Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Πληρώνουν τις προκλήσεις τα Σκόπια η Ε.Ε. βάζει πάγο στην ένταξη της στην ένωση



Η Βόρεια Μακεδονία πληρώνει άσχημα την συμπεριφορά της νέας πολιτικής ηγεσίας της χώρας αυτής προς τους γείτονές της, την Ελλάδα και στην παρούσα φάση τη Βουλγαρία.

Το 2020 η Σόφια είχε μπλοκάρει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τη Βόρεια Μακεδονία, συνδέοντας την άρση του βέτο με τη συνταγματική αναγνώριση από τους Σκοπιανούς της βουλγαρικής μειονότητας στη χώρα αυτή. Τελικά το 2022, με τη μεσολάβηση της Ε.Ε., οι δύο χώρες συμφώνησαν με την τότε κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να δεσμευτεί για συνταγματική αναγνώριση της βουλγαρικής μειονότητας.

Στη συνέχεια, ήρθαν οι ακραίοι και προκλητικοί στην εξουσία στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό Χρίστιαν Μίτσκοσκι να θέλει να διαπραγματευθεί εκ νέου με τους Βούλγαρους, κάτι που απέρριψε κατηγορηματικά η Σόφια επαναφέροντας το βέτο.

Υπενθυμίζεται ότι όλα αυτά εξελίχθηκαν παράλληλα με την αμφισβήτηση από την πλευρά της σκοπιανής κυβέρνησης και της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα. Εννοείται ότι η Ελλάδα θα θέσει με τη σειρά της βέτο εάν η κυβέρνηση Μίτσκοσκι παραβιάσει τη Συμφωνία. Προς το παρόν, αρκεί το βέτο της Βουλγαρίας, που αφήνει εκτός διαπραγματεύσεων τη Βόρεια Μακεδονία που πληρώνει την ακραία ρητορική των κυβερνώντων και αυτή η εξέλιξη είναι άσχημη για τα Σκόπια και τον λαό του.

Η ενταξιακή πορεία των δύο χωρών είχε συνδεθεί από τους Ευρωπαίους πολιτικά λόγω των προβληματικών σχέσεων που υπήρχαν στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας μεταξύ Αλβανών και Σλαβομακεδόνων. Θεωρήθηκε, δηλαδή, ότι η κοινή ένταξη των δύο χωρών θα λειτουργούσε θετικά και στις σχέσεις μεταξύ των δύο εθνοτήτων.

Η αποσύνδεση της ενταξιακής πορείας από την Ε.Ε., που αποφασίστηκε τις προηγούμενες μέρες από τους πρέσβεις των «27», ήταν μονόδρομος μετά την άρνηση της σκοπιανής κυβέρνησης να τηρήσει τη συμφωνία με τη Βουλγαρία. Θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, δεδομένου ότι τη στιγμή που η Αλβανία θα διαπραγματεύεται τα Σκόπια θα παραμένουν στον προθάλαμο της Ε.Ε., στον οποίο βρίσκονται από το 2006, όταν χαρακτηρίστηκαν υποψήφια χώρα.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου