Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Το 55% του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» έχει ήδη συμβασιοποιηθεί ή βρίσκεται προς τελική υπογραφή με οριστικούς αναδόχους.

 



Για την αποκατάσταση της αλήθειας, μετά από δημοσιεύματα περί «καθυστέρησης» στην απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σχετικά με την υλοποίηση έργων πυροπροστασίας, επισημαίνουμε ότι το 55% του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», που υλοποιείται από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη συμβασιοποιηθεί ή βρίσκεται προς τελική υπογραφή με οριστικούς αναδόχους. 

  • Αναλυτικότερα το 17,7% του προγράμματος που υλοποιείται από το ΤΑΙΠΕΔ έχει συμβασιοποιηθεί και το 37,6% βρίσκεται σε φάση τελικής υπογραφής των συμβάσεων.
  • Για το υπόλοιπο 45%, οι σχετικοί διαγωνισμοί βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης με αξιολόγηση των προσφορών που έχουν κατατεθεί.

Συνολικά, από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν δημοπρατηθεί έργα και εξοπλισμοί πυρόσβεσης και πυροπροστασίας, προϋπολογισμού 1,66 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,5 δισ. δημοπρατήθηκε μετά την 1η Ιουλίου του 2023.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για διεθνείς διαγωνισμούς που υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες και προδιαγραφές διαφάνειας, ανελαστικές προθεσμίες, δυνατότητα ενστάσεων και υποχρέωση ελέγχου και έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Επιπλέον τονίζουμε ότι κατά την περίοδο 2022-2024 στο πλαίσιο της πρόληψης και προστασίας των δασικών εκτάσεων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει υλοποιήσει δια του ΤΑΙΠΕΔ και του ΔΕΔΔΗΕ ένα μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, με πόρους και του Ταμείου Ανάκαμψης για το πρόγραμμα Anti-nero, που προσεγγίζει τα 476 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν συμβασιοποιηθεί και εκταμιευθεί ήδη τα 243 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 35,8 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν γίνει παρεμβάσεις με καθαρισμούς δασών, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων σε εκτάσεις 36.300 στρεμμάτων.

 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου