Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Το Ισραήλ κόβει τις διπλωματικές σχέσεις με Νορβηγία, Ιρλανδία, Ισπανία που αναγνώρισαν παλαιστινιακό κράτος

 


Την επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους ανακοίνωσαν σήμερα Τετάρτη το Οσλο, το Δουβλίνο και η Μαδρίτη κατόπιν σχετικής συνεννόησης των τριών ευρωπαϊκών χωρών.

Οπως δήλωσε το πρωί ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε, η Νορβηγία αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης και πρόκειται να προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές και διπλωματικές διατυπώσεις για την πλήρη αναγνώριση του επίσημου κράτους των Παλαιστινίων, παρά τις έντονες αντιδράσεις από ισραηλινής πλευράς.

«Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη μοναδική εναλλακτική οδό που προσφέρει μια πολιτική λύση τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστινίους. Δηλαδή δύο κράτη, το ένα πλάι στο άλλο, σε ειρήνη και ασφάλεια», είπε ο κ. Στέρε.

Λίγο αργότερα ανακοίνωσε αντίστοιχη απόφαση και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, τονίζοντας ότι προηγήθηκε σχετική συνεννόηση με το Οσλο και τη Μαδρίτη. «Σήμερα Νορβηγία, Ιρλανδία και Ισπανία αναγνωρίζουμε το παλαιστινιακό κράτος. Πρόκειται για μια ιστορική μέρα για την Ιρλανδία και την Παλαιστίνη» είπε ανακοινώνοντας τις αποφάσεις της ιρλανδικής κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις σε δηλώσεις του στο Δουβλίνο. «Είναι το μόνο αξιόπιστο μονοπάτι για την ειρήνη», πρόσθεσε ο κ. Χάρις. «Τονίζουμε όμως ότι η Χαμάς δεν είναι ο παλαιστινιακός λαός».

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις, προσθέτοντας ότι αναμένει πως και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία και θα κάνουν το ίδιο βήμα τις επόμενες εβδομάδες.

Σε αντίστοιχη ανακοίνωση στο ισπανικό κοινοβούλιο από τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στη Μαδρίτη, η ισπανική κυβέρνηση τονίζει ότι η σχετική διαδικασία αναγνώρισης θα λάβει χώρα την προσεχή Τρίτη, 28 Μαΐου.

O κ. Σάντσεθ ανακοίνωσε ακόμη από το βήμα του κοινοβουλίου ότι η Ισπανία αναλαμβάνει να περιθάλψει περί τα 30 παιδιά από τη Γάζα που είναι είτε τραυματισμένα είτε σοβαρά άρρωστα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε την ανάκληση «για διαβουλεύσεις» των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία, μετά την απόφαση του Όσλο να αναγνωρίσει από τις 28 Μαΐου ένα παλαιστινιακό κράτος και την επικείμενη αντίστοιχη ανακοίνωση του Δουβλίνου.

«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ερίζει η αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης χωρίς να έχουν προηγηθεί διαπραγματεύσεις θα αποτελούσε «ανταμοιβή της τρομοκρατίας» της Χαμάς, παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος υποστηριζόμενου από την Τεχεράνη, που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου άνευ προηγουμένου έφοδο με ορμητήριο της Λωρίδας της Γάζας εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου