Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

New York Times: Η ελληνική λιτότητα «γεννά»... νοσοκόμες - «μαϊμούδες»!





Στην Ελλάδα της λιτότητας κάποιες γυναίκες από την Γεωργία, την Βουλγαρία και την Ρουμανία «παίζουν τις νοσοκόμες»...

Σε άρθρο της η εφημερίδα New York Times αναφέρει ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα γεννά ένα νέο φαινόμενο, τις «ψεύτικες» νοσοκόμες... Γυναίκες χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση, αλλά με λιγοστά χρήματα, αναλαμβάνουν να παρέχουν νοσηλευτική βοήθεια στους ασθενείς σε κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας, αφού εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν τα χρήματα να προσλάβουν νοσηλευτικό προσωπικό που να είναι καταρτισμένο.

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν κάνει απαγορευτικές τις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού και έτσι οι ασθενείς καταφεύγουν αναγκαστικά στις ανειδίκευτες και παράνομες νοσηλεύτριες από χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Ως χαρακτηριστική περίπτωση της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα με το παράνομο νοσηλευτικό προσωπικό το άρθρο κάνει λόγο για την περίπτωση νοσηλεύτριας που εργάζεται στον Ευαγγελισμό. Η νοσοκόμα καταγγέλλει ότι τον περασμένο μήνα, που έτυχε να νοσηλεύεται στο ίδιο νοσοκομείο ο σύζυγός της, την πλησίασε ένας άγνωστος άντρας και της έδωσε με τρόπο μια επαγγελματική κάρτα σε περίπτωση που θα χρειαστεί μια «φθηνή» νοσοκόμα για να φροντίζει τον κλινήρη σύζυγό της...

Οι τιμές που προσφέρουν οι άγνωστοι άντρες, που κάθε πρωί «προμοτάρουν» τις νυχτερινές με αμφίβολες γνώσεις νοσοκόμες στους διαδρόμους των νοσοκομείων της χώρας, είναι πράγματι «ελκυστικές», η ενοικίαση μιας παράνομης νοσοκόμας κοστίζει κάτι λιγότερο από εξήντα δολάρια το δωδεκάωρο, ενώ μια νόμιμη νοσηλεύτρια στοιχίζει εβδομήντα δολάρια για έξι ώρες και σαράντα λεπτά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η μαύρη αγορά και οι συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι» για να αποφεύγονται οι φόροι δεν αφορούν μόνο την μίσθωση νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και άλλα επαγγέλματα στην Ελλάδα, όπως είναι οι μηχανικοί και οι υδραυλικοί.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα και να συνέβαινε αυτό το φαινόμενο η διοίκηση των νοσοκομείων θα είχε διώξει το παράνομο και χωρίς καμία εκπαίδευση προσωπικό, επισημαίνει το άρθρο, στην Ελλάδα όμως, εξαιτίας της έλλειψης νόμιμου προσωπικού και των εξαθλιωμένων οικονομικά ασθενών, η κατάσταση αυτή συνεχίζει να υφίσταται.

Η εφημερίδα φιλοξενεί και δηλώσεις του διοικητή του Ευαγγελισμού, Αναστάσιου Γρηγορόπουλου, ο οποίος αναφέρει ότι ο ίδιος κάλεσε προ ημερών την αστυνομία και έγιναν συλλήψεις παράνομου νοσηλευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο, αλλά όπως σημειώνει ο κύριος Γρηγορόπουλος τα τελευταία τρία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα, η εμφάνιση παράνομου νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί.

Οι απογοητεύσεις από την πολιτική λιτότητας είναι αυτές που οδήγησαν τους Έλληνες να ψηφίσουν το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και να του δώσουν την πρωτιά στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, υποστηρίζει το άρθρο ενώ υπολογίζει ότι στη χώρα μας εργάζονται περίπου 18.000 παράνομοι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου