Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Τουρκία: Σε ρινγκ μετατράπηκε η Εθνοσυνέλευση - 5 τραυματίες


Βουλευτές έπαιξαν ξύλο με το σφυράκι της έδρας

Σε ρινγκ μετατράπηκε η τουρκική Εθνοσυνέλευση κατά την έναρξη της συνεδρίασης επί αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση Νταβούτογλου και το οποίο η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως θα μεταμορφώσει τη χώρα σε «αστυνομικό κράτος».

Πέντε βουλευτές της αντιπολίτευσης τραυματίστηκαν -οι τέσσερις εκ των οποίων χρειάστηκαν νοσηλεία- όταν ήλθαν στα χέρια με συναδέλφους τους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.

Δύο από τους βουλευτές τραυματίσθηκαν στο κεφάλι από χτυπήματα με το σφυρί που χρησιμοποιεί παραδοσιακά ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης για να ανοίξει και να κλείσει τις συνεδριάσεις και το οποίο πήραν και χρησιμοποίησαν εναντίον αντιπάλων τους βουλευτές του AKP, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Τα επεισόδια στιγμάτισαν την έναρξη της εξέτασης ενός πολύ αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που ενισχύει τις εξουσίες της αστυνομίας και χαλαρώνει πολύ τις προϋποθέσεις για συλλήψεις προσώπων, έρευνες και τηλεφωνικές υποκλοπές χωρίς δικαστικό έλεγχο.

Η αντιπολίτευση χρησιμοποίησε επί ώρες παρελκυστικές τακτικές για να εμποδίσει την έναρξη των συζητήσεων για το νομοσχέδιο, όμως το AKP πέτυχε, χάρη στην πλειοψηφία που διαθέτει, το νομοσχέδιο να εξετασθεί.

Η συνεδρίαση τελικά διακόπηκε και θα επαναληφθεί το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τους επικριτές του, το νομοσχέδιο αυτό θα μεταμορφώσει στην Τουρκία σε «αστυνομικό κράτος».

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά την Τουρκία από το 2003, δήλωσε την Τρίτη μερικές ώρες πριν από την έναρξη της συζήτησης και απευθυνόμενος στους βουλευτές: «Ο νόμος πρέπει τώρα να ψηφισθεί γρήγορα και κυρίως να εφαρμοσθεί το συντομότερο».

Μεταξύ άλλων επίμαχων μέτρων, το νομοσχέδιο πρόκειται να επιτρέψει στις δυνάμεις ασφαλείας να πραγματοποιούν έρευνες, συλλήψεις ή υποκλοπές με βάση απλές «υποψίες» και χωρίς οποιαδήποτε δικαστική εντολή.


Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου