Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Εγκρίθηκαν οι νέες συνθέσεις για ΑΔΑΕ και ΕΣΡ

 


Με αυξημένη πλειοψηφία μεγαλύτερη της κυβερνητικής, σύμφωνα με τη σαφή σχετική συνταγματική πρόβλεψη για πλειοψηφία τουλάχιστον 3/5, η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής έλαβε χθες απόφαση για την αντικατάσταση των μελών δύο ανεξάρτητων αρχών, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και της Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), η θητεία των οποίων είχε προ πολλών μηνών λήξει. 

Την πρόταση είχε εισηγηθεί, όπως προβλέπεται, ο πρόεδρος της Βουλής, Κων. Τασούλας.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η πλειοψηφία, αθροίστηκαν σε εκείνες των βουλευτών της Ν.Δ. και των δύο βουλευτών της Ελληνικής Λύσης, φθάνοντας έτσι στα 16 «υπέρ». Υπήρξαν δύο «παρών» από πλευράς του ΚΚΕ.

Τα συνολικά οκτώ «κατά» ανήκαν σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας.

Οι διαδοχικές πολύωρες δύο συνεδριάσεις της διάσκεψης (αρχικά για ΕΣΡ και μετά για ΑΔΑΕ) χαρακτηρίστηκαν, όπως αναμενόταν, από μεγάλη ένταση. Η πρώτη σύγκρουση είχε ως επίκεντρο την ένσταση που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία των 16 δεν αντιστοιχεί στο αναγκαίο ποσοστό των 3/5. Ειδικότερα, ελέχθη με έμφαση ότι τα τρία πέμπτα στην 27μελή διάσκεψη των προέδρων είναι 6,2 και συνεπώς, απαιτούνταν 17 και όχι 16 θετικές ψήφοι. 

Ο κ. Τασούλας και η «γαλάζια» πλειοψηφία απέρριψαν την ένσταση λέγοντας ότι πάντα, σε ανάλογες περιπτώσεις, επικρατεί η λογική της «στρογγυλοποίησης»: όταν είναι κάτω της μισής μονάδας, η στρογγυλοποίηση γίνεται προς τα κάτω, και το αντίστροφο. Με την προσέγγιση αυτή συμφώνησε ο Αθ. Παφίλης (ΚΚΕ). Η δεύτερη μεγάλη σύγκρουση ξέσπασε για την υπόθεση της ΑΔΑΕ, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ζήτησαν αναβολή της απόφασης για την αντικατάσταση των μελών με τη ληγμένη θητεία, επικαλούμενα το γεγονός ότι είχε δρομολογηθεί για σήμερα κρίσιμη συνεδρίαση της ΑΔΑΕ για την υπόθεση των υποκλοπών και την ΕΥΠ. Ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως η δρομολόγηση, εκ μέρους του, της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ανακοινώθηκε πριν αποφασίσει η ΑΔΑΕ την επίμαχη σημερινή συνεδρίασή της.

Ενταση προκλήθηκε, επίσης, μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ελλ. Λύσης, καθώς διά των βουλευτών της η Χαριλάου Τρικούπη ισχυρίστηκε ότι υπήρξε υπόγεια συναλλαγή με τον κ. Κυρ. Βελόπουλο, με στόχο το ΕΣΡ, με τη νέα του σύνθεση, να διαγράψει πρόστιμο ύψους 2.000.000 ευρώ στην Ελλ. Λύση.

Τελικώς, στο ΕΣΡ, πρόεδρος τοποθετείται η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, αντιπρόεδρος ο δημοσιογράφος Γ. Πολίτης και μέλη οι δημοσιογράφοι Δημ. Σταυρόπουλος, Ευτ. Παλλήκαρης, Γ. Βλαβιανός, Γ. Μιχελάκης, ο δικηγόρος Σπ. Χρυσοφώτης και ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Στ. Δέτσης. Στην ΑΔΑΕ, τοποθετείται αντιπρόεδρος της Αρχής ο Γ. Μπακάλης, με αναπληρωτή τον Αθ. Παλιάτσο, οι Κ. Οικονόμου και Δημ. Ασημακόπουλος τακτικά μέλη, με αναπληρωματικά τους Στ. Κωστόπουλο, Π. Τρακάδα και Χαρ. Τσιλιώτη.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου