Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Μικροτσίπ και αυστηρό πλαίσιο στις πωλήσεις για σκύλους και γάτες

 



Ενιαίους κανόνες με στόχο τη βελτίωση της διαβίωσης για τις γάτες και τους σκύλους εντός της κοινοτικής επικράτειας εισάγει η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο της Ε.Ε., υπό μορφή κοινής θέσης των κρατών-μελών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, οι πολίτες της Ε.Ε. έχουν στην κατοχή τους 72 εκατομμύρια σκύλους και πάνω από 83 εκατομμύρια γάτες. Η εκτιμώμενη αξία των ετήσιων πωλήσεων γατών και σκύλων ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ ετησίως. Το 74% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η καλή διαβίωση των ζώων συντροφιάς στη χώρα τους θα πρέπει να προστατεύεται καλύτερα.

Η ισχύουσα σήμερα νομοθεσία της Ε.Ε. εφαρμόζεται μόνο σε γάτες και σκύλους που προορίζονται για επιστημονικούς σκοπούς ή μεταφέρονται για εμπορικούς σκοπούς ή με σκοπό την πρόληψη της εξάπλωσης της λύσσας και άλλων μολυσματικών νόσων. Οι εθνικοί κανόνες των κρατών-μελών διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους.

Η νέα νομοθεσία αποσκοπεί στη διασφάλιση ελάχιστων εναρμονισμένων κανόνων σε ολόκληρη την Ε.Ε. και στη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού για όλους τους υπευθύνους επιχειρήσεων. Το νομοθετικό κείμενο αποσκοπεί στη βελτίωση της διαβίωσης των γατών και σκύλων που διατηρούνται σε εκτροφεία, εγκαταστάσεις πώλησης και καταφύγια, βελτιώνοντας παράλληλα την προστασία των καταναλωτών, διασφαλίζοντας τον θεμιτό ανταγωνισμό και καταπολεμώντας το παράνομο εμπόριο.

Η πρόταση δεν επηρεάζει μεμονωμένους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς. Ωστόσο, όποιος επιθυμεί να διαθέσει γάτα ή σκύλο στην αγορά της Ε.Ε. θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το ζώο φέρει μικροτσίπ για σκοπούς ιχνηλασιμότητας.

Η κοινή θέση του Συμβουλίου διατηρεί τις κύριες αρχές καλής διαβίωσης που προτείνει η Επιτροπή:

– να ρυθμίζεται η αναπαραγωγή με όρια επί της συχνότητας και της ελάχιστης και μέγιστης ηλικίας αναπαραγωγής,

– να απαγορεύονται ορισμένες πρακτικές αναπαραγωγής, όπως η αναπαραγωγή μεταξύ γονέων και απογόνων, μεταξύ αδελφών και ετεροθαλών αδελφών, καθώς και μεταξύ παππούδων και εγγονών,

– να απαγορεύονται οι επώδυνοι ακρωτηριασμοί, όπως η κοπή των αυτιών, η κοπή της ουράς ή η αφαίρεση νυχιών, εκτός εάν πρόκειται για ιατρική ένδειξη,

– να παρέχονται επαρκές καθαρό και πόσιμο νερό, επαρκής τροφή και κατάλληλες συνθήκες στέγασης,

– να έχουν οι σκύλοι ηλικίας άνω των 12 εβδομάδων καθημερινή πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο ή να βγαίνουν βόλτα καθημερινά.


Μικροτσίπ


Το Συμβούλιο διατήρησε επίσης διατάξεις που αφορούν τις υποχρεώσεις των υπευθύνων επιχειρήσεων και των εγκαταστάσεων:

– όλες οι γάτες και οι σκύλοι πρέπει να φέρουν μικροτσίπ και να καταχωρίζονται σε εθνική βάση δεδομένων πριν από την πώληση ή τη δωρεά τους,

– τα άτομα που φροντίζουν γάτες ή σκύλους πρέπει να κατανοούν πλήρως τη συμπεριφορά και τις ανάγκες τους,

– οι εγκαταστάσεις πρέπει να διασφαλίζουν επισκέψεις από κτηνιάτρους,

– κατά την πώληση ή τη δωρεά γατών ή σκύλων, ο υπεύθυνος για τα ζώα αυτά πρέπει να παρέχει ενημέρωση σχετικά με την υπεύθυνη ιδιοκτησία.


Η κοινή θέση επιφέρει μια σειρά βελτιώσεων για την ενίσχυση της καλής διαβίωσης γατών και σκύλων:

– διευκρινίζει ότι οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων δεν πρέπει να εγκαταλείπουν γάτες ή σκύλους,

– απαγορεύει την αναπαραγωγή υβριδίων (αποτέλεσμα διασταύρωσης με άγριο είδος),

– οι θηλυκές γάτες και οι θηλυκοί σκύλοι που έχουν υποβληθεί σε δύο καισαρικές τομές δεν θα χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας και της καλής διαβίωσής τους,

– οι γάτες και οι σκύλοι που έχουν ακραία χαρακτηριστικά θα πρέπει να αποκλείονται από την αναπαραγωγή, ώστε να μη μεταδοθούν τα εν λόγω χαρακτηριστικά στις μελλοντικές γενιές,

– οι γάτες και οι σκύλοι που έχουν ακραία χαρακτηριστικά διάπλασης ή που έχουν υποβληθεί σε ακρωτηριασμούς θα αποκλείονται από τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς, θεάματα ή εκθέσεις.

Οι εγκαταστάσεις εκτροφής που διατηρούν περισσότερες από τρεις θηλυκές γάτες ή θηλυκούς σκύλους και παράγουν συνολικά δύο ή περισσότερες γέννες ετησίως πρέπει να λαμβάνουν άδεια κατόπιν επιτόπιας επιθεώρησης από τις αρμόδιες αρχές.

Εισαγωγές από χώρες εκτός Ε.Ε. θα υπόκεινται στα ίδια ή ισοδύναμα πρότυπα. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η προστασία των καταναλωτών και θα διασφαλιστεί η ιχνηλασιμότητα γατών και σκύλων.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, το κείμενο που συμφωνήθηκε θα αποτελέσει τη θέση του Συμβουλίου στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωβουλή για την οριστικοποίηση της νέας νομοθεσίας.


Πηγή




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου