Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Λέκκας : Tο εκρηκτικό κοκτέιλ που επικρατεί στην Αττική δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς.



Οι εμπρηστές ήξεραν, περίμεναν την κατάλληλη ημέρα και το έγκλημα συντελέστηκε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, το εκρηκτικό κοκτέιλ που επικρατεί στην Αττική δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, έκανε λόγο για «εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες» και εξήγησε τους παράγοντες που διαμορφώνουν τον μεγάλο αυτό βαθμό δυσκολίας.

«Πρώτον, έχουμε πολύ υψηλά επίπεδα ξηρασίας λόγω της ανομβρίας που υπήρχε τον τελευταίο χρόνο σε όλη την Ελλάδα και αυτό δημιούργησε εξαιρετικά εύφλεκτες συνθήκες.

Δεύτερον, έχουμε να κάνουμε με θερμοκρασίες που βρίσκονται σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα.

Τρίτον, έχουμε ανέμους οι οποίοι έχουν εμφανιστεί πρόωρα στην περιοχή του Αιγαίου και της ηπειρωτικής χώρας, καθώς τα μελτέμια έχουν ξεκινήσει εδώ και ενάμιση μήνα.

Τέταρτον, οι μορφολογικές συνθήκες που υπάρχουν στην περιοχή, έχουμε δηλαδή ένα πολυδαίδαλο ανάγλυφο που εμποδίζει την κατάσβεση και από την άλλη πλευρά διευκολύνει την ανάπτυξη της πυρκαγιάς. Έχουμε να κάνουμε με όλους αυτούς τους παράγοντες οι οποίοι συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Ερωτηθείς γιατί οι Αρχές δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν έγκαιρα την φωτιά, παρόλο που κινητοποιήθηκαν αμέσως, ο καθηγητής εξήγησε ότι αυτό συνέβη λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου και των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν μετά την ανάπτυξη της πυρκαγιάς.

«Η θερμοκρασία και οι άνεμοι ενισχύονται επιθετικά μόλις αναπτυχθεί λίγο η πυρκαγιά, γιατί επικρατούν ιδιαίτερες συνθήκες. Έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας σε πολύ υψηλά επίπεδα και αυτό δημιουργεί ένταση στους ανέμους και τεράστιες δυσκολίες στο να κατασβεστεί η φωτιά», πρόσθεσε.

Είπε μάλιστα ότι παρότι οι πυροσβεστικές αρχές έφτασαν στο σημείο μέσα σε πέντε λεπτά από την εκδήλωση της πυρκαγιάς, δεν κατέστη δυνατό να ελεγχθεί η πύρινη λαίλαπα.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου