Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Νοίκιαζαν παράνομα ακίνητα δημοσίου, εκβίαζαν, απειλούσαν, έκαιγαν και έδερναν

 



Απειλές, εμπρησμοί και βίαιες επιθέσεις σε βάρος υπαλλήλων και διευθυντή της ΕΤΑΔ (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου), εκδηλώσεις σε ιδιωτικά ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου χωρίς αδειοδότηση και τιμολόγια, πληρωμές για μισθώσεις χωρών με... μαύρες τσάντες και φακέλους, εκβιασμοί καταστηματαρχών, παράνομη... περίφραξη και εκμετάλλευση χώρων, 400.000 ευρώ διαφυγόντα κέρδη.

Η εξιχνίαση άγριας επίθεσης με σφυρί σε βάρος υπαλλήλου της ΕΤΑΔ από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής αποκάλυψε την παράνομη δραστηριότητά δύο… συναδέλφων του, οι οποίοι σύμφωνα με τη  δικογραφία της ΕΛ.ΑΣ. φέρονται να συνδέονται με σειρά από περιστατικά δωροληψίας, με φόντο ολιγοήμερες εκδηλώσεις σε ακίνητα του Δημοσίου ή εποχικές εκμεταλλεύσεις χώρων. Πίσω από την παράνομη φάμπρικα κρυβόταν μια 49χρονη πρώην τομεάρχης και ένα συνομήλικό της στέλεχος του Τμήματος Βραχυχρόνιων Μισθώσεων.

Συνολικά 34 εκδηλώσεις, το 2022 και το 2023, φέρεται σύμφωνα με το έλεγχο ιδιωτικής εταιρίας να πραγματοποιήθηκαν χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα αδειοδότησης και τιμολόγησης. Τα διαφυγόντα κέρδη για αυτές τις εκδηλώσεις εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 402.500 ευρώ. Αντίστοιχα ευρήματα φέρεται να προκύπτουν και από τον εσωτερικό έλεγχο που πραγματοποίησε η ΕΤΑΔ, κατά τον οποίο διαπιστώθηκε ανεπαρκής διαχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Δευτέρα 3 Ιουνίου, ώρα 07:40. Δράστης με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του προσεγγίζει πεζός προαύλιο χώρο σπιτιού στο Μαρούσι. Στην κατοικία διαμένει 47χρονος υπάλληλος της ΕΤΑΔ, ο οποίος εξερχόμενος δέχεται βίαια χτυπήματα, πιθανότατα με σφυρί, στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Μέσα από αυτήν την επίθεση, τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών θα καταφέρουν να ταυτοποιήσουν τη δράση των δύο κατηγορούμενων υπαλλήλων της ΕΤΑΔ. 

Ο 19χρονος δράστης που ταυτοποιήθηκε από τις Αρχές εργαζόταν σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης στο Μαρούσι, τον οποίο ο ιδιοκτήτης του είχε μισθώσει από την ΕΤΑΔ. Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, ο 47χρονος είχε αποστείλει έγγραφο ζητώντας την παράδοση του χώρου, καθώς έληγε ο χρόνος μίσθωσης, ενώ υπήρχαν και απλήρωτες οφειλές.

«Εχω αφήσει στο Σύνταγμα έναν φάκελο που γράφει τι παίζεται στην ΕΤΑΔ», ανέφερε άγνωστος άνδρας το πρωί της 27ης Ιουνίου, καλώντας με απόκρυψη, στο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών. Μέσα στην επιστολή αναγράφει αναλυτικά στοιχεία για τη δράση των κατηγορούμενων υπαλλήλων, αλλά και τα όσα διαπιστώθηκαν στο πόρισμα της ιδιωτικής ελεγκτικής υπηρεσίας. «Ο τομέας Βραχυχρόνιων Μισθώσεων της ΕΤΑΔ διαπιστώθηκε ότι λειτουργεί με αδιαφάνεια, εκμισθώνει χώρους και εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα, για φουσκωτά παιχνίδια, καφέ, λούνα παρκ, εκθέσεις, πάρκινγκ κ.λπ., χωρίς να δηλώνει πολλές από τις μισθώσεις στην εταιρία, αλλά και όταν τις δηλώνει, έχουν ιδιαίτερα χαμηλά μισθώματα», σημειώνει στην επιστολή.

Οικονομικός διευθυντής της εταιρίας δέχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο απειλές, ενώ άγνωστοι έκαψαν το αυτοκίνητό του έξω από το σπίτι του. Οπως ανέφερε στις Αρχές, λίγες ημέρες πριν είχε ερωτηθεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ για το κόστος μίσθωσης χώρου από την Εταιρία στο Γουδή και είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του.

Σε αυτόν το χώρο φέρεται να λειτουργούσε παράτυπα πάρκινγκ και λόγω αυτής της παρατυπίας είχε απομακρυνθεί από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις η 49χρονη κατηγορούμενη τομεάρχης. Σε άλλο περιστατικό, φύλακας της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου, που είχε έρθει και σε λεκτική αντιπαράθεση με υπαλλήλους όταν αντιλήφθηκε παρατυπίες σε χώρο στάθμευσης, είδε τη μηχανή του να γίνεται παρανάλωμα του πυρός μετά από εμπρηστική επίθεση στην πολυκατοικία όπου διαμένει. Ενδεικτικό της δράσης των δύο υπαλλήλων είναι το γεγονός ότι εκβίασαν επιχειρηματία με κατάστημα στην προβλήτα του «Tae Kwon Do», ζητώντας του χρήματα, προκειμένου να μην του κάνουν ζημιά στο μαγαζί.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξιχνιάσθηκε υπόθεση πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης και δωροληψίας υπαλλήλων Εταιρείας Διαχείρισης Ακινήτων Δημοσίου.

Προηγήθηκε καταγγελία από 47χρονο υπάλληλο Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου,   ο οποίος εκτελεί καθήκοντα ως υπεύθυνος βραχυχρόνιων μισθώσεων, σύμφωνα με την οποία δέχθηκε επίθεση, από άγνωστο δράστη στην αυλή της οικίας του, αρχές Ιουνίου του έτους 2024, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του.

Ύστερα από κατάλληλη προανακριτική έρευνα, η οποία διενεργήθηκε από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών, διακριβώθηκε ότι στην υπόθεση εμπλέκονται -2- υπάλληλοι Εταιρείας Διαχείρισης Ακινήτων Δημοσίου και ένας ήδη έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης της Χώρας, ενώ σε βάρος τους, σχηματίσθηκε δικογραφία για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, του Νόμου για τα όπλα και της δωροληψίας υπαλλήλου.

Ως προς το κίνητρο της επίθεσης, προέκυψε ότι ο 47χρονος παθών, είχε ασχοληθεί με υποθέσεις μισθώσεων για τις οποίες είχαν παρουσιαστεί προβλήματα σχετικά τόσο με την απόδοση των ακινήτων μετά τη λήξη της διάρκειας μίσθωσης, όσο και με την πληρωμή του μισθώματος που είχε οριστεί.

Στο πλαίσιο της έρευνας αξιολογήθηκαν και αναλύθηκαν στοιχεία και δεδομένα που συλλέχθηκαν, από τα οποία προέκυψε ο αθέμιτος τρόπος δράσης σε θέματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων του δημοσίου, από τους -2- εμπλεκόμενους υπαλλήλους της συγκεκριμένης Εταιρείας Διαχείρισης Ακινήτων του Δημοσίου.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε εσωτερικός έλεγχος σύμφωνα με τον οποίο εντοπίστηκε ανεπαρκής διαχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αδυναμία πλήρους εφαρμογής της Διαγωνιστικής Διαδικασίας Ανοιχτού Τύπου, ενώ για τα έτη 2022 και 2023 εντοπίστηκαν εκδηλώσεις, για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τιμολόγια και δεν έχουν εισπραχθεί έσοδα.

Χαρακτηριστικό της δράσης των εμπλεκόμενων υπαλλήλων, είναι η λήψη χρηματικών ποσών από τους μισθωτές σε δημόσιους χώρους, τα οποία παρέδιδαν σε φακέλους και τσάντες.

Παράλληλα, διατάχθηκε και πραγματοποιήθηκε – λόγω κακής διαχείρισης των ακινήτων- εμπεριστατωμένος έλεγχος και από Ιδιωτική Εταιρεία, η οποία μεταξύ άλλων παρέχει και ελεγκτικές υπηρεσίες. Από την ανάλυση των αρχείων και από τον γενικότερο έλεγχο, προέκυψε μία λίστα από -34- συνολικά εκδηλώσεις, για τις οποίες εκτιμήθηκε η ύπαρξη διαφυγόντων κερδών, συνολικού ποσού -402.500- ευρώ.

Συνολικά από τις έρευνες σε οικίες και σε άλλους χώρους που πραγματοποιήθηκαν,  βρέθηκαν –μεταξύ άλλων- και κατασχέθηκαν:


-7.500- ευρώ,

-1- ζευγάρι παπούτσια, τα οποία φόραγε ο δράστης της επίθεσης του ξυλοδαρμού,

-2- σφραγίδες, εκ των οποίων η μία ανήκει στην επίμαχη Εταιρεία, ενώ η έτερη σε Πολιτικό Μηχανικό,

πληθώρα εγγράφων –φορολογικών, αντιγράφων ιδιωτικών συμφωνητικών, δελτίων ταχυμεταφοράς, τιμολογίων κ.ά.-

-3- Ιδιωτικά Συμφωνητικά Παραχώρησης χώρου και μίσθωσης,

παραστατικό πληρωμής σε Τράπεζα,

έγγραφο παραχώρησης χρήσης,

αίτημα βραχυχρόνιας μίσθωσης,

-6- έγγραφα έγκρισης βραχυχρόνιας παραχώρησης χώρου, εκ των οποίων τα -3- άνευ αριθμού πρωτοκόλλου και

κάμερα κλειστού κυκλώματος ασφαλείας.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου