Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Αναβρασμός στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα - Τους έδωσαν το δικαίωμα να νομίζουν ότι θα ζουν ελεύθεροι σε καθεστώς ανομίας



Ποιος κινητοποιεί του μετανάστες να ενεργούν με τέτοιο τρόπο ειδικά μετά τις εξαγγελίες του κυρίου Γιάννη Πανούση;

Προβληματισμός επικρατεί στα ανώτερα κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας μετά τη νέα ένταση που δημιουργήθηκε χθες το απόγευμα στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

Οι μετανάστες έβαλαν φωτιά στα ρούχα τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, φωνάζοντας «ελεύθεροι-ελεύθεροι», ίσως  γιατί κάποιος τους έχει μεταφέρει λάθος ότι θα φύγουν και θα ζούν στην χώρα μας σε καθεστώς ανομίας, όπου θέλουν και όπως το θέλουν.

Αυτό το περιστατικό γίνεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες και επικρατεί αναβρασμός  στο συγκεκριμένο χώρο και αυτή η περίεργη συμπεριφορά των μεταναστών δημιουργήθηκε μετά την  απόφαση των δύο αναπληρωτών υπουργών, του Γιάννη Πανούση και της Τασίας Χριστοδολουπούλου αποφάσισε την άμεση απόλυση τριών κατηγοριών μεταναστών.

Στελέχη της Κατεχάκη αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν η Αμυγδαλέζα να πήρε “φωτιά” και δεκάδες μετανάστες επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν την αναστάτωση για να δραπετεύσουν, λίγες ώρες μετά την απόφαση να μπει λουκέτο και να αφεθούν ελεύθεροι οι περισσότεροι από τους μετανάστες.

Σύμφωνα πληροφορίες από την αστυνομία, από το μεσημέρι υπήρξε αναβρασμός στο κέντρο κράτησης, ο οποίος κλιμακώθηκε λίγο μετά τις 19:00, όταν ομάδες μεταναστών έβαλαν φωτιά σε τουλάχιστον δύο άδεια κοντέινερ-οικίσκους του πρώτου τομέα.

Κατά τη διάρκεια της έντασης μια μεγάλη ομάδα μεταναστών κατάφερε να φθάσει έως την εξωτερική περίφραξη του κέντρου επιχειρώντας να δραπετεύσει.

Οι αστυνομικοί που περιφρουρούσαν το κέντρο κατάφεραν να τους σταματήσουν, ενώ άμεσα έξω από τις εγκαταστάσεις έφθασαν δυνάμεις των ΜΑΤ, προκειμένου να αποτρέψουν νέα προσπάθεια. Λίγο μετά της οκτώ και η μισή η κατάσταση εκτονώθηκε και οι μετανάστες επέστρεψαν στους οικίσκους διαμονής.

Οι αποφάσεις των υπουργών τις κυβέρνησης θα έπρεπε να ηρεμήσουν και όχι να ενεργοποιήσουν αντιδράσεις μεταξύ των μεταναστών θεωρώντας ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και εγείρει αυτή η συμπεριφορά πολλά ερωτηματικά στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. γιατί οι αλλοδαποί επιχείρησαν να εξεγερθούν όταν την ίδια ώρα η κυβέρνηση πήρε μια ιδιαίτερα ευνοΐκή για αυτούς απόφαση.

Η απόφαση των υπουργών Γιάννη Πανούση και της Τασίας Χριστοδολουπούλου αφορά:

- όσους κρατούνται για χρονικό διάστημα πέραν των 18 μηνών
- όσους ανήκουν σε ευάλωτες περιπτώσεις (οικογένειες, παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, έγκυες, θύματα βασανιστηρίων, ασθενείς, υπερήλικες) με την αναγκαία παραπομπή τους σε δομές φιλοξενίας καθώς και την άμεση απόλυση των αιτούντων άσυλο.
- όσους έχουν κρατηθεί για διάστημα πέραν των 6 μηνών, ανώτατο όριο που τίθεται ως κανόνας από τον νόμο-ταυτόχρονα με την έκδοση απόφασης εξάμηνης αναβολής απομάκρυνσης σύμφωνα με τις πρόνοιες του ν.3907/2011.

Παράλληλα το υπουργείο ανακοίνωσε ότι εξετάζει «την εφαρμογή των εναλλακτικών της κράτησης περιοριστικών μέτρων, (υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας,  δήλωση του τόπου κατοικίας κ.α.)»

Αυτό που δεν έχει κατά την γνώμη μας μελετηθεί σωστά είναι ότι η ποιό πάνω ρύθμιση «μπορεί να εφαρμοστεί και για όσους/ες καταλαμβάνονται στο εξής να βρίσκονται στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα» που σημαίνει ότι θα κυκλοφορούν παράνομα στην χώρα μας με τις ευλογίες του κράτους.

Οι δύο υπουργοί αποφάσισαν, επίσης, το σταδιακό κλείσιμο του κέντρου κράτησης Αμυγδαλέζας αφού λόγω της λειτουργίας στο ίδιο σημείο της αστυνομικής ακαδημίας δεν μπορεί να μετατραπεί σε ανοιχτή δομή.

«Ενδιαμέσως λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα (υλικοτεχνική υποδομή, φάρμακα, ρουχισμός, διατροφή κ.λπ.) ώστε να μην αισθάνονται οι κρατούμενοι, όσο παραμένουν υπό κράτηση, ότι η Πολιτεία μόνο λόγια λέει. Εγγυώμεθα ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο μικρότερο δυνατό διάστημα κι ότι η τήρηση της νομιμότητας και της ασφάλειας όλων θα είναι πρωταρχικό μας μέλημα» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου