Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Μπορεί ένα χάπι να θεραπεύσει τον διαβήτη;


Η Daily Express εμφάνισε ένα άρθρο με τίτλο « χάπι μπορεί να θεραπεύσει το διαβήτη: Νέες μάχες για φάρμακα που αντιμετωπίζουν και τους δύο τύπους της νόσου δολοφόνο».
Είναι όμως αλήθεια, μπορεί ένα χάπι τώρα θεραπεύσει τόσο του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2;
Δυστυχώς, όχι δεν μπορεί  αλλά η μελέτη που έχει γίνει και κρύβεται πίσω  από τον τίτλο είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Cornell, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Μαρτίου, έχουν αναπτύξει ένα «προβιοτικό» χάπι που περιέχει τροποποιημένα βακτήρια που βρίσκονται συνήθως στο ανθρώπινο έντερο και τους έδωσε σε αρουραίους με διαβήτη.

Κεντρικό σημείο της ιστορίας είναι μια ορμόνη που ονομάζεται γλυκαγόνη πεπτιδίου 1, πιο γνωστό ως το GLP-1. GLP-1 βοηθά στη ρύθμιση απόκριση του σώματος σε γλυκόζη σε ένα γεύμα.
Αυτό επιτυγχάνεται με την αναστολή της παραγωγής της γλυκαγόνης, έτσι ώστε η γλυκαγόνη δεν δρα για να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ακόμη περισσότερο.

Η ομάδα του καθηγητή μηχανικής χρησιμοποίησε βακτήρια, ώστε να μπορούν να παράγουν GLP-1, στη συνέχεια έδωσε σε μια ομάδα των διαβητικών αρουραίων ζωοτροφές συμπληρώνοντας τες  με το νέο αυτό προβιοτικό και τα συνέκριναν με μια ομάδα των διαβητικών αρουραίων με μη-συμπληρωμένο με προβιοτικό  μείγμα ζωοτροφών.

Στους αρουραίους στους οποίους χορηγήθηκε τροφή με συμπλήρωμα του φαρμάκου ανέπτυξαν κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο έντερό τους  και μάλιστα μερικά από αυτά τα κύτταρα είχαν προγραμματιστεί να παράγουν και ινσουλίνη.

Αυτό σήμαινε ότι παρουσίασαν σημαντική αύξηση στα επίπεδα ινσουλίνης και σύμφωνα με την  ερευνητική ομάδα εκτιμάται ότι τα κύτταρα αυτά ήταν επαρκή για να παράγουν μέχρι και 33 τοις εκατό της χωρητικότητας της ινσουλίνης ενός υγιούς αρουραίου.

Έτσι, ενώ η μελέτη αυτή δεν προαναγγέλλει  μια θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 1, ωστόσο δείχνει ότι το GLP-1 μπορεί να έχει ένα σημαντικό στην γενική προσπάθεια  βελτίωσης της θεραπείας για τα άτομα με την πάθηση.

Όλες αυτές οι έρευνες έχουν χρηματοδοτηθεί από την JDRF (Ίδρυμα έρευνας για τον νεανικό διαβήτη) και ο Rachel Κόνορ, επικεφαλής της έρευνας ανέφερε ότι: «Η μελέτη της ομάδας Cornell προσθέτει στην κατανόηση του ρόλου του GLP-1 και καταδεικνύει επίσης ένα νέο τρόπο για την αύξηση των επιπέδων GLP-1 στο σώμα. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν τα ίδια αποτελέσματα στο μέλλον μπορούν να παρατηρηθούν σε ανθρώπους με διαβήτη. "

Επιμέλεια μετάφραση newsotherwise.gr, Κώστας Βουκελάτος

Πηγή : Daily Express




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου