Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Ικανοποιητική η λειτουργία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών

 



Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από την αρχή της θητείας της, ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις ώστε να αντιμετωπίσει τον όγκο των 238 δισ. ευρώ ιδιωτικού χρέους που παρέλαβε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά και να αναχαιτίσει τη δημιουργία νέου. Προς αυτή την κατεύθυνση -μεταξύ άλλων μέτρων και δράσεων που σχεδίασε και υλοποιεί με επιτυχία- τέθηκε σε λειτουργία ο νέος, σύγχρονος εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών με πολύ σημαντικά οφέλη που προσφέρει σε οφειλέτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.


Ήδη μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και προς χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ. Και αυτό ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο, το συνολικό ύψος των ρυθμισμένων οφειλών έφτανε, μόλις, τα 300 εκατ. ευρώ.

Μέχρι και τον Ιανουάριο είχαν υποβληθεί 47,6 χιλιάδες αιτήσεις, που αφορούν συνολικό ποσό 26,7 δισ., εκ των οποίων τα 20,4 δισ. είναι σε αρχικό στάδιο, για τα 3,6 δισ. υπάρχει οριστική υποβολή και βρίσκονται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης.

Σε ό,τι αφορά στα χαρακτηριστικά των ρυθμίσεων επισημαίνεται ότι:

Η μέση διάρκεια για οφειλές προς Δημόσιο είναι τα 18 έτη και για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς τα 15 έτη.

Το 33% των οφειλών ρυθμίστηκε με διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών.

Το μέσο ποσοστό διαγραφής για οφειλές προς Δημόσιο φτάνει το 22% και για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς το 31,5%.

Το 40% (439 εκατ. ευρώ) των ρυθμίσεων έχουν λάβει ποσοστό διαγραφής μεγαλύτερο του 30%.

Η προοπτική για τους επόμενο διάστημα (5 μήνες) με βάση το βασικό σενάριο αναμένονται ρυθμίσεις 1,6 δισ. ευρώ, ενώ στο αισιόδοξο σενάριο ρυθμίσεις 2 δισ. ευρώ.

Τα 10 πλεονεκτήματα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών:

Πραγματοποιεί μακροχρόνια ρύθμιση όλων των οφειλών με διάρκεια έως και τα 35 έτη, με την υποβολή μίας και μόνο, δωρεάν αίτησης και χωρίς την επιβάρυνση δικαστικών εξόδων. Οι οφειλέτες, μπορούν, με μια ενιαία αίτηση, να ρυθμίσουν συνολικά, χωρίς προσφυγή στο δικαστήριο, τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης σε έως 240 δόσεις, προς τράπεζες και διαχειριστές δανείων σε έως 420 δόσεις.

Πραγματοποιεί σημαντικό «κούρεμα» οφειλών για χρέη προς Τράπεζες και Δημόσιο στις περιπτώσεις που προβλέπεται. Ο οφειλέτης μπορεί να λάβει διαγραφή χρέους προς το Δημόσιο έως 75% επί της βασικής οφειλής, καθώς και έως 95% επί των προσαυξήσεων, προς τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων έως 80% επί της βασικής οφειλής, καθώς και έως 100% επί των τόκων.

Παρέχει δίκαιη, ρεαλιστική και αυτοματοποιημένη ρύθμιση οφειλών, μέσω αλγορίθμου, χωρίς να απαιτείται επαναδιαπραγμάτευση της ρύθμισης. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού λαμβάνει υπόψη αναλυτικά τα περιουσιακά και εισοδηματικά στοιχεία του οφειλέτη και των λοιπών εμπλεκόμενων.

Πραγματοποιεί, για πρώτη φορά, εξωδικαστικά ρύθμιση δανείων που έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Αναστέλλει τις διαδικασίες πλειστηριασμού, καθώς και όλων των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Χορηγεί στους ευάλωτους οφειλέτες κρατική επιδότηση της δόσης των δανείων για 5 έτη ύψους έως 210 ευρώ μηνιαίως (ανάλογα με τη σύνθεση - μέλη του νοικοκυριού).

Δίνει τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, και στους συνεπείς δανειολήπτες να κάνουν αίτηση ρύθμισης οφειλών τους, στις περιπτώσεις που έχουν αποδεδειγμένα υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους, σε ποσοστό 20% και άνω.

Εντοπίζει, μέσω ηλεκτρονικών ελέγχων, τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ώστε οι ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών, που περιέχουν και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό επιτόκιο, να προσφέρονται σε οφειλέτες με αποδεδειγμένες ανάγκες.

Δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να προβούν και σε ατομική διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες πιστωτές για την εξεύρεση προσωποποιημένης λύσης, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες ενός πιστοποιημένου διαμεσολαβητή.

Δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου να λάβουν, κατόπιν αίτησής τους, ρύθμιση των οφειλών τους.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου