Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Στους 12 οι νεκροί του Norman Atlantic - Αλαλούμ με τις λίστες


Στους 12 έφτασε, σύμφωνα με πηγές της εισαγγελίας του Μπάρι, ο αριθμός των βεβαιωμένα νεκρών στο Norman Atlantic, ενώ σύγχυση εξακολουθεί να επικρατεί σε σχέση με τον αριθμό τόσο των επιβαινόντων όσο και των διασωθέντων του μοιραίου πλοίου.

Το πρωτοφανές αλαλούμ οφείλεται στο γεγονός ότι στο Norman Atlantic υπήρχαν λαθρεπιβάτες, καθώς και υπεράριθμοι που δεν έχουν συμπεριληφθεί στην επίσημη λίστα.

Αβεβαιότητα επικρατεί την τελευταία ώρα σχετικά και με τον ακριβή αριθμό των νεκρών της ναυτικής τραγωδίας καθώς, σύμφωνα με πηγές της εισαγγελίας του Μπάρι, οι νεκροί που έχουν εντοπισθεί έως τώρα είναι δώδεκα, ενώ όλα τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης κάνουν ακόμη λόγο για έντεκα νεκρούς.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πλοίο Norman Atlantic ρυμουλκείται προς το Πρίντεζι, αλλά η ιστοσελίδα της La Stampa αναφέρει ότι συνεχίζεται το «μπρα ντε φερ» με την Αλβανία, για τον τελικό προορισμό του.

Τέλος, περί τις 19:00 (ώρα Ιταλίας) αναμένεται να φτάσει, πιθανότατα στο Πρίντεζι, το ελικοπτεροφόρο San Giorgio, το οποίο μεταφέρει περίπου 200 διασωθέντες. Οι καταγεγραμμένοι Έλληνες διασωθέντες ανέρχονται σε 201, τόνισε νωρίς το απόγευμα ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Λαγκαδιανός.



499 οι επιβέβαινοντες - φόβοι για περισσότερα θύματα
Σύμφωνα με την εισαγγελία του Μπάρι, οι επιβαίνοντες στο πλοίο ήταν συνολικά 499. Εξ αυτών, οι 478 ήταν επισήμως οι επιβάτες, τρεις τουλάχιστον ήταν λαθρεπιβάτες, ενώ υπήρχαν και 18 υπεράριθμοι (overbooking). Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι οι λαθρεπιβάτες ήταν δύο Αφγανοί και ένας Σύρος, ένας εκ των οποίων έχει ήδη ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Η εισαγγελία του Μπάρι επισημαίνει ότι εφόσον «έχει επιβεβαιωθεί» η παρουσία λαθρεπιβατών στο πλοίο, εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να εντοπιστούν εντός του ναυαγίου και άλλοι νεκροί, πέραν των επιβεβαιωμένων θυμάτων.

Ανάμεσα στους βεβαιωμένα νεκρούς δύο είναι οι Έλληνες, ο 59χρονος Γιώργος Δούλης και ο 47χρονος Κωνσταντίνος Κουφόπουλος, ενώ η ιταλική Ακτοφυλακή έχει ανακοινώσει ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και τρεις Ιταλοί, δύο εκ των οποίων είναι οδηγοί φορτηγών.
Επιπλέον, το αλβανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε και το θάνατο δύο ναυτικών αλβανικής καταγωγής που βρίσκονταν σε ένα από τα ρυμουλκά που συμμετείχαν στην προσπάθεια προσάρτησης του πλοίου.



Νέα επιχείρηση αναζήτησης αγνοουμένων
Αυτήν την ώρα πραγματοποιείται νέα επιχείρηση έρευνας στην περιοχή της Αδριατικής για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς δύο ελικοπτέρων S-70 του Πολεμικού Ναυτικού και ενός AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας.
Υπενθυμίζεται ότι , στην περιοχή της Αδριατικής παραμένει η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ με το οργανικό ελικόπτερο της -που έχει σταλεί στο πλοίο Blue Sky M στην περιοχή των Οθωνών-, στην Κέρκυρα βρίσκονται σε ετοιμότητα άλλα 2 ελικόπτερα NH-90 του Στρατού Ξηράς -πέραν των τριών που επιχειρούν- και στο Ιόνιο παραμένει το πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΑΞΙΟΣ.


Πηγή : ethnos.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου