Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Επιστολή Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες για να σταματήσει η ληστεία από τα σούπερμάρκετ

 


Επιστολή αναμένεται να στείλει ο πρωθυπουργός στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για τα ζητήματα τα οποία αφορούν την ακρίβεια. 

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι, και ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να κινητοποιήσει τους ομολόγους του και να ζητήσει ευρωπαϊκή παρέμβαση.

Στόχος οι πολυεθνικές να αναγκάζονται να εξηγούν στα κράτη μέλη στα οποία δραστηριοποιούνται για ποιο λόγο τιμολογούν διαφορετικά τα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές αγορές, και γιατί στην Ελλάδα κλέβουν και πουλάνε περισσότερο.

Ενιαία αγορά πρέπει να σημαίνει και παρεμφερείς, αν όχι ενιαίες, τιμές για τα προϊόντα τα οποία πωλούν οι πολυεθνικές διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου.

Η Κυβέρνηση, 12 ημέρες πριν την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές αναλαμβάνει νέα πρωτοβουλία για την ακρίβεια, αυτή τη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εδώ και μήνες είναι εκατοντάδες τα ρεπορτάζ τα οποία παρουσιάζουν την απόκλιση τιμών στα ράφια στα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Αποκλίσεις τιμών που φαίνονται πολλές φορές αδικαιολόγητες και αυτό πλέον θεωρείται ξεκάθαρα ληστεία.

Στην επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποψήφια για μία ακόμη θητεία Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει την ευρωπαϊκή παρέμβαση καθώς όπως διαμηνύει η Κυβέρνηση, η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα κανονιστικά να παρέμβει, γιατί είναι πολύ δύσκολο μια χώρα μεμονωμένα να βάλει ένα πλαίσιο σε πολυεθνικές που πουλούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Στην επιστολή ο Πρωθυπουργός θα ζητά ευρωπαϊκές παρεμβάσεις έτσι ώστε να υπάρξει εναρμόνιση τιμών απέναντι στις πολυεθνικές που μπορεί να εκμεταλλεύονται ενδεχομένως την παρουσία τους σε κάποιες χώρες όπως δήλωσε χθες και από την Κατερίνη.

“Εάν έχουμε ενιαία αγορά, γιατί ανεχόμαστε διαφοροποιήσεις τιμών στα ελληνικά σούπερ μάρκετ σε σχέση με σούπερ μάρκετ ενδεχομένως σε άλλες χώρες;” αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός μιλώντας σε πολίτες.

Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει την ακρίβεια (ειδικά στα τρόφιμα) ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει και το οποίο δοκιμάζει κυρίως τα ασθενέστερα νοικοκυριά και κυβερνητικά στελέχη δεσμεύονται πως η μάχη θα συνεχιστεί. 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου