Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλούσε τους δημοσκόπους - Ήξεραν ότι η διαφορά ήταν 20%

 


Τα αποτελέσματα των εκλογών σχολίασαν δημοσκόποι τονίζοντας πως γνώριζαν για τη διαφορά των 20 μονάδων μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ που αποτυπώθηκε στην κάλπη της Κυριακής, αλλά δεν την αποκάλυπταν γιατί τους απειλούσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, στο πρώτο exit poll που βγήκε χθες στις 7 μ.μ. οι δημοσκοπικές εταιρείες έδωσαν στα δύο πρώτα κόμματα μια διαφορά της τάξεως των 11 μονάδων, η οποία εντέλει αποδείχθηκε πως ήταν διπλάσια με τη ΝΔ να καταγράφει εκλογικό θρίαμβο. 

Δημήτρης Μαύρος (MRB): "Γνωρίζαμε ότι θα υπήρχε διαφορά 20 μονάδων"

Μιλώντας στο OPEN ο Δημήτρης Μαύρος, διευθύνων Σύμβουλος της MRB, ανέφερε πως η τελευταία μέτρηση έδινε στη ΝΔ 42% κεντρική τιμή και στον ΣΥΡΙΖΑ 19%. "Οι απλές σταθμίσεις των στοιχείων έδιναν το αποτέλεσμα" τόνισε.

Εξήγησε πως τα στοιχεία που έρχονταν από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, με στάθμιση σε φύλο, ηλικία, περιοχές και προηγούμενη ψήφο έδειχναν ξεκάθαρα ότι θα υπήρχε διαφορά 20 μονάδων.

Απαντώντας στο γιατί δεν δόθηκαν αυτά τα στοιχεία στη δημοσιότητα, ο κ. Μαύρος σημείωσε πως "αν βγαίναμε έτσι; Θα μας έλεγαν ‘αυτά τα δείγματα είναι για πέταμα, πετάξτε τα’".

"Η αλήθεια είναι ότι όταν υφίστασαι μία πίεση από το 2015 μέχρι σήμερα σε ηθικό, μεθοδολογικό, επιστημονικό, επικοινωνιακό επίπεδο από συγκεκριμένο χώρο για υποεκτίμηση των στοιχείων και πράγματι υπάρχει υποεκτίμηση, το αποτέλεσμα είναι οι δημοσκόποι να απομακρυνόμαστε από τα στοιχεία γιατί είχαμε υποστεί μετατραυματικό σοκ", συμπλήρωσε.

Θωμάς Γεράκης (MARC): "Σάκος του μποξ οι δημοσκοπήσεις"

Ο στατιστικολόγος Θωμάς Γεράκης, διευθύνων σύμβουλος της MARC. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε στην παρατήρηση του παρουσιαστή Γ. Λιάγκα ότι "υπήρχε η εικόνα ότι η διαφορά ήταν χαοτική, αλλά λόγω του μπούλινγκ που έχουν υποστεί οι δημοσκόποι όλα τα τελευταία χρόνια δεν τόλμησαν να το πουν. Είναι αλήθεια αυτό;", πως "Έτσι ακριβώς είναι".

"Κάθε ερευνητής -σε κάθε επιστήμη, όχι μόνο ένας δημοσκόπος- όταν βλέπει στα στοιχεία του κάτι υπερβολικό, κάτι ακραίο, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, ανθρώπινο είναι να θεωρεί ότι κάπου έχει γίνει ένα λάθος. Αυτό είναι ένα σκέλος. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι εδώ και 5 χρόνια οι δημοσκοπήσεις είναι σάκος του μποξ. Και τις 20 μονάδες τις είχαμε δει μέσα στην 4ετία, θυμάστε, στη μισή θητεία της κυβέρνησης. Έπεφτε λοιπόν το μισό πολιτικό σύστημα πάνω στις δημοσκοπήσεις και μας λοιδορούσαν, μας απειλούσαν με εισαγγελείς και μας έλεγαν ότι είμαστε μέρος του συστήματος που τα κάνουμε όλα για να κρύψουμε την υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ και να βγάλουμε πλαστά στοιχεία", εξήγησε ο Γεράκης. 

Στράτος Φαναράς (Μetron Analysis): "Βρισκόμασταν διαρκώς υπό την απειλή του ΣΥΡΙΖΑ"

Το βράδυ της Κυριακής των εκλογών ο Στράτος Φαναράς της Metron Analysis μιλώντας στο Mega έκανε λόγο για "κλίμα" τρομοκρατίας κατά των εταιρειών δημοσκόπησης. Μάλιστα τόνισε πως δεν ήταν σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους, αφού βρίσκονται διαρκώς υπό την απειλή του ΣΥΡΙΖΑ.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου