Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο πρακτορείο Reuters και στη δημοσιογράφο Ρενέ Μαλτέζου

 



Σε ερώτηση για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας και τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Οι χώρες με υψηλό χρέος χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μειώσουν το χρέος τους και χρειάζονται μία προσέγγιση προσαρμοσμένη» σε αυτές τις ανάγκες. «Μπορούμε να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2%. Και σε αυτό είναι που δεσμευόμαστε».

Σε ερώτηση για τις εκλογές και την επόμενη τετραετία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Ελπίζω ότι η επόμενη τετραετία μου θα είναι χρόνια ταχείας ανάπτυξης για την Ελλάδα, αλλά και μίας ανάπτυξης που επίσης θα περιορίσει τις ανισότητες και θα διασφαλίσει ότι θα επικεντρωθούμε στη στήριξη των πιο ευάλωτων».

Ερωτηθείς αν έχει αντλήσει διδάγματα από την πρώτη θητεία του, ο Πρωθυπουργός είπε: «Πολλά μαθήματα, αν μη τι άλλο. Όταν υπάρχουν αμφιβολίες, να είσαι τολμηρός, αντί να επιβραδύνεις. Όταν πρόκειται για μεταρρυθμίσεις…, θέλω πραγματικά να βάλω την Ελλάδα σε διαφορετική τροχιά».

Ερωτηθείς ποιο είναι το κύριο μήνυμά του ενόψει των εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία μέσα μου ότι η Ελλάδα το 2023 είναι σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν το 2019. Και θέλω να χτίσω πάνω σε αυτό». Όσον αφορά τον προεκλογικό λόγο της αντιπολίτευσης σημείωσε: «Υπόσχονται τον ουρανό με τ’ άστρα σε όλους».

Σε ερώτηση για τις πιέσεις που ασκεί ο πληθωρισμός στα εισοδήματα και για το σχέδιο διακυβέρνησης της ΝΔ για την τετραετία 2023-2027 που προβλέπει αύξηση του μέσου μισθού 25% μέχρι το 2027, ο Πρωθυπουργός είπε: «Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι μισθοί είναι ακόμη χαμηλοί». «Ξέρω ότι πολλοί Έλληνες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα».

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Πρωθυπουργός δήλωσε: «Πάντα έλεγα ότι δεν υπάρχει λόγος η σχέση μας να είναι συγκρουσιακή» Πρόσθεσε, όμως, ότι το δόγμα της Τουρκίας για τη «Γαλάζια Πατρίδα» είναι «βαθιά αναθεωρητικό» και παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

«Το πρωταρχικό μου καθήκον είναι να διασφαλίσω την υπεράσπιση αυτών των δικαιωμάτων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ταυτόχρονα, πάντα θα τείνω χείρα φιλίας προς την Τουρκία».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου