Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό σε σύσκεψη στο Μαξίμου το master plan για τη Βόρεια Εύβοια


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία έγινε η επίσημη παράδοση της μελέτης Στρατηγικού Σχεδιασμού (masterplan) για την Ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας και η συμβολική εκκίνηση της φάσης της υλοποίησης όλων των έργων και των δράσεων του προγράμματος.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει 71 έργα και δράσεις προϋπολογισμού 389,8 εκ. ευρώ. Από αυτά 30 έργα και δράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει ή ολοκληρωθεί και 41 θα ξεκινήσουν ως το τέλος του 2023. Όλα τα έργα έχουν εξασφαλισμένους πόρους.

Η συνολική επένδυση του κράτους για την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας προσεγγίζει τα 700 εκ. ευρώ, με 300 εκ ευρώ για τις δράσεις ανακούφισης και άμεσης αποκατάστασης που υλοποιήθηκαν αμέσως μετά την πυρκαγιά του 2021 και άλλα 390 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του σχεδίου «Εύβοια Μετά».

Το τελικό μείγμα των έργων και των δράσεων προέκυψε ως προϊόν έντονης και βαθιάς διαβούλευσης, συνδυάζοντας στρατηγικές υποδομές, κορυφαίες μεταρρυθμίσεις και θεσμικές παρεμβάσεις:

Κορυφαία υποδομή: ο νέος οδικός άξονας Ψαχνών – Στροφιλιάς, Στροφιλιάς– Ιστιαίας και οι πέντε κλάδοι του.

Κορυφαία μεταρρύθμιση: ο «ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ» του Νέου Δάσους με την ίδρυση της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.) που θα συνδυάζει την κοινωνική και την κυκλική οικονομία.

Κορυφαία επένδυση: η αναβάθμιση και η επαναλειτουργία του Υδροθεραπευτηρίου της Αιδηψού.

Κορυφαία θεσμική παρέμβαση: η εκπόνηση και έγκριση των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων για τους Δήμους Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού.

Κορυφαία συμβολική και ανθρωποκεντρική παρέμβαση είναι η εξάπλωση τριών κρίσιμων δικτύων του κράτους (διοίκησης, Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), υγείας και πρόνοιας) έως το τελευταίο σπίτι της Βόρειας Εύβοιας.

 




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου