Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Κυβέρνηση: Αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης, όχι του Μνημονίου



Κατάθεση ελληνικού αιτήματος για παράταση της δανειακής σύμβασης, αλλά όχι του Μνημονίου, θα καταθέτει ο υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης ο οποίος είχε συνάντηση με τον επίτροπο Μοσκοβισί την Τρίτη, όπου συζήτησαν το θέμα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους της.
Η κίνηση αυτή θεωρείται ότι πρόκειται για ελιγμό της κυβέρνησης ώστε να κρατήσει ζωντανή τη διαπραγμάτευση, όμως, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα γίνει αποδεκτή από την πλευρά των Ευρωπαίων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης προς τον Γ. Ντάισελμπλουμ θα ζητείται η παράταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης για έξι μήνες υπό όρους.
Η επιστολή της Ελλάδας θα ζητά:
Παράταση έως τον Αύγουστο με συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Οπως ότι δεν θα πάρει μέτρα που θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και οι εταίροι θα δεσμεύονται για συνέχιση της χρηματοδότησης. Ουσιαστικά θα «παγώσει» το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ το οποίο θα έφερε δημοσιονομικό βάρος.
Θα αναγνωρίσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους αλλά θα θέσει και όρους οι οποίοι περιλαμβάνονταν στο περίφημο πλέον «κείμενο Μοσκοβισί» που ήταν έτοιμος να υπογράψει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Πρόκειται για έναν ελιγμό της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και ταυτόχρονα να μη γίνει πλήρως αποδεκτό το «κείμενο Ντάισελμπλουμ» που χθες απορρίφθηκε από τον υπουργό Οικονομικών.
Από την ελληνική πλευρά εξηγούν ότι μιλούν για παράταση της δανειακής σύμβασης και όχι του Μνημονίου (ή του «προγράμματος»), όπως αναφερόταν στο τελικό κείμενο που παρουσίασε στο Eurogroup της Δευτέρας ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και το οποίο απέρριψε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση του προγράμματος/μνημονίου. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα/μνημόνιο» αναφέρουν συγκεκριμένα κυβερνητικοί κύκλοι.
Το Reuters μετέδωσε ότι η Ελλάδα προτίθεται να ζητήσει παράταση του μνημονίου αύριο Τετάρτη για να λυθεί έτσι ο γόρδιος δεσμός και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.
Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ότι αναμένει μία συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης αναφορικά με την παράταση της δανειακής σύμβασης ύψους 240 δις. ευρώ, η οποία όπως έχουν δηλώσει αξιωματούχοι, είναι απαραίτητη για να διασφαλίσει ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της στους πιστωτές κατά τους προσεχείς μήνες.
«Η άποψή μου είναι ότι πρόκειται να υπάρξει ένα κείμενο με το οποίο όλοι θα είναι ικανοποιημένοι» δήλωσε σε σύντομη τηλεφωνική συνέντευξη ο κ. Βαρουφάκης, παρά τις συνομιλίες με τους εταίρους στην ευρωζώνη τις τελευταίες ημέρες τις οποίες περιέγραψε ως «ταραχώδεις».
Πιθανότατα η κατάθεση αιτήματος ώστε να γίνει την Παρασκευή έκτακτο Eurogroup να επιταχύνθηκε εξαιτίας της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ που θα αποφασίσει τη συνέχιση ή όχι της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον ELA.
Nωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει απότομη διακοπή αυτή την εβδομάδα στην έγκριση που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την έκτακτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.
«Δεν αναμένεται να υπάρξει ξαφνικό τέλος (της χορήγησης ρευστότητας μέσω) του ELA αυτή την εβδομάδα», ανέφερε η πηγή αυτή.
Τι μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ για το αίτημα
Η είδηση για κατάθεση αιτήματος από την Αθήνα κάνει ήδη το γύρο του κόσμου μέσα από τις ανταποκρίσεις των μεγαλύτερων διεθνών μέσων.
Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση αρνήθηκε να ζητήσει παράταση του προγράμματος διάσωσης που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, ωστόσο, επισημαίνεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε σαφή τη διάκριση ανάμεσα στη δανειακή σύμβαση και το πρόγραμμα διάσωσης.
Το Bloomberg αναφέρει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «σκέφτεται» να κάνει αίτηση παράτασης της δανειακής σύμβασης για έξι μήνες, κάτι που όπως ερμηνεύει το δίκτυο μπορεί να διευκολύνει το αδιέξοδο με τους πιστωτές.
Η γερμανική Deutsche Welle διευκρινίζει με tweet πως το αίτημα παράτασης από την ελληνική κυβέρνηση αφορά στη δανειακή σύμβαση και όχι στο πρόγραμμα διάσωσης.

Την είδηση αναμεταδίδουν επίσης τόσο το δίκτυο Euronews, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου από τις Βρυξέλλες, όσο και το αμερικανικό δίκτυο CNBC.


Πηγή : imerisia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου