια του χρέους, είπε, τα «χρήματα έχουν χαθεί». Η Ελλάδα δεν θα ήταν ποτέ σε θέση να τα ξεπληρώσει, ακόμη και αν χρησιμοποιούσε γι αυτό το σύνολο της περιουσίας των ελλήνων δισεκατομμυριούχων.

Στα «highlight» της εκπομπής ανήκαν

-           η υπενθύμιση του κ.Βαρουφάκη στους επικριτές του, που ήθελαν αναμόρφωση της Ελλάδας «εδώ και τώρα», ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μόλις 2 μήνες στην κυβέρνηση και ότι η τελευταία δεν ευθύνεται για το «αμαρτωλό» παρελθόν, αλλά ότι, αντίθετα,  έχει ήδη αρχίσει να το καταπολεμά. «Θέλουμε να συλλάβουμε και να τιμωρήσουμε εκείνους που έβγαλαν τα λεφτά τους παράνομα στο εξωτερικό» είπε.

-          Η διαπίστωσή του, ότι η Αθήνα ακολουθεί μια συνετή δημοσιονομική πολιτική. «Έχουμε ένα πραγματικά μίνιμουμ πρόγραμμα: Ενισχύουμε  μόνο τα στρώματα που πλήττονται από την εξαθλίωση, κανένα άλλο» είπε. Ταυτόχρονα τόνισε, ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτα που θα μετατρέψει τα «πρωτογενή πλεονάσματα σε πρωτογενή ελλείμματα».

-          Ότι η Χριστιανοκοινωνική Ένωση CSU του κ.Σέντερ προσπαθεί, μαζί με άλλους, «να στραγγαλίσει» οικονομικά και πολιτικά τη νέα κυβέρνηση. «Εδώ υπερτιμάτε τη δύναμη της CSU» ήταν η παρέμβαση-«χαριτολόγημα» του παρουσιαστή.

-          η καταδίκη της δήλωσης του Πάνου Καμμένου (αν και, όπως είπε, δεν την είχε ακούσει προσωπικά μέχρι τότε) περί αποστολής των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα στο Βερολίνο.

-          η πολύ «γενναιόδωρη» παραίτηση (που είναι, όπως έσπευσε να διευκρινίσει, η προσωπική του άποψη)  από την αξίωση της Ελλάδας για γερμανικές επανορθώσεις από την περίοδο της Κατοχής με το αιτιολογικό ότι πρόκειται κυρίως για ηθικό, όχι για οικονομικό θέμα. Και ένα ευρώ, θα έφτανε για να ικανοποιήσει την ηθική επιταγή.  Από την άλλη βέβαια, πρόσθεσε, ότι θα ήταν παράλογο να λέγεται, ότι θέμα επανορθώσεων δεν υπάρχει.

Ο παρουσιαστής, που προσπαθούσε να δώσει την εντύπωση του ουδέτερου διαιτητή στη συζήτηση, την είχε όμως «στήσει» στον κ.Βαρουφάκη: Η προβολή ενός βίντεο στη μέση της εκπομπής, γυρισμένο το 2013 σε συνέδριο στο Ζάγκρεμπ (όταν ο κ.Βαρουφάκης ήταν «μόνο» καθηγητής), που τον παρουσιάζει να δείχνει το προτεταμένο μεσαίο δάχτυλο στους Γερμανούς, απέβλεπε προφανώς να «χαλάσει» την προσπάθεια του να «εξευμενίσει» την καγκελάριο και το γερμανό υπουργό οικονομικών. «Πρόκειται για χαλκείο, για μονταρισμένο βίντεο» διαβεβαίωσε ο κ.Βαρουφάκης «Δεν έκανα ποτέ τέτοια δήλωση ή χειρονομία». Ο  κατασκευαστής του βίντεο Αλεσάντρο ντε Πρέτε διαβεβαίωσε πάντως μετά την εκπομπή μέσω twitter, ότι το βίντεο είναι γνήσιο. «Varou-fake» - ψευδο-Βαρουφάκης» ήταν το σχόλιο της εφημερίδας «Die Welt». Μια στρατιά τεχνικών ερευνά από τη χθεσινή νύχτα την αυθεντικότητα ή όχι του βίντεο. Οι αναλυτές τονίζουν, ότι τυχόν διαπίστωση της γνησιότητας του θα βάλει άμεσα τέλος στην πολιτική καριέρα του έλληνα υπουργού οικονομικών.

Αλλά και τα σχόλια των άλλων μέσων ενημέρωσης ήταν κατά το πλείστον αρνητικά. Το συμπέρασμα: Μηδενική ανοχή, μηδενικό έλεος για το Γιάννη Βαρουφάκη. Ο «στραγγαλισμός» του συνεχίζεται. Και θα εντείνεται μάλλον, όσο καλύτερες γίνονται οι εμφανίσεις του στη γερμανική τουλάχιστον τηλεόραση.


Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου