Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Στεγαστική πολιτική: Ξεκινούν τα προγράμματα «Σπίτι μου» και «Κάλυψη»

 


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη χορήγηση των πρώτων χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους ή νέα ζευγάρια έως 39 ετών για αγορά πρώτης κατοικίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου».

Οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν, μέσω του προγράμματος, πρώτη κατοικία αξίας έως 200.000 ευρώ, επιφάνειας έως 150 τ.μ. και με παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών, ενώ το δάνειο μπορεί να φθάσει κατ' ανώτατο όριο στις 150.000 ευρώ και η διάρκειά του δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30 έτη.

Δεν απαιτείται εγγυητής του δανείου και θα δοθεί οκτάμηνη προθεσμία από την προέγκρισή του μέχρι την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

Το όφελος για όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό, είναι ότι θα πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου η οποία θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι το οποίο επέλεξαν, καθώς το επιτόκιο θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων.

Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τους τρίτεκνους ή τους πολύτεκνους, καθώς γι' αυτούς το δάνειο θα είναι άτοκο, ενώ το δάνειο θα μετατρέπεται σε άτοκο για όσους, κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του, κάνουν τρία και πλέον παιδιά.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη για διπλασιασμό, σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων.

Παράλληλα, ξεκινά  και το πρόγραμμα «Κάλυψη», μέσω του οποίου θα αξιοποιηθεί το υφιστάμενο απόθεμα διαμερισμάτων του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» για την υλοποίηση προγράμματος κοινωνικής κατοικίας και στόχος είναι να διατεθούν τουλάχιστον 1.000 διαμερίσματα ως κοινωνικές κατοικίες σε νέους, ηλικίας 25-39 ετών, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, χωρίς ιδιόκτητη πρώτη κατοικία.

Το πρόγραμμα βασίζεται, κατ’ αρχήν, στις κατοικίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε αστικά διαμερίσματα ανά την Ελλάδα και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Ήδη 579 από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον προκειμένου να συνεχίσουν να διαθέτουν τα σπίτια τους για τη στέγαση των δικαιούχων του προγράμματος «Κάλυψη».

Στόχος σε πρώτη φάση είναι η αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 ακινήτων, στα οποία θα στεγαστούν περισσότεροι από 3.000 ωφελούμενοι.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, που έχει προϋπολογισμό 21,5 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση των δαπανών για ενοίκια και επισκευές των ακινήτων ενώ οι Δήμοι μεταξύ άλλων θα εξετάζουν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων, θα προτείνουν κατάλληλα διαθέσιμα ακίνητα στους ωφελούμενους, θα καταβάλουν τα ενοίκια στους ιδιοκτήτες, θα μεριμνούν για την εκτέλεση των εργασιών επισκευής.

Ήδη, οι διεργασίες είναι σε εξέλιξη και, εντός του Φεβρουαρίου, αναμένεται να εκδοθούν δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), οι οποίες θα καθορίζουν τις λεπτομέρειες εφαρμογής των προγραμμάτων.

Οι δύο αυτές πρωτοβουλίες εντάσσονται στη συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης για ουσιαστική επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής του κράτους, με έμφαση στους νέους και σε ευάλωτες ομάδες πολιτών, με δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 1,74 δισ. ευρώ, από τις οποίες θα ωφεληθούν περισσότεροι από 137.000 πολίτες. Υπενθυμίζουμε ότι στο πλέγμα των δράσεων της κυβέρνησης για τη στέγαση συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα Κοινωνικής Αντιπαροχής, αλλά και η δράση «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω».




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου