Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Τουρκία: Συνέλαβαν δημοσιογράφο μόλις κατήγγειλε στο Twitter σκάνδαλο διαφθοράς


Υπό κράτηση τέθηκε η δημοσιογράφος και τηλεοπτική παρουσιάστρια Σεντέφ Καμπάς στην Τουρκία έπειτα από υπαινιγμό μέσω Twitter για συγκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς που αγγίξε το στενό κύκλο του περιβάλλοντος του Ταγίπ Ερντογάν. Την ίδια στιγμή, το κορυφαίο δικαστικό σώμα της Τουρκίας έπαυσε τέσσερις εισαγγελείς που ξεκίνησαν την έρευνα για το σκάνδαλο που προκάλεσε έναν χρόνο πριν τριγμούς στην τότε κυβέρνηση Ερντογάν.

«Μην ξεχνάτε το όνομα του εισαγγελέα που αποφάσισε να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες στην έρευνα της 17ης Δεκεμβρίου» έγραψε η Σεντέφ Καμπάς στο Twitter, όπως μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα Hurriyet.

Περιέλαβε επίσης στην ανάρτησή της το όνομα του εισαγγελέα μαζί με φωτογραφία του.

Τα tweet πλέον δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να επαληθετούν.

Η Καμπάς τέθηκε υπό κράτηση την Τρίτη στην κατοικία της. Στη συνέχεια οι Αρχές προχώρησαν σε έρευνες στο οίκημα και όπως η ίδια δήλωσε κατέσχεσαν το τάμπλετ, το κινητό και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή της.

Μιλώντας στην Radikal η δημοσιογράφος ανέφερε πως η αστυνομία την ανακρίνει και κρατείται με την κατηγορία ότι έβαλε στο στόχαστρο άτομα που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας.

«Πιστεύω στην έννομη τάξη. Πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που έχουν πίστη στην έννομη τάξη» ανέφερε η ίδια.

Η σύλληψη της δημοσιογράφου εντείνει τις ανησυχίες μεταξύ των αντιπάλων του Ερντογάν που τον κατηγορούν ότι γίνεται όλο και πιο αυταρχικός και δεν ανέχεται τη διαφωνία.

Η αντίδραση του τούρκου ηγέτη στην έρευνα για διαφθορά -ενίσχυσε τον έλεγχο του Διαδικτύου, απαγόρευσε για δύο εβδομάδες το Twitter και προχώρησε σε εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό- είχε προκαλέσει κύμα διεθνών αντιδράσεων.

Ο Ερντογάν άσκησε επίσης πίεση για να υιοθετηθεί νέα νομοθεσία, η οποία έθεσε το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), το σώμα που είναι υπεύθυνο για διορισμούς, μεταθέσεις, παύσεις και προαγωγές των κορυφαίων δικαστών της χώρας, υπό τον έλεγχο του υπουργού Δικαιοσύνης.

Το συγκεκριμένο Σώμα, το κορυφαίο δικαστικό όργανο της Τουρκίας, έπαυσε την Τρίτη από τα καθήκοντά τους τέσσερις εισαγελλείς, οι οποίοι έχουν διεξάγει έρευνες για διαφθορά με στόχο το περιβάλλον Ερντογάν.

Το HSYK ενδέχεται αργότερα να προχωρήσει στην απόλυση τεσσάρων λειτουργών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η έρευνα για διαφθορά, η οποία δημοσιοποιήθηκε με τις επιδρομές που έγιναν πέρυσι στις 17 Δεκεμβρίου, οδήγησε στην παραίτηση τριών υπουργών και έκανε τον Ερντογάν να προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό, μεταθέτοντας χιλιάδες αστυνομικούς και εκατοντάδες δικαστές και εισαγγελείς.

Ο Ζεκερίγια Οζ, πρώην αναπληρωτής προϊστάμενος της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, και άλλοι τρεις εισαγγελείς που εργάσθηκαν στην έρευνα για διαφθορά, είχαν παραμερισθεί από την υπόθεση μερικές εβδομάδες μετά τις αστυνομικές επιδρομές, στη διάρκεια των οποίων είχαν τεθεί υπό κράτηση δεκάδες πρόσωπα, περιλαμβανομένων γιων πρώην υπουργών.

Νέοι εισαγγελείς διορίσθηκαν μετά τον παραμερισμό τους, οι οποίοι τον Οκτώβριο απέσυραν τις κατηγορίες.

Ο Ερντογάν παρουσίασε το σκάνδαλο διαφθοράς ως μια απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρωμένη από τον πρώην σύμμαχό του, τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, για να υπονομεύσει την εξουσία του.

Τον Ιούλιο, το HSYK ξεκίνησε έρευνα γύρω από την εργασία των τεσσάρων εισαγγελέων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι έκαναν πολιτικά σχόλια στο Twitter και ότι έθεσαν υπό κράτηση υπόπτους χωρίς να έχουν συγκεκριμένες πληροφορίες.

Στο πλαίσιο ψηφοφορίας τον περασμένο Οκτώβριο, υποψήφιοι υποστηριζόμενοι από την κυβέρνηση κέρδισαν τις περισσότερες έδρες στο HSYK.


Πηγή : tanea.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου