Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Συνεχίζουν να κακοποιούν την Αγιά Σοφιά- Χαράζουν καρδιές και τα ονόματά τους στο ναό

 


Νέες καταγγελίες έρχονται στο φως για την κακομεταχείριση που υφίσταται ο ναός της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, με το καθεστώς της Τουρκίας να μην κάνει τίποτα για να την προστατέψει. 

Η τουρκική εφημερίδα Μπιργκιούν δημοσιεύει εικόνες, στις οποίες φαίνεται πως οι επισκέπτες της Αγιάς Σοφιάς χαράζουν ονόματα και καρδιές στην στήλη στήριξης του κτίσματος.


Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα τιτλοφορεί το άρθρο της καταγγέλλοντας: «Μιλάνε για κληρονομιά, και διαπράττουν δολοφονία».

Δημοσίευση :

«Συνεχίζονται ασταμάτητα τα σκάνδαλα στην Αγία Σοφία, η οποία μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί. Ο ισχυρισμός ότι κομμάτια αφαιρέθηκαν από την ιστορική θύρα και “φαγώθηκαν” στην 1.500 ετών Αγία Σοφία παραμένει στην ημερήσια διάταξη. Τώρα υποστηρίζεται ότι οι επισκέπτες ξύνουν τους τοίχους και βάζουν τα τρίμματα σε σακούλες».

Η αρθρογράφος συνομιλεί με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης (STD) Σερίφ Γιασάρ, ο οποίος μοιράστηκε βίντεο στο λογαριασμό του με τις νέες καταστροφές που παρατηρήθηκαν στην Αγιά Σοφιά.

Το βίντεο δείχνει ότι στη στήλη στήριξης υπάρχουν graffiti με ονόματα και σχήματα (π.χ. καρδιές) που έχουν χαραχτεί με αιχμηρό αντικείμενο, σε εσωτερικό χώρο.

«Δεν υπάρχει χειρότερο ρεζίλι από αυτό το θέαμα», λέει ο Γιασάρ, επικρίνοντας τους υπευθύνους για την έλλειψη μέτρων προφύλαξης και κάνοντας λόγο για «δολοφονία» πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Πριν από ενάμιση μήνα περίπου η καταστροφή της πύλης βρέθηκε στην ημερήσια διάταξη. Περιμέναμε να ληφθούν μέτρα, αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια. Αρχίσαμε να περιοδεύουμε το χώρο και αρχίσαμε να βλέπουμε νέες καταστροφές. Ένας επισκέπτης με μια τσάντα μαζεύει κομμάτια από τον τοίχο. Η στήλη που στηρίζει την Αγία Σοφία είναι γεμάτη με εκατοντάδες επιγραφές. Οι επισκέπτες έγραψαν τα ονόματά τους στους τοίχους, ζωγράφισαν καρδιές», περιγράφει.

Όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, υπήρχε Επιστημονικό Συμβούλιο που είχε αποφασίσει ότι το κτίσμα είναι πολύ παλιά κατασκευή κι ότι πρέπει να την επισκέπτονται ομάδες μέχρι 20 ατόμων το πολύ, αφού ακόμα και η υγρασία από τις ανθρώπινες αναπνοές συνιστά κίνδυνο για το κτήριο. Ωστόσο, τη σήμερον ημέρα η Αγιά Σοφιά δέχεται χιλιάδες επισκέπτες ταυτόχρονα, και σε καθημερινή βάση.

Ο Γιασάρ επισημαίνει ότι η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων ισχυρίστηκε ότι η Αγία Σοφία προστατευόταν από 154 κάμερες ασφαλείας, με 68 φύλακες και τουριστική αστυνομία – και, παρόλα αυτά, έχει περιέλθει σε αυτή την κατάσταση.

Παλαιότερα, όσο ήταν μουσείο, το προσωπικό ασφαλείας ήταν πλήρως καταρτισμένο, ενημερωμένο και συνειδητοποιημένο, αναφέρει.

Ο Γιασάρ δηλώνει ότι λαμβάνει καθημερινά παράπονα για κακομεταχείριση των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς σε πολλές πόλεις: «Για παράδειγμα, υπάρχει το παλιό Τζαμί Ισκεντερπασά, ακόμη και στο Σουλεϊμανίγιε, στην καρδιά του Φατίχ στην Κωνσταντινούπολη. Τώρα, το σχολείο ενός θρησκευτικού ιδρύματος υψώνεται πάνω από την ιστορική αυλή και την ιστορική περιοχή αυτού του τζαμιού. Δεν υπάρχει πολιτική προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Κάνουμε τόσες καταγγελίες, υποβάλλουμε αιτήματα, καθημερινά αποκαλύπτονται σκάνδαλα, αλλά δεν γίνεται τίποτα. Γι’ αυτό τα σκάνδαλα συνεχίζονται».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Προκλητικός ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των ακροαριστερών στο ΑΠΘ - Δεν θέλουν την βιβλιοθήκη

 


Επίθεση από ομάδα 120 ακροαριστερών, δέχτηκε η αστυνομία.

Κατά την ανακοίνωση της αστυνομίας αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν ο τραυματισμός ενός αστυνομικού και ενός ιδιώτη οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο βιολί τον γνωστό ακροαριστερό Πάνο Σκουρλέτη, προκάλεσε κοινωνία και φοιτητές με την παρακάτω ανακοίνωση που είναι ξεκάθαρη υπέρ των ακροαριστερών και κατά της βιβλιοθήκης του ΑΠΘ :

«Σήμερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τραυματίστηκε από δυνάμεις των ΜΑΤ ένα μέλος των φοιτητικών συλλόγων και χτυπήθηκαν εκατοντάδες άλλοι, πλημμυρίζοντας με οργή και αποτροπιασμό την καρδιά και το μυαλό όλου του δημοκρατικού κόσμου. Ο κ. Μητσοτάκης, με την κατάργηση του ασύλου και με τη δημιουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας χάραξε δρόμο κλιμάκωσης της έντασης και της βίας στα πανεπιστήμια, για να χτυπήσει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους», αναφέρει δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη.

Από το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τα γεγονότα που σημειώθηκαν στο ΑΠΘ, ανακοινώνεται:

 «Η ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών στα ΑΕΙ αποτελεί έμπρακτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ας γνωρίζουν όλοι ότι στο ΑΠΘ το έργο κατασκευής της βιβλιοθήκης θα ολοκληρωθεί και η Ελληνική Αστυνομία  θα κάνει ότι χρειαστεί γι’ αυτό το σκοπό υπερασπίζοντας το συμφέρον φοιτητών καθηγητών και όλων των φορολογουμένων πολιτών.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να τοποθετηθούν με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τους νέους ανθρώπους: Είναι υπέρ της ασφάλειας, της ελευθερίας στα πανεπιστήμια ή υπέρ της διάλυσης και των καταστροφών από τους μπαχαλακηδες;

Στα ΑΕΙ, η Αστυνομία θα παρεμβαίνει πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας, όταν παραβιάζεται ο νόμος και κάποιοι επιχειρούν να τρομοκρατούν φοιτητές και καθηγητές που επιθυμούν το αυτονόητο: Την κανονική και ασφαλή λειτουργία του πανεπιστημίου».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει η ΝΔ με αφορμή τα επεισόδια που έγιναν νωρίτερα στο ΑΠΘ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει η ΝΔ, «συνεχίζει με απροκάλυπτο τρόπο να ενισχύει την ανομία στα πανεπιστήμια. Σήμερα ομάδα ατόμων επιτέθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν τοποθετηθεί για φύλαξη του χώρου του ΑΠΘ που τελούσε επι 34 χρόνια υπό κατάληψη και σήμερα κατασκευάζεται βιβλιοθήκη που θα εξυπηρετεί τους φοιτητές».

Και συνεχίζει: «Στη διάρκεια της επίθεσης κατά των αστυνομικών και της συμπλοκής που ακολούθησε, τραυματίστηκαν ένας φοιτητής κι ένας αστυνομικός. Για το περιστατικό, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ, γίνεται προανάκριση. Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει ευθέως, όχι στη ΝΔ, αλλά στην κοινωνία: Ο χώρος του ΑΠΘ που φύλαγαν οι αστυνομικοί για να μην γκρεμιστεί ξανά με βαριοπούλες, πρέπει να γίνει βιβλιοθήκη ή όχι; Στο όνομα ποιας ακαδημαϊκής ελευθερίας μπορεί οποιαδήποτε ομάδα να κατέχει ακαδημαϊκό χώρο, ανεξάρτητα από τη βούληση της πανεπιστημιακής κοινότητας; Ας πάψει ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει τις ομάδες βίας και την ανομία. Οι πανεπιστημιακοί χώροι θα αποδοθούν ξανά εκεί που ανήκουν: στην ακαδημαϊκή κοινότητα».





Ενας χρόνος φυλακή με τριετή αναστολή στη μητέρα της 5χρονης που κινδύνευσε να πνιγεί

 



Ποινή ενός έτους φυλάκισης με τριετή αναστολή επιβλήθηκε στη μητέρα της 5χρονης, η οποία κινδύνευσε να πνιγεί στο λιμάνι του Πειραιά.

Η 37χρονη βρισκόταν ενώπιον του εισαγγελέα από τις 1.45 έως τις 16.55, και θα εκτίσει ποινή ενός μήνα στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού.

Ο πλοίαρχος που είδε την 5χρονη να πνίγεται στο λιμάνι του Πειραιά κάλεσε το Λιμενικό που ανέσυραν την ανήλικη και της έκαναν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, με αποτέλεσμα να ανακτήσει τις αισθήσεις της και τώρα να νοσηλεύεται στην Εντατική του Παίδων Αγλαϊα Κυριακού.




Τέλος στις φοιτητικές παρατάξεις

 


Με ενιαίο ψηφοδέλτιο και χωρίς φοιτητικές παρατάξεις θα εκλέγεται το Συμβούλιο φοιτητών σε κάθε ΑΕΙ με τις φοιτητικές εκλογές, σύμφωνα με νομοσχέδιο που καταθέτει προς διαβούλευση η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. 

Με το ίδιο νομοσχέδιο θεσμοθετούνται τα Συμβούλια Διοίκησης, θεσμός που επιστρέφει στα Πανεπιστήμια.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο είπε ότι ολοκληρώνεται ένα μεγάλο μέρος των μεταρρυθμίσεων που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Με το νομοσχέδιο, αναβαθμίζονται οι διαδικασίες εκλογής ή εξέλιξης των πανεπιστημιακών με την εισαγωγή Μητρώου για την επιλογή των Εκλεκτορικών Σωμάτων ενώ οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα «εσωτερικού εράσμους» μεταξύ των Ιδρυμάτων της χώρας και ανταποδοτικές υποτροφίες με κριτήρια αριστείας .

Συμβούλια Διοίκησης

Επανέρχονται τα Συμβούλια διοίκησης των Ιδρυμάτων τα οποία συγκροτούνται με νέα διαδικασία. Έξι μέλη τους θα εκλέγονται από εκλογικό σώμα αποτελούμενο από μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ). Θα είναι οι έξι πρώτοι στην επιλογή του εκλογικού σώματος, ενώ κάθε μέλος ΔΕΠ θα έχει μόνο δυο ψήφους. Μέσα στο Συμβούλιο τα έξι εκλεγμένα μέλη θα διαθέτουν απο μια ψήφο ο καθένας, της ίδιας ισχύς. Στόχος είναι να υπάρχει ένα μέλος από κάθε Σχολή στα μεγάλα και πολυπληθή Ιδρύματα. Οι έξι πανεπιστημιακοί που θα έχουν εκλεγεί θα επιλέγουν πέντε εξωτερικά μέλη (δηλαδή η πλειοψηφία τους, άρα στην πραγματικότητα οι 4 εξ αυτών εάν συνασπιστούν). Όλα τα μέλη του νέου Συμβουλίου θα επιλέγουν τον πρύτανη μέσα από τα 6 εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου. Οι αντιπρυτάνεις δεν θα είναι μέλη του Συμβουλίου, αλλά θα αποτελούν μέρος της «ομάδας» του κάθε υποψήφιου πρύτανη, οπότε εάν εκλεγεί θα τους χρησιμοποιεί ως συνεργάτες του.




Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον ΥΠΕΞ της Ουκρανίας Dmytro Kuleba και το πρόγευμα εργασίας με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων στο Νταβός


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε εκτενώς η κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο στην ανατολική Ουκρανία, ειδικά στο Ντονμπάς.

Ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τη βοήθεια που έχει προσφέρει η Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία.

Ο κ. Kuleba ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τα φορτία ουκρανικών σιτηρών και αγροτικών προϊόντων που, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα τη στήριξη της Ελλάδας προς την ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός έλαβε μέρος σε πρόγευμα εργασίας με αντικείμενο τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković, ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić, ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Dritan Abazovic, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski και ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου Albin Kurti, επισημάνθηκε η σημασία της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει μεγάλη παγκόσμια αναταραχή λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τονίστηκε παράλληλα η σημασία του σταθερού και ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού των Βαλκανίων, στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ακόμα σημαντικότερο ρόλο χάρη στην ανάπτυξη κομβικών υποδομών για την υποδοχή και προώθηση ενεργειακών φορτίων.



Εξάρθρωση διεθνούς Εγκληματικής Οργάνωσης, για απάτες με την μέθοδο απατηλών επενδύσεων « Investment fraud »

 



Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, στο πλαίσιο πολύμηνης και εμπεριστατωμένης έρευνας, εξαρθρώθηκε διεθνής Εγκληματική Οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες με την μέθοδο απατηλών επενδύσεων « Investment fraud ».

Έπειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες (24-05-2022) πρωινές ώρες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν συνολικά εννέα (9) μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και «αρχηγικά». Συγκεκριμένα συνελήφθησαν ένας (1) αλλοδαπός και οκτώ (8) ημεδαποί, εκ των οποίων έξι άνδρες και τρεις γυναίκες.

Οι έρευνες για την αποδόμηση της Εγκληματικής Οργάνωσης, ξεκίνησαν όταν το χρονικό διάστημα από 26-02-2021 έως 26-03-2021, άγνωστοι δράστες, προσποιούμενοι εκπροσώπους δήθεν επενδυτικής εταιρείας με έδρα τη Βουλγαρία , εξαπάτησαν τρεις (3) ημεδαπούς σε περιοχές της Λαμίας.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της οργάνωσης, με τη ψευδή προσφορά επενδύσεων χαμηλού ή μηδενικού κινδύνου με «εγγυημένες» δήθεν αποδόσεις και ακολούθως υποτιθέμενη αγορά διαφόρων χρηματοπιστωτικών μέσων (μετοχών, ομολόγων, κ.λ.π.), τους απέσπασαν το συνολικό χρηματικό ποσό των (125.625) ευρώ, για την αγορά επενδυτικών προϊόντων, τα οποία ουδέποτε αγοράστηκαν.

Στο πλαίσιο αυτό, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, σε συνεργασία που αναπτύχθηκε με Αρχές του εξωτερικού, συλλέχτηκαν, αναλύθηκαν και αξιοποιήθηκαν στοιχεία και δεδομένα, βάση των οποίων διακριβώθηκε ότι τουλάχιστον από τον φθινόπωρο του 2019, στην Ελλάδα και στην Βουλγαρία, συγκροτήθηκε δομημένη εγκληματική οργάνωση, την οποία διεύθυνε αλλοδαπός που ταυτοποιήθηκε.

Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε ως σκοπό την κατ’ εξακολούθηση τέλεση των κακουργημάτων της πλαστογραφίας, της απάτης, της έκδοσης εικονικών φορολογικών στοιχείων και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Στην εγκληματική οργάνωση, από τον ανωτέρω αλλοδαπό – ηγετικό της στέλεχος, εντάχθηκαν σταδιακά τουλάχιστον (25) ακόμη μέλη, εκ των οποίων (16) ημεδαποί και (9) αλλοδαποί.

Αναλυτικότερα, τα εν λόγω μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενεργώντας από κοινού και υπό την καθοδήγηση είτε του ηγετικού της στελέχους, είτε των ιεραρχικά ανωτέρων μελών της, έχοντας ως σκοπό την τέλεση απατών σε βάρος πολιτών – επενδυτών, προέβησαν στις ακόλουθες ενέργειες:

ίδρυση εταιριών, οι οποίες δεν πραγματοποίησαν καμία νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα,

έκδοση φορολογικών στοιχείων – τιμολογίων για παρεχόμενες υπηρεσίες, οι οποίες ουδέποτε παρασχέθηκαν,

άνοιγμα λογαριασμών σε Τραπεζικά Ιδρύματα, με τα στοιχεία των ανωτέρω ανύπαρκτων εταιρειών, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν τόσο για την πίστωση των εγκληματικών προϊόντων, προερχομένων από απάτες, όσο και για την περαιτέρω διακίνησή τους, μέσω του χρηματιστικού τομέα, ώστε να προσδοθεί νομιμοφάνεια στο εγκληματικά αυτά προϊόντα,

δημιουργία με απατηλά ονόματα χώρων ιστότοπων στο διαδίκτυο τα οποία προσομοίαζαν σε υπαρκτές επενδυτικές εταιρείες, κατασκευή ιστοσελίδων με τη χρήση των ανωτέρω ονομάτων και δημιουργία «πλατφόρμων», στις οποίες συνδέονται τα θύματα - επενδυτές για την παρακολούθηση των υποτιθέμενων επενδυτικών κινήσεων,

δημιουργία θυρίδων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ενεργοποίηση τηλεφωνικών συνδέσεων, για την επικοινωνία τους με τα θύματα – επενδυτές, η οποία διακόπτονταν όταν αποκαλύπτονταν ψεύτικη επένδυση και τέλος

μίσθωση χώρων στους οποίους εγκαθιστούσαν τηλεφωνικά κέντρα, από όπου διενεργούνταν οι πρώτες τηλεφωνικές κλήσεις προσέγγισης των υποψήφιων θυμάτων – επενδυτών.

Όπως προέκυψε, η εγκληματική οργάνωση, από το Φθινόπωρο του 2019 έως σήμερα, τέλεσε τουλάχιστον (41) απάτες, ανά την Ελληνική Επικράτεια, αποκομίζοντας τουλάχιστον το συνολικό χρηματικό ποσό των (936.159) ευρώ.

Κατά τη διενέργεια της χθεσινής συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας, κατέστη δυνατή η σύλληψη των εννέα (9) μελών της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται ακόμη δέκα επτά (17) μέλη της, εκ των οποίων εννέα (9) αλλοδαποί και οκτώ (8) ημεδαποί.

Στο πλαίσιο της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες έρευνες σε (6) οικίες και (1) κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:




το χρηματικό ποσό των (84.900) ευρώ,

(5) πολυτελή Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και δίκυκλη μοτοσικλέτα,

πιστόλι 7.62 mm , προελεύσεως Ανατολικών χωρών, με γεμιστήρα και (20) φυσίγγια,

(5) φορητοί υπολογιστές και (3) tablet,

(20) κινητά τηλέφωνα,

(6) σκληροί δίσκοι υπολογιστών,

(8) συσκευές αποθήκευσης δεδομένων ( USB ),

(2) πλαστά δελτία ελληνικής ταυτότητας,

(35) κάρτες τραπεζών, καθώς και

(26) κάρτες SIM - πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας.

Γίνεται μνεία ότι ενημερώθηκε η αρμόδια Αρχή Καταπολέμησης για την Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η οποία προέβη σε ενέργειες δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, των εμπλεκομένων μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.


Την προανακριτικό έργο διενεργεί με μεθοδικότητα η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, ενώ η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να διακριβωθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης.


Οι έρευνες και οι επιχειρήσεις των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, υπό την εποπτεία και τον συντονισμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, με γνώμονα την προστασία του κοινωνικού συνόλου και την καταπολέμηση της οργανωμένης διάπραξης απατών, θα συνεχιστούν με αμείωτο ενδιαφέρον.



Ακροαριστεροί με βερμούδες και μαγιό επιτίθενται στο ΑΠΘ

 



Δεύτερος γύρος επεισοδίων ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όταν ακροαριστεροί που δεν ήταν όλοι φοιτητές με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου, φορώντας κράνη, μαγιό και βερμούδες δείχνοντας ότι πήγαιναν για χαβαλέ, επιτέθηκαν με πέτρες, μάρμαρα και άλλα αντικείμενα προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ που περιφρουρούν τις εργασίες για την κατασκευή βιβλιοθήκης.

Οι ακροαριστεροί κακοποιοί διαλύουν το ΑΠΘ για να επιτεθούν στους αστυνομικούς.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας απάντησαν με χρήση χημικών και κρότου λάμψης προκειμένου να διαλύσουν τους επικίνδυνους ακροαριστερούς που κάνουν κακό με την παρουσία τους στο ΑΠΘ.





Η Τουρκία αντί να βάλει μυαλό προειδοποιεί την Ελλάδα λέγοντας :«Δεν μπλοφάρουμε!»

 


Αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις, και μην έχοντας πάρει μαθήματα από την κατρακύλα της Ρωσίας, η Τουρκία εκτοξεύει νέες απειλές κατά της Ελλάδας.

Σε νέες προκλήσεις και απειλές κατά της Ελλάδας προέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι απειλές του Τούρκου ΥΠΕΞ έρχονται λίγες ώρες μετά την γνωστοποίηση της επιστολής την οποία στέλνει η Ελλάδα στον ΟΗΕ σχετικά με τις θέσεις της Τουρκίας αναφορικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου αλλά και την κυριαρχία τους από την Ελλάδα.

Με την επιστολή αυτή η Ελλάδα αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου και θα επιδοθεί εντός των επομένων ωρών στον ΓΓ του ΟΗΕ.

Στις 30 Σεπτεμβρίου η Τουρκία προκλητική όπως πάντα και ανήθικη, είχε στείλει επιστολή στον ΟΗΕ για την αποστρατικοποιήση των νησιών. Εννέα μήνες αργότερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ Θεμιστοκλής Δεμίρης έστειλε στον Αντόνιο Γκουτέρες τη θέση της ελληνικής πλευράς για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα με την Τουρκία.

Στην επιστολή τονίζεται ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί αποτελούν νέα εξέλιξη που υπονομεύει σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα. Χαρακτηρίζονται «νομικά, ιστορικά και πραγματολογικά αστήρικτοι» οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτημένη από την αποστρατιωτικοποίησή τους.

Η Αθήνα τονίζει ότι όλα τα νησιά διαθέτουν πλήρη δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες χωρίς την παραμικρή νομική αμφισβήτηση. Επικαλείται μάλιστα δύο νομικές υποθέσεις που έχουν κριθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η μια μεταξύ της Καμπότζης και της Ταϊλάνδης και η δεύτερη μεταξύ της Λιβύης και του Τσάντ.

Στην επιστολή τονίζεται ακόμη ότι επιβεβαιώνεται η επίμονη πρακτική της Τουρκίας να εγείρει ζητήματα που δεν έχουν νομική βάση, «μία πρακτική που προσθέτει στην αστάθεια που η χώρα αυτή προκαλεί με τις πράξεις της».

Όπως μεταδίδει η Hurriyet, ο Τσαβούσογλου μιλώντας σε δημοσιογράφους αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, απάντησε σε σχετική ερώτηση μιλώντας κατά της χώρας μας επ αφορμής του γνωστού πλέον αφηγήματος της Άγκυρας για την δήθεν αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου λέγοντας: «Δεν μπλοφάρουμε. Εάν η Αθήνα δεν συμμορφωθεί, θα πάμε τα πράγματα μπροστά».

Ο προκλητικός Τούρκος Τσαβούσογλου είπε : «Έχουμε πει ανοιχτά στις ΗΠΑ: Έχουν μια πολιτική ισορροπίας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία και την Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου... Βλέπουμε μια απόκλιση από αυτή την ισορροπία, το είπαμε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, κάναμε προειδοποίηση στις ΗΠΑ. Αν και ο κόσμος είπε ότι οι βάσεις σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, αυτή η αύξηση δεν διέφυγε της προσοχής μας, φυσικά».

Και συνέχισε λέγοντας πως: «Από την άλλη πλευρά, είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο να ακυρώσει η Ελλάδα το καθεστώς των νησιών που της δόθηκαν υπό όρους στο πλαίσιο των Ειρηνευτικών Συμφωνιών της Λωζάννης του 1923 και του 1947 των Παρισίων. Όποιον λόγο και να βρει η Ελλάδα, η δικαίωσή της δεν ισχύει. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις, ότι δεν θα οπλίσει αυτά τα νησιά; Η Ελλάδα τα έχει οπλίσει από το 1960 και είπαμε ότι αν δεν υποχωρήσει, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία, είναι ξεκάθαρο. Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε γιατί είναι νησιά υπό όρους. Εάν η Ελλάδα, που μιλάει για το διεθνές δίκαιο σε κάθε ομιλία της, δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε περαιτέρω. Τα βήματα που κάνει η Ελλάδα στοχεύουν να αποτελέσουν απειλή για την Τουρκία».



Επιμένουν οι ακροαριστεροί φοιτητές να συγκρούονται με την ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΘ

 



Ένταση επικράτησε και πάλι έξω από το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, όταν ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ μελών ακροαριστερών και αριστερών φοιτητικών συλλόγων, που δεν θέλουν την βιβλιοθήκη και επιμένουν να μετατραπεί και πάλι σε κατάληψη, και αστυνομικών που φυλάνε τον χώρο.

Ένας φοιτητής έχει τραυματιστεί στο κεφάλι από τα επεισόδια και στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να τον παραλάβει.

Η ομάδα ακροαριστερών και αριστερών φοιτητών διαδήλωνε κατά της αστυνομικής παρουσίας, που προστατεύει τον χώρο για να γίνουν οι εργασίες, όταν κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες προκλητικοί ακροαριστεροί κινήθηκαν κατά διμοιρίας των ΜΑΤ, με τους αστυνομικούς να απαντούν με χρήση χημικών και δακρυγόνων και ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης.






Καταδίωξη και σύλληψη από το λιμενικό Τούρκου διακινητή


 

Ενα ταχύπλοο που μετέφερε μετανάστες καταδίωξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού στα ανατολικά της Ρόδου. 

Στη διάρκεια της καταδίωξης οι λιμενικοί έριξαν προειδοποιητικά πυρά και το σκάφος ακινητοποιήθηκε. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχει συλληφθεί ένας 23χρονος διακινητής μεταναστών και βρίσκεται στο λιμεναρχείο Ρόδου.

Ο Τούρκος κακοποιός είχε νωρίτερα αποβιβάσει 9 ανθρώπους στη Ρόδο και, ενώ επέστρεφε στα τουρκικά παράλια, έγινε αντιληπτός από το Λιμενικό και ακολούθησε η καταδίωξη μέχρι την σύλληψη του.

Ο 23χρονος που συνελήφθη από το Λιμενικό οδηγείται σήμερα στον εισαγγελέα. 






Άρθρο «ύμνος» της Hurriyet για Μητσοτάκη

 


Διθυραμβικά σχόλια για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο κάνει σήμερα με άρθρο του στη Hurriyet, πρώην διευθυντής της εφημερίδας και κορυφαίος πλέον Τούρκος αναλυτής, Σεντάτ Εργκίν.

Στο άρθρο του, εξηγεί πόσο καλογραμμένη ήταν η ομιλία του σημειώνοντας ότι η Κάμαλα Χάρις και η Νάνσι Πελόζι έδειχναν τον θαυμασμό τους στον «απόφοιτο του Χάρβαρντ Μητσοτάκη» συγκρίνοντας ουσιαστικά τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, μπαίνει στη φιλοσοφία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη σχολιάζοντας ότι έδωσε παραδείγματα από την ελληνική ιστορία κι ενθουσίασε την αμερικανική Γερουσία. 

Χωρίς να ασκήσει ευθεία κριτική στην Άγκυρα, ο Τούρκος αναλυτής, αντιπαραβάλλοντας τις κινήσεις των δύο ηγετών, αφήνει αιχμές για τις επιλογές της τουρκικής κυνέρνησης. 

«Υπάρχει μια θεμελιώδης αλήθεια που δείχνει σε όλους αυτή η επίσκεψη. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ χάνουν συνεχώς έδαφος, μεταξύ άλλων προβλημάτων, όπως η αγορά των S-400 από τη Ρωσία και ως απάντηση οι ΗΠΑ απομάκρυναν την Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35», επισημαίνει ο αρθρογράφος της Hurriyet. 

Και προσθέτει: «Από την άλλη, όταν βλέπουμε το ελληνικό μέτωπο, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ διανύουν μια από τις πιο κοντινές περιόδους της ιστορίας τους, αντιστρόφως ανάλογη με την Τουρκία. Όσο περισσότερο η Τουρκία απομακρύνεται από τις ΗΠΑ, τόσο πλησιάζει η Ελλάδα σε αυτή τη χώρα».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει δε στη συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ για τη στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη. 

«Όπως φαίνεται στην τελευταία συμφωνία για τις βάσεις, η Αθήνα δίνει λευκή επιταγή στις ΗΠΑ για τις στρατιωτικές της απαιτήσεις. Διαθέτει τρεις νέες βάσεις εκτός από τη ναυτική και αεροπορική βάση στο νησί της Κρήτης. Το γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει η σημαντικότερη logistics βάση των ΗΠΑ για το μέτωπο των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης είναι μια άλλη εξέλιξη που πρέπει να υπογραμμιστεί», επισημαίνει. 

Τέλος, σχολιάζοντας τη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αρχή της εβδομάδας “πως δεν υπάρχει πλέον κανένας Μητσοτάκης για μένα” και ότι δε θα συναντιέται πλέον μαζί του, τονίζει ότι «πίσω από αυτή κρύβεται η αντίδρασή του στην ισχυρή κίνηση που έκανε ο Μητσοτάκης κατά της Τουρκίας, κατά την περιοδεία του στην Ουάσιγκτον». 


skai



Οι απατεώνες κάνουν πάρτι στις τιμές των καυσίμων επειδή μπορούν!!!

 


Οι τιμές στα καύσιμα καθημερινά ανεβαίνουν χωρίς φρένο. Οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς και αγγίζουν πλέον τα 2,3 ευρώ το λίτρο στην Αττική για την απλή αμόλυβδη, ενώ το diesel κίνησης ξεπέρασε το 1,9 ευρώ το λίτρο.

Το παράδοξο είναι ότι ενώ μειώνονται οι τιμές στο πετρέλαιο, οι απατεώνες αυξάνουν τις τιμές στην αμόλυβδη.

Οι αυξήσεις αιτιολογούνται εν μέρει από την διεθνή αύξηση των τιμών του πετρελαίου, αλλά και την διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα σημερινά επίπεδα τιμών που προφανώς σε ένα βαθμό είναι αποτέλεσμα κερδοσκοπίας από καθαρά απατεώνες που εκμεταλλεύονται τους Έλληνες καταναλωτές.

Η τιμή της αμόλυβδης μέχρι και χθες είχε σημειώσει αύξηση 18 λεπτά το λίτρο που σημαίνει ανατίμηση 8,7%. Διαμορφώνεται έτσι λοιπόν σε μέσα επίπεδα στα 2,267 ευρώ το λίτρο από 2,086 ευρώ το λίτρο που είχε στις 30 Απριλίου.

Η διεθνής τιμή του πετρελαίου είχε στις 30 Απριλίου 106 δολάρια το βαρέλι και σήμερα κινείται στην περιοχή των 111 δολαρίων, αύξηση 5 δολαρίων ή σε ποσοστό κάτι λιγότερο από 5%.

Την ύπαρξη κερδοσκοπίας επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, που διαπίστωσαν ότι ένα στα τέσσερα πρατήρια που ελέγχθηκαν κερδοσκοπούσαν. Βέβαια οι πρατηριούχοι θεωρούν ότι είναι άδικη η μομφή που τους ρίχνεται αλλά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν γιατί ενώ το πετρέλαιο έχει χαμηλή τιμή, οι τιμές στην αμόλυβδη δεν είναι ανάλογες.



Οι Έλληνες εμπιστεύονται Μητσοτάκη - Κυβέρνηση! 10,4 η διαφορά σε νέα δημοσκόπηση


 

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega δείχνει την Νέα Δημοκρατία να εμφανίζει άνοδο στα όρια της αυτοδυναμίας.

Το έργο της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική κρίνεται θετικά από το 48%. 



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 18 μονάδες διαφορά του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός , ανεβάζοντας κατά 4 μονάδες τα ποσοστά του.  Ο Τσίπρας είναι τρίτος , πίσω και από τον «Κανένα», ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης , παρότι είναι δεύτερος στην δημοφιλία μετά τον πρωθυπουργό, συγκεντρώνει 6% για την θέση του πρωθυπουργού. 

Το ανησυχητικό για τον Ανδρουλάκη είναι πτώση εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που καταγράφεται μεν 15% στην εκτίμηση ψήφου, αλλά - όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Μetron Analysis Στράτος Φαναράς κατά την παρουσίαση - είχε μετρηθεί ακόμα και στο 17% σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις. 

Η ικανοποίηση σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας για το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποτυπώνεται και στο ερώτημα για πορεία της χώρας: Μειώθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό εκείνων που απάντησαν ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση - παρότι παραμένουν πλειοψηφία με 54% - ενώ αυξήθηκαν κατά οκτώ μονάδες εκείνοι που δηλώνουν ότι η χώρα βαδίζει στην σωστή κατεύθυνση.  

Αυξάνεται το ποσοστό εκείνων που δηλωνουν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η ακρίβεια, ενώ μόλις το 23% κρίνει θετικά το κυβερνητικό έργο στην οικονομία, παρά το γεγονός ότι το 58% πιστεύει ότι η άνοδος των τιμών δεν έχει να κάνει με την κυβέρνηση, αλλά είναι ένα διεθνές φαινόμενο. 

Κατά της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία δηλώνει το 71% - και μόνον 14% δηλώνουν «υπέρ» του δικτάτορα. 

Δείτε την δημοσκόπηση σε κάρτες :

















Έκαψαν ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία

 



Μια περίεργη και μεγάλης έκτασης πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε υμιυπαίθρια αποθήκη του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας όπου φυλάσσονται είδη ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία με αποτέλεσμα να καούν ρούχα και άλλα αντικείμενα.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 2.30 στη θύρα Ω Θαλάσσης του ΣΕΦ για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο. Η κατάσβεση διήρκησε περισσότερες από 2 ώρες καθώς υπήρχαν αρκετά ρούχα τα οποία είχαν τυλιχθεί στις φλόγες με τους πυροσβέστες να τη θέτουν υπό έλεγχο τις πρώτες, πρωινές ώρες.



Από την πυρκαγιά καταστράφηκε μεγάλο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε συγκεντρωθεί για να αποσταλεί στην εμπόλεμη Ουκρανία και στους κατοίκους της που υποφέρουν απο την εισβολή των ΡώSSων.



Νέο καραγκιοζιλίκι από την ντουντούκα του δικτάτορα Ζαχάροβα που επιτέθηκε στον Μητσοτάκη

 


Είχε καιρό να προκαλέσει την Ελλάδα, η ντουντούκα του δικτάτορα Πούτιν και εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα και είπε να το κάνει με επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ομιλία του στο αμερικανικό κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Tass, η ντουντούκα Ζαχάροβα κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι τα σχόλια του ήταν μια απόπειρα να να δικαιολογήσει την "αντι-ρωσική" στάση της Ελλάδας.

Όπως είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο 'Ελληνας πρωθυπουργός έκανε "μια περίεργη επιλογή ιστορικών αναλογιών". 

"Ο αγώνας των Ελλήνων για την ανεξαρτησία τους που χρονολογείται πριν από 200 χρόνια μπήκε σε σύγκριση με τα εγκλήματα που διέπραξε το καθεστώς του Κιέβου, το οποίο διεξήγαγε πόλεμο εναντίον των πολιτών του στο Ντονμπάς για οκτώ χρόνια", είπε η Μαρία Ζαχάροβα σε συνέντευξη Τύπου.

"Απίστευτο, οι ήρωες που υπερασπίστηκαν το φρούριο του Μεσολογγίου το 1825-1826 να συγκρίνονται με τους Ναζί του τάγματος του Αζόφ", πρόσθεσε η ντουντούκα του δικτάτορα.

Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται "για ακόμη μία προσπάθεια της Αθήνας να δικαιολογήσει τη βαθιά λανθασμένη απόφασή της να ενταχθεί στο αντι-ρωσικό μέτωπο της Δύσης, η οποία περιλαμβάνει την αποστολή όπλων στο Κιέβο που χρησιμοποιούνται καθημερινά για πλήγματα εναντίον ειρηνικών αμάχων στο Ντονμπάς".

Η κ. Ζαχάροβα πρόσθεσε ότι η Ρωσία που βρίσκεται αντιμέτωπη με σωρεία κατηγοριών δεν είναι σε θέση να προσφέρει μια εναλλακτική άποψη καθώς όλα τα ρωσικά ΜΜΕ έχουν "αποκλειστεί από τον χώρο ενημέρωσης της Ελλάδας"

Καταλήγοντας δε, υποστήριξε ότι τα ελληνικά σχόλια είναι "μια επίδειξη αφοσίωσης στους κανόνες που της επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ".

Η απάντηση της Ελλάδας :

Οι "εν λόγω δηλώσεις δυστυχώς αποτελούν μια περαιτέρω όξυνση στις διμερείς σχέσεις, όξυνση για την οποία η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη".



Σχέδιο 4+4 κινήσεων για λύση του κυκλοφοριακού στο Λεκανοπέδιο της Αττικής

 


Το σχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού στο Λεκανοπέδιο της Αττικής παρουσίασε o υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στην ομιλία του στο 5ο Autoforum. Το σχέδιο αυτό αναπτύσσεται σε 4+4 κινήσεις: 4 κινήσεις που έχουν ήδη γίνει, για άμεσα αποτελέσματα, και 4 κινήσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του αύριο, ώστε να μη γίνει η Αθήνα πόλη απροσπέλαστη.


4 κινήσεις με άμεσα αποτελέσματα:


«Καθαρός Δακτύλιος». Ένα μέτρο δραστικό, που αποφασίστηκε όταν αυξήθηκε ξανά η κίνηση μετά την καραντίνα και με το οποίο μειώσαμε τα οχήματα στο κέντρο της πόλης ενώ κλείσαμε τα παραθυράκια για υπερβολικές και καταχρηστικές εξαιρέσεις.

Περισσότερα λεωφορεία στο δρόμο. Η Αθήνα -όπως και η Θεσσαλονίκη- είναι από τις ελάχιστες πόλεις στον κόσμο, που ενίσχυσε τους στόλους των αστικών συγκοινωνιών εν μέσω πανδημίας. Παραλάβαμε περίπου 850 λεωφορεία στο δρόμο και σήμερα έχουμε 1.350.

Ενίσχυση και των μέσων σταθερής τροχιάς.

Παραδώσαμε τρεις νέους σταθμούς μετρό στην επέκταση προς Πειραιά.

Στις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό, έχουμε 39 συρμούς από 32 το 2019.  

Είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση 70 οχημάτων της Γραμμής 1.

Ενισχύουμε σταθερά το Τραμ: το επαναφέραμε στο Σύνταγμα, παραδώσαμε 12 νέες στάσεις στο κέντρο του Πειραιά, έχουμε δρομολογήσει 25 επιπλέον, νέους, υπερσύγχρονους συρμούς στο δίκτυο.

Σύγχρονο πλαίσιο για τη μικροκινητικότητα και την αστική κινητικότητα. Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, άνοιξε ο δρόμος ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να προχωρήσει χωρίς εμπόδια και γραφειοκρατία στη διαμόρφωση ενός πιο βιώσιμου και πιο πράσινου αστικού περιβάλλοντος.

+4 κινήσεις για το αύριο της Αττικής:


Έρχονται και νέα, φιλικά προς το περιβάλλον λεωφορεία. Είμαστε σε τελικό στάδιο για την προμήθεια των πρώτων 650 νέων, σύγχρονων οχημάτων, έχοντας δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ηλεκτροκίνηση. Θα ξεκινήσουν να ενισχύουν τον στόλο από τις αρχές του 2023.

Μεγάλα έργα μετρό γίνονται ξανά στην Αττική:

Γραμμή 4 του Μετρό. Το μεγαλύτερο δημόσιο έργο υποδομής που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, ύψους 1,2 δισ. Η πρώτη νέα γραμμή υπό κατασκευή στην πρωτεύουσα έπειτα από είκοσι ολόκληρα χρόνια. Το πρώτο τμήμα, από το Άλσος Βεΐκου στο Γουδή, με 15 νέους σταθμούς, θα εξυπηρετεί μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Αθήνας. Διασφαλίζεται δε ότι το πράσινο ισοζύγιο στην πόλη όχι μόνο δε θα μειωθεί, αλλά θα αυξηθεί. Ταυτόχρονα, προχωρά η μελετητική ωριμότητα και για τις μελλοντικές επεκτάσεις της Γραμμής 4, με προτεραιότητα προς Μαρούσι και Βόρεια Προάστια, περιοχές με μεγάλη ροή εργαζομένων και τεράστιο κυκλοφοριακό φόρτο.

Σε λίγους μήνες παραδίδονται και οι τρεις τελευταίοι νέοι σταθμοί της επέκτασης της Γραμμής 3 προς Πειραιά: Μανιάτικα, Δημοτικό Θέατρο και Πειραιά. Επιτέλους ενώνουμε το μεγαλύτερο αεροδρόμιο με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Επέκταση Γραμμής 2 προς Δυτικά Προάστια: Προχωράμε με ταχύτατους ρυθμούς τις μελέτες ώστε να καταφέρουμε να δημοπρατήσουμε ως το τέλος της χρονιάς τους τρεις νέους σταθμούς, Παλατιανή, Ίλιον και Άγιο Νικόλαο.

Παράλληλα, μπαίνει μπρος και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Δυτικής Αττικής. Ένα έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα συμβασιοποιηθεί το επόμενο εξάμηνο και θα εξυπηρετεί τις περιοχές από τα Άνω Λιόσια ως τα Μέγαρα.

Αντίστοιχα, προχωράει ικανοποιητικά και η διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου για την Επέκταση του Προαστιακού προς τα Ανατολικά, δηλαδή προς τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Μεγάλα οδικά έργα φτιάχνουν τον νέο οδικό χάρτη της Αττικής.

Η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης έχει ήδη δημοπρατηθεί και αναμένεται να αρχίσει η υλοποίησή της ως τις αρχές του 2023.

Προχωρούν οι διαδικασίες για τις επεκτάσεις Αττικής Οδού προς Λαύριο και Ραφήνα.

Αντίστοιχα, προχωρούν και οι μελέτες για την υπογειοποίηση της σήραγγας της Ηλιουπόλεως, που θα δώσει ανάσα στα Νότια Προάστια.

Στα Δυτικά Προάστια, είναι σε προχωρημένο στάδιο διαδικασιών το έργο της ολοκλήρωσης της Περιφερειακής του Αιγάλεω και του Κόμβου Σκαραμαγκά, που θα αποφορτίσει σημαντικά την Λεωφόρο Αθηνών αλλά και την Λεωφόρου Σχιστού.

Σύσταση Μητροπολιτικού Φορέα. Για να αντιμετωπιστεί η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανέλαβε πρωτοβουλία -υιοθετώντας την πρόταση του Συλλόγου Συγκοινωνιολόγων Ελλάδας- για τη σύστασή του Μητροπολιτικού Φορέα. Ώστε επιτέλους, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όλοι οι συναρμόδιοι φορείς να κάθονται σε ένα τραπέζι και να λύνουν όλα τα ζητήματα που αφορούν το κυκλοφοριακό.

 



Τρία νέα έργα ΣΔΙΤ συνολικού κόστους 300 εκατομμυρίων ευρώ

 


Τρία νέα έργα ΣΔΙΤ συνολικού κόστους επένδυσης 300 εκατομμυρίων ευρώ εγκρίθηκαν τη Δευτέρα από  τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ. Πρόκειται για τα έργα:

«Λειτουργία και συντήρηση του Δικτύου του Μετρό Θεσσαλονίκης με ΣΔΙΤ» Το έργο, με αναθέτουσα αρχή την Αττικό Μετρό Α.Ε., αναμένεται να περιορίσει σημαντικά τις κυκλοφοριακές δυσκολίες και να αναβαθμίσει τις υποδομές των δημόσιων μεταφορών της πόλης μειώνοντας τα επίπεδα ρύπων. Επίσης, θα ενισχύσει την τοπική οικονομία, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής και ασφάλειας κατοίκων και επισκεπτών και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. 

«Αξιοποίηση και Ανάπτυξη του πρώην Εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου (Ε.Γ.Λ). με ΣΔΙΤ». Το έργο με αναθέτουσα αρχή την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προβλέπει την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, βιώσιμου και τεχνολογικά προηγμένου κτιριακού συγκροτήματος που θα ενσωματώνει το ιστορικό παρελθόν της περιοχής και θα συνδέει την παραλία με τον αστικό ιστό. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Ανέγερση και Λειτουργία του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών με ΣΔΙΤ» Το έργο αφορά στη μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των κτιρίων που θα στεγάσουν το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Αθηνών με αναθέτουσα αρχή το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Στόχος είναι η δημιουργία λειτουργικών κτιρίων, η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η έγκριση τριών νέων έργων ΣΔΙΤ επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Κυβέρνησης να αξιοποιήσει κοινοτικούς πόρους για την υλοποίηση έργων με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού φορέα.


 




Μητσοτάκης στο Νταβός: "Επενδύσεις στην Ελλάδα για να γίνει πύλη εισόδου για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη"

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, σε δείπνο με αντικείμενο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και τον παγκόσμιο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο τοπίο που διαμορφώνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

Σημείωσε ότι η πράσινη μετάβαση και η υλοποίηση της πράσινης ατζέντας αποτελούν μία μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη. Βραχυπρόθεσμα, πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα που προκαλεί στους πολίτες η παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει εξ αρχής τοποθετήσει τις πράσινες πολιτικές στην καρδιά της ατζέντας της, έχοντας ως γνώμονα αφενός την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και αφετέρου τα απτά οφέλη για τους πολίτες, ενώ παρέθεσε ενέργειες που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπογράμμισε τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας υλοποιεί και δρομολογεί στρατηγικής σημασίας επενδύσεις για τη διεύρυνση και αναβάθμιση των υποδομών της, ώστε να αποτελέσει πύλη εισόδου για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη και την ΕΕ.




Συναντήσεις του Πρωθυπουργού με επιχειρηματικούς και επενδυτικούς παράγοντες

 


Την πρώτη ημέρα παρουσίας του στο  Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντήσεις με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, καθώς και με ανώτατα στελέχη επενδυτικών φορέων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξετάστηκαν οι νεότερες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και η κατάσταση στην Ουκρανία,  ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 και 31 Μαΐου.

Στη συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του επενδυτικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι, Mubadala, Khaldoon Khalifa Al Mubarak, έγινε ανασκόπηση της συνεργασίας των δύο πλευρών και εξετάστηκαν ώριμα project που προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας συνεπενδυσεων, η οποία έχει διευρυνθεί ουσιαστικά φέτος. Στη συνάντηση έλαβε μέρος και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Ο κ. Al Mubarak τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί «ξεχωριστό στρατηγικό εταίρο» για τα ΗΑΕ, προσθέτοντας πως την τελευταία διετία έχει σημειωθεί «εντυπωσιακή» πρόοδος στις διμερείς σχέσεις.

Στη συνάντηση με τον Διευθυντή Επενδύσεων της Bridgewater Associates, Ray Dalio, συζητήθηκε εκτενώς η μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η ανάδειξη παραδοσιακών και νέων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και οι ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας χάρη στο υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό.

Στη συνάντηση με τον Jared Cohen, Διευθύνοντα Συμβούλιο της Jigsaw, συζητήθηκαν οι διεθνείς τεχνολογικές εξελίξεις.

Στη συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Trafigura, Jeremy Weir,έγινε ανταλλαγή απόψεων για την προοπτική ενεργειακού μετασχηματισμού της ελληνικής ακτοπλοΐας, στο πλαίσιο της ευρύτερης ολιστικής στρατηγικής για στροφή προς πράσινες μορφές ενέργειας τόσο στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις όσο και στις υποδομές ελληνικών νησιών.